TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Irena POŽĖLIENĖ

GAUSIAI IR ĮDOMIAI


Renginiai ŠvenčionėliuoseJau ketvirtus metus Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas kartu su LASS Švenčionių rajono filialu baltosios lazdelės dienai organizuoja įvairius renginius. Juose dalyvauja mokiniai, mokytojai, kiti visuomenės atstovai. Paprastai čia dalyvauja ir sveikieji, ir regėjimo negalią turintys žmonės. Šiemet prie šio renginio, kuriam Švenčionėlių kultūros centro renginių organizatorės Vida Vilutienė ir Marina Amosova parašė projektą ir iš Kultūros ir sporto rėmimo fondo gavo finansavimą, prisidėjo rajono meras Vytautas Vigelis, kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas, Švenčionių PUC direktorius Stanislovas Podvoiskis, kultūros centro direktorė Ona Raguckienė, LASS Švenčionių rajono filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė, rajono švietimo įstaigos bei Lietuvos aklųjų sporto federacijos generalinis sekretorius Rimantas Venckutonis ir prezidentas Raimundas Šimkus. 

Šią akciją mokiniai praturtina originaliomis idėjomis ir smagiais sumanymais. Šiemet sveikos gyvensenos turgelyje dalyvavo Švenčionėlių gimnazijos, antrosios vidurinės, pagrindinės mokyklų, kultūros centro jaunimo grupė "Pramuštgalviai" ir globos namų vaikai. O meno mokyklos dailės skyriaus mokiniai kartu su savo mokytoju Audroniumi Vilučiu iš rudeninių lapų ir didžiulio pačių pasigaminto žiedo sukūrė instaliaciją "Visatos akis". 

Švenčionėlių pagrindinės mokyklos mokiniai su biologijos mokytoja Daiva Gaidamavičiene dalijo praeiviams lapus su patarimais, kokios vaistažolės, koks maistas stiprina ir saugo akis, kokie pratimai pašalina akių nuovargį ir mankština akių raumenis. Vaikai taip pat klausinėjo ir prašė užrašyti praeivių ir kitų akcijos dalyvių patarimų, kurie padėtų kuo ilgiau išsaugoti akių sveikatą ir stiprų regėjimą. 

"Pramuštgalvių" komanda stengėsi iškeisti kompiuterį į gamtą, tačiau, pasak jų, pavyko "prakišti" tik pelę. Be to, jie dar kvietė visus savanorius tamsiame kambaryje užsirišus akis tik su baltąja lazdele surasti išėjimą. Daugelis gerai matančių žmonių, ir vaikų, ir suaugusiųjų, išbandę šią "pramogą", sakė pajautę net tam tikrą nerimą ir nematydami kelio sunkiai galėję orientuotis kambaryje. Čia geriausiai kitus jutimus pasitelkė Švenčionėlių globos namų gyventoja Ernesta Chrapač, kuri su baltąja lazdele surado išėjimą iš kambario. 

Išradingi ir aktyvūs buvo ir Švenčionėlių gimnazistai bei globos namų ugdytiniai. 

Nors lauke ir pūtė žvarbokas vėjas, bet sušalti visiems neleido kvapni ir gardi liepžiedžių ir mėtų arbata, kurią išvirė ir visus dosniai vaišino Švenčionėlių kultūros centro darbuotojos. 

Kultūros centro prieigos buvo išradingai papuoštos mūsų rajono gyventojo Algio Treinio karikatūromis. Dailininkui ir jį atradusiam kaimo bendruomenės pirmininkui Juozui Linčiui buvo įteikti padėkos raštai. 

Kadangi visų rajono mokyklų mokiniai buvo pakviesti dalyvauti rašinio "Aš noriu matyti pasaulį" konkurse, buvo išrinkti ir padėkomis bei piniginėmis premijomis apdovanoti trijų geriausių rašinių autoriai: Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokinė Jūratė Balčiūnaitė, Švenčionių vidurinės mokyklos mokinė Olga Guiskaja ir Pabradės "Ryto" vidurinės mokyklos mokinys Vilius Cicėnas. 

Susirinkusieji prie Švenčionėlių kultūros centro šiltais plojimais sutiko ir tris golbolo komandas - Vilniaus "Šaltinį" ir "Šarūną", Panevėžio "Šviesą" - bei mūsų kraštietį golbolo pasaulio čempioną Arvydą Juchną. Pasak juos pristačiusios Marinos Amosovos, iš šių žmonių mes visi galime pasimokyti ryžto, tikslo siekimo, gyvenimo džiaugsmo. Geriausius sportininkus pasveikino meras ir tarybos narė Jolanta Paškevič, įteikė jiems padėkos raštus.  

Po linksmybių, apdovanojimų ir sveikos gyvensenos turgelio aptarimo visi dalyviai buvo pakviesti pasivaišinti įspūdingu šventės tortu. Po vaišių vieni pasuko į Švenčionėlių Šv. Edvardo bažnyčią, kur buvo laikomos šv. Mišios už žmones, nešiojančius akinius, kiti - į Švenčionėlių pagrindinę mokyklą, kur sportininkai jau rengėsi pirmą kartą Švenčionėliuose vykusiam respublikiniam golbolo turnyrui. 

Prieš varžybas teisėjai paaiškino žiūrovams taisykles ir pamokė, kaip reikia elgtis: kol vyksta ataka, žiūrovai turi būti tylūs, išjungę mobiliuosius telefonus. Pačios varžybos buvo įtemptos ir gana emocingos. Žiūrovai, kurių daugelis šį žaidimą stebėjo pirmą kartą, elgėsi gražiai (A. Juchna pasidžiaugė, kad buvo tylu kaip bažnyčioje) ir susidomėję stebėjo rungtynes bei palaikė sportininkus. Žinoma, nugalėjo patirtis - laimėjo tituluočiausia komanda "Šaltinis", kurioje žaidė ir A. Juchna. Jiems ir buvo įteikta nugalėtojų taurė, panašias, tik mažesnes taures, gavo ir kitos antrąją ir trečiąją vietą laimėjusios komandos. 

Buvo apdovanoti ir geriausiai varžybose pasirodę sportininkai - Nerijus Užusienis, Mantas Brazauskis, Mantas Panovas ir Marius Zibolis. 

Po renginio išsiskirstė kupini geros nuotaikos ir sportininkai, ir kiti akcijos dalyviai, draugiškai sutarę, kad čia buvo pirmas, bet tikrai ne paskutinis toks renginys Švenčionėliuose. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]