LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


Gruodžio 19 d. įvyko paskutinis 2007 metų LASS centro tarybos posėdis. Jame, be LASS centro tarybos narių, dalyvavo ir naujoji Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) direktorė Rasa Januševičienė, ir LASS revizijos komisijos pirmininkas Henrikas Balandis.  

Rasa Januševičienė LASS centro tarybos narius supažindino su LAB veiklos naujovėmis, perspektyvomis ir problemomis. Pakeisti LAB nuostatai - numatyta dar viena valdymo naujovė - įkurta bibliotekos taryba, patariamasis instrumentas direktoriui. Tarybą tvirtina kultūros ministras bibliotekos direktorės teikimu, ją sudaro atsakingi bibliotekos darbuotojai ir Kultūros ministerijos atstovas. Ruošiamas tarybos reglamentas, ji rinksis du kartus per metus.  

Planuojama plėsti LAB paslaugų tinklą - įkurti skaitmeninių knygų duomenų bazę. Tai bus didelis projektas, truksiantis pustrečių metų. Jį įgyvendinus, vartotojai galėtų parsisiųsti skaitmeninius leidinius internetu neišeidami iš namų. Net jei ir nepavyktų pateikti paraiškos, tokią duomenų bazę kurti bent minimaliomis sąlygomis vis tiek teks, nes to reikalauja laikas. LAB Kultūros ministerijai pateikė skaitymo skatinimo projektą - jame numatoma trijuose padaliniuose rengti skaitytojų susitikimus su rašytojais ir su knygas skaitančiais diktoriais.  

Išleista jau dešimt numatytos tematikos tiflologinių leidinių. Pradėtas leisti naujas garsinis žurnalas "Iliustruotasis mokslas", labai populiarus tarp skaitytojų. LAB darbuotojai dalyvavo LASS miestų ir rajonų filialų ataskaitiniuose susirinkimuose, susitiko su skaitytojais.  

Didžiausia problema - pastatai. Šiemet suremontuotas LAB Kauno filialas, labai pagerėjo sąlygos LAB Šiaulių filiale, padaugėjo skaitytojų - pagal jų skaičių Šiauliai dabar užima antrą vietą. Neremontuoti LAB pastatai Klaipėdoje ir Panevėžyje, juos ketinama remontuoti 2008 metais.  

Šiuo metu LAB dirba 73 žmonės, iš jų 16 - su regos negalia. Viena iš problemų - tai dalies personalo inertiškumas ir nenoras priimti naujovių. Svarbiausios ateities gairės ir problemos - skaitmeninių leidinių duomenų bazės kūrimas, Klaipėdos ir Panevėžio filialų remontas. LAB Ukmergės filialo darbuotojai jau kreipėsi į miesto savivaldybę prašydami šalia pastato įrengti orientyrus neregiams.  

LASS centro taryba rekomendavo LAB direktorei išlaikyti tą patį bibliotekoje dirbančių neregių ir silpnaregių procentą ir kuo greičiau pradėti skaitmeninių leidinių elektroninės bazės bei platinimo sistemos kūrimo darbus.  

Posėdyje daug diskutuota apie LASS filialų ir regionų centrų darbo perspektyvas. Norima, kad tiek regionų, tiek rajonų darbas būtų aktyvesnis. LASS skaudžiausia, kad 2008-2010 m. laikotarpiu socialinių paslaugų teikimą palaipsniui perims savivaldybės, o sąjungai liks neregių ir silpnaregių atstovavimas, jų teisių gynimas. Ypač svarbus šiame kontekste tampa rajonų filialų kontaktas su vietos savivaldybėmis ir kitomis institucijomis, pirmininkų aktyvumas. 2008 m. kiekvienas LASS filialas privalės pateikti programos paraišką savo regionų centrui. Regionų centrai VšĮ "LASS centro taryba" teiks apibendrintą paraišką. Taip atsiskleis ir filialo, ir regionų centro atsakomybė ir veikla.  

Per pastaruosius 5 metus neįgaliųjų reikalams skiriama suma iš valstybės biudžeto nedidėjo. Todėl negalima pažadėti, kad filialams ateityje netrūks lėšų algoms, ryšiams, transportui. Dabar laimi tie regionai, kurie vykdo ūkinę veiklą, - jų teritorijoje esantys filialai turi daugiau lėšų, gauna didesnius atlyginimus. Jei koncentruosimės tik ties iš valstybės gaunamais pinigais, kalbėti apie pagerėjimą sunku.  

Filialas, atsiskaitydamas savo regionų centrui, lygiagrečiai tą pačią ataskaitą turės pateikti ir LASS centro tarybai, nes filialų steigėjas dabar yra LASS, o ne regionų centras. Pasiūlyta dar dviem rajonų filialų pirmininkais papildyti LASS socialinių ir kultūros reikalų komisiją. Nutarta, kad būtinai reikia gerinti filialų pirmininkų kompiuterinį raštingumą. Visais šiais klausimais priimtas nutarimas, kuris per regionų centrus turėtų pasiekti visus LASS filialus. Jame VšĮ "LASS centro taryba" įpareigojama bent kartą per metus rengti seminarą LASS socialiniams darbuotojams, toliau lankytis filialuose kartu apsilankant ir to miesto ar rajono savivaldybėje. Regionų centrai įpareigojami rūpintis LASS rajonų filialų pirmininkų kvalifikacijos kėlimu, o patys filialai - nuolat palaikyti glaudų ryšį su savivaldybėmis ir seniūnijomis, ištirti socialinių paslaugų poreikį rajone ir apie tai informuoti regionų centrą.  

LASS centro taryba pritarė UAB "Regplasta" prašymui parduoti patalpas VšĮ "Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrui". Kartu regionų centras nutarimu įpareigotas visas tas gamybines administracines patalpas, kurias šiuo metu pagal panaudos sutartį valdo UAB "Regplasta", ir po pardavimo sandorio palikti UAB "Regplasta" reikmėms.  

Pirmasis pirmininko pavaduotojas informavo LASS centro tarybos narius, kad buvo lankytasi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje siekiant pakeisti techninės pagalbos priemonių išdavimo tvarką ir papildyti galimų išduoti priemonių sąrašą. Artimiausiais metais ministerija nežada nieko keisti - tvarka liks, kokia buvusi. Tačiau pažadėta atsižvelgti į LASS siūlymus, kai tik bus galimybė.  

Patvirtinti naujai išrinkti LASS rajonų filialų vadovai: Prienuose - Irena Karsokaitė, Kazlų Rūdoje - Ona Grikietienė, Kaišiadoryse - Aušra Gresienė, Rokiškyje - Eglė Samulytė, Šilutėje - Danutė Antanaitienė, Plungėje - Gražina Pilibavičienė. Naujai išrinktiems LASS filialų vadovams linkime sėkmės bei iniciatyvumo! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]