TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Irena VOLODKIENĖ

ŠVENTĖ ŠIAULIUOSE


Spalio 12 d. Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose įvyko tradicinė šventė "Pažinkime meną pojūčiais", skirta Tarptautinei baltosios lazdelės dienai paminėti. Į kultūros namų salę rinkosi miesto neregiai ir silpnaregiai, svečiai ir rėmėjai.  

Renginyje dalyvavo LR Seimo narys Edvardas Žakaris, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė Virginija Račienė, VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis, Šiaulių LIONS klubo, Šiaulių moterų LIONS klubo ir Šiaulių LIONS klubo "Alka" nariai. Šventėje papildomus organizatorių paskirtus darbus atliko savanoriai - šiauliečiai Gubernijos mikrorajono gyventojai. 

Į šventę susirinkę šiauliečiai pirmiausia susipažino su kultūros namų priesalyje eksponuojamomis parodomis. Paroda "Aklojo paveikslas mene" sudaryta iš profesoriaus V. Gudonio reprodukcijų kolekcijos, o paroda "Atrask save" - iš šiauliečių neregių ir silpnaregių meno darbų. Parodos lankytojai grožėjosi Aldonos Meškonienės, Stasės Šukienės, Marijos Katilienės nėrimo ir mezgimo darbais, Vaclovo Balčiūno pintais krepšiais, Juliaus Meškonio medžio dirbiniais, Jolantos Žvirgždienės floristikos darbais. Pirmą kartą parodoje tapybos ir grafikos darbus pristatė šiais metais įstojusios į LASS narius Rita Kriukovienė ir Vilma Adomaitytė. 

Vedėja Ginta Petrauskienė perskaitė šventinį pranešimą "Neregys ir vietos bendruomenė". Pranešime apžvelgti LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo svarbiausi darbai ir rezultatai.  

2007 m. spalio 1 dieną LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo įskaitoje buvo 516 regėjimo negalios asmenų, iš jų - 486 LASS nariai. 399 LASS nariai gyvena Šiaulių mieste, 87 - Šiaulių rajone. Per ataskaitinį laikotarpį į LASS narius priimti 25 žmonės. Pačios didžiausios problemos yra vis tos pačios: aklųjų poreikiams nepritaikyta aplinka ir viešasis transportas. Silpnaregiams sudėtinga įžiūrėti autobuso maršruto numerį po blizgančiu stiklu, numeriai nežymimi ant autobusų galinės dalies. G. Petrauskienė džiaugėsi, kad 2007 m. sėkmingai bendradarbiauta su Šiaulių miesto ir rajono savivaldybėmis, socialinės paramos skyriais ir socialinių paslaugų centrais, Šiaulių darbo birža, LASS Šiaulių įmone "Aksida", P. Avižonio regos centru ir jo tiflopedagogais, su Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, Šiaulių universitetu, Šiaulių kolegija ir kt. 

Vedėja padėkojo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių miesto ir rajono filialo nariams, LR Seimo nariui E. Žakariui, iniciatyviems mūsų organizacijos nariams, savanoriams ir kitiems, visą šį laikotarpį dirbusiems su mumis drauge ir siekusiems bendrų rezultatų. Už nuolatinį dėmesį ir nuoširdžią paramą Šiaulių regėjimo neįgaliųjų bendruomenei įteiktos padėkos rėmėjams - trijų Šiaulių LIONS klubų atstovams. 

Dainininkas V. Bagdonas (kairėje), akompaniatorė D. Bagdonaitė ir kompozitorius A. Raudonikis. Tomo PETRAUSKO nuotr.Tradiciškai Tarptautinės baltosios lazdelės dienos šventė baigėsi koncertu. Iš Vilniaus atvyko Nacionalinio operos ir baleto teatro solistas, tarptautinių konkursų laureatas, "Choro Vilnius" vadovas Vladas Bagdonas, akompaniatorė Dovilė Bagdonaitė ir Joniškio miesto garbės pilietis, kompozitorius Algimantas Raudonikis. Malonių akimirkų šventės dalyviams suteikė solisto koncerte atlikti lietuvių ir kitų šalių klasikų vokaliniai kūriniai, kompozitorių Juozapo Kairio ir Algimanto Raudonikio dainos. Profesionalaus dainininko atlikti kūriniai buvo vienas iš ryškiausių tos dienos renginio momentų ir visiems paliko neišdildomą įspūdį.  

Šventės pagrindiniai rėmėjai - Šiaulių miesto savivaldybė ir LASS. Informaciniai rėmėjai - dienraščiai "Šiaulių naujienos" ir "Šiaulių kraštas". Reportažas apie šventę parodytas per Šiaulių televiziją. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]