RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

SUSUKIME RATĄ JAUNYSTĖS VARDU


Gyvenimas turi prasmę, kai matai atliktų darbų rezultatą, tęstinumą. Birželio 9 d. į Kauno aklųjų ir silpnaregių centrą sugužėję 11 tautinių šokių klektyvų iš įvairiausių Lietuvos kampelių tarsi patvirtino šią Kauno šokių kolektyvo "Šarma" vadovės Gražinos Geldauskienės mintį. O ir proga susiburti neeilinė - visi buvo pakviesti į X tautinių šokių kolektyvų festivalį "Susukime ratą jaunystės vardu". Tai rodo, kad tautinis šokis tebėra populiarus, patrauklus ir reikalingas. 

Šiek tiek nustebome išvydę pilną žiūrovų salę, kai šiluma ir saule alsuojanti gamta gundyte gundo pabėgti nuo miesto karščių ir tvankumos į ežerų ar miškų prieglobstį. 

O ratą jaunystės vardu suko "Diemedis" iš Kuršėnų, "Gudobelė" iš Kaišiadorių, mažųjų ir vyresniųjų grupės iš Kaišiadorių meno mokyklos Žiežmarių filialo choreografijos skyriaus, "Lazdija" iš Lazdijų, "Vajaunas" iš Prienų, "Vijūras" iš Šakių, "Patrepsėlis" iš Radviliškio, "Šarma" iš Kauno ir "Šimtažiedis" iš Vilniaus. 

Kasmet Kauno aklųjų ir silpnaregių centre vykstantis festivalis - jo iniciatorės Gražinos Geldauskienės pasididžiavimas ir savo darbo vertės pajautimas. Pasėta šokio dirvoje sėkla sudygo, užaugo ir nokina naujus vaisius. Gražina ypač didžiuojasi savo buvusiu mokiniu, ne tik vadovu, bet ir lietuvių tautinio šokio kūrėju Stasiu Vaitkevičiumi, šiandien žinomu visoje Lietuvoje. Šiame festivalyje žiūrovai matė jo sukurtus šokius "Meilutė", "Marceliukės polka", "Šimtažiedžio polka", "Kalniškių kadrilius", kuriuos atliko pagyvenusių žmonių tautinių šokių kolektyvai. Jaunieji šokėjai iš Kaišiadorių meno mokyklos Žiežmarių filialo sušoko jo sukurtą polką "Pabėgėk", choreografinę miniatiūrą "Op-op" ir šokį "Žirgelis". 

Visi į X tautinių šokių festivalį pakviesti kolektyvai - Respublikinės 2007-ųjų metų šokių šventės Kaune dalyviai. Daugeliui tai buvo puiki generalinė repeticija. O "Patrepsėlio" kolektyvas, vadovaujamas Vidos Gilienės, pateikė subtilų šventės "Būties ratu" repertuaro šokį "Lino pasaka" (choreografija Snieguolės Einikytės). 

Baigiamasis festivalio akordas - vadovai scenoje, jiems atminimo suvenyrai, Kauno aklųjų ir silpnaregių centro padėkos, gėlės. Kauno miesto savivaldybės administracijos kultūros skyrius padėkomis už ilgametį tautinio šokio puoselėjimą ir propagavimą apdovanojo Joną Naujoką, Valeriją ir Viktorą Ruzgus ir atsisveikinančią su šokiu scenoje Stasę Elsterienę. Neliko užmiršta festivalio įkvėpėja Gražina Geldauskienė - jai kultūros skyrius atsiuntė sveikinimą surengus X tautinių šokių festivalį "Susukime ratą jaunystės vardu". 

Šokis - užsimiršimas, šokis - mūsų jausmų išraiška. Šokis - viltis ilgai ir veržliai gyventi. Tegul neišdžiūsta šita versmė! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]