VIRŠELIS

 

J. P. MONTERO. SAMSONO MIRTIS


Krikščioniškosios ikonografijos žodyne pažymima, kad Samsonas - tai Senojo Testamento personažas, Izraelio teisėjas, garsus stipruolis. Dar prieš jam gimstant angelo buvo pranešta, kad būsiąs skirtas Viešpaties tarnybai ir kad jam lemta išgelbėti Izraelį nuo filistinų. Jo jėgos šaltinis slypėjęs plaukuose, kurių nevalia buvo kirpti. Samsoną pražudė silpnybė moterims: savo stiprybės paslaptį jis atskleidė gražuolei filistinietei Dalilei, kuri jį ir išdavė. Dažniausiai dailėje vaizduojami šie Teisėjų Knygoje aprašyti siužetai: apsireiškimas apie Samsono gimimą, Samsonas, kovojantis su liūtu, Samsonas sumuša filistinus asilo žandikauliu, Samsonas ir Dalilė, Samsono išjuokimas ir mirtis. 

Dalilė, išgavusi mylimojo paslaptį, jog jo jėga - plaukai, tuoj pat pranešė filistinams ir, Samsonui užmigus, nukirpo jo plaukus. Filistinai praradusį jėgas Samsoną apakino ir sukaustė grandinėmis. Kalėjime Samsono plaukai ataugo ir grįžo jo jėga, tačiau niekas apie tai nežinojo. Filistiniečiai ruošėsi pagerbti savo dievą Dagoną ir kartu nutarė pasityčioti iš Samsono. Jie dėkojo savo dievui, kad į jų nelaisvę pateko toks galingas priešas. Daugybė žmonių didžiojoje šventykloje susirinko pažiūrėti buvusio galiūno. Samsonas paprašė jį privesti prie pagrindinių kolonų, ant kurių laikėsi šventykla. Įsirėmęs į kolonas, jis išvertė jas sugriaudamas šventyklą, po griuvėsiais palaidodamas save ir visus filistiniečius. 

Šiuolaikinis dailininkas J. P. Montero savo iliustracijoje ir pavaizdavo šią akimirką. Kolonos lūžta, griūva šventykla, siaubo apimti filistiniečiai žūsta griuvėsiuose. 

 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]