NAUJi LEIDINIAI

Janina SUČYLIENĖ

IŠ MEILĖS GYVENIMUI IR MUZIKAI


Birželio 27 dieną Mažeikių bendruomenės centre LASS Mažeikių rajono filialo liaudiškos muzikos ansamblio "Žemaitele" saviveiklininkai klausytojams pristatė dainų kompaktinę plokštelę. 

Šventėje dalyvavo bendruomenės centro direktorė, darbuotojai, neįgalieji, savivaldybės socialinės paramos skyriaus vyresnioji specialistė Lina Aliukevičienė, ansambliečių artimieji. 

 

Širdyse išnešiota muzika 

Bendruomenės centro direktorė Irena Bessmertnaja susirinkusiems pristatė ansamblio "Žemaitele" dalyvius ir jų muzikinį darbą. Dainininkė, poetė, kurianti ir žemaitiškai, Kunigunda Trinkienė paskaitė ansambliečiams skirtų savo kūrybos eilių. Ansamblio seniūnė, renginio vedėja Vanda Mačienė skambiais posmais sujungė muziką, dainas ir eiles. Pristatymo metu skambėjo gyva muzika ir naujos kompaktinės plokštelės įrašai. Nuotaikinga liaudiška muzika įvairaus amžiaus centro lankytojus kvietė šokti polką ir valsą, pritarti gerai žinomoms dainoms. Skambant muzikai smagiai ir greitai prabėgo laikas. 

 

Nuoširdaus darbo vaisiai 

Dirbdamas LASS Mažeikių rajono tarybos pirmininku, prieš 10 metų Petras Letukis ėmėsi vadovauti organizacijos meno saviveiklai. Netrukus bendraminčiai susibūrė į liaudiškos muzikos ansamblį "Žemaitele". Prieš penketą metų aktyvus ansamblio dalyvis Donardas Milieška pasiūlė išleisti dainų kasetę ir kompaktinę plokštelę. Sumanytojo ir organizatoriaus dėka audiokasetė paplito po visą Lietuvą.  

Noriai lankant repeticijas, daug koncertuojant šiais metais gimė antrasis muzikinis liaudiškos muzikos ir dainų įrašas - kompaktinė plokštelė "Dainuokem ir šuokem "Žemaitele", į kurį sudėta 17 kūrinių. 

Ansamblio vadovas P. Letukis pripažino, kad be ilgamečių ansamblio dalyvių - Julijos Čepelienės, Stasės Majauskienės, Vandos Mačienės - sunku įsivaizduoti visavertę ir produktyvią ansamblio veiklą: "Gražiai į dainorėlių būrį įsijungė neseniai į Mažeikius persikėlęs gyventi Jonas Kvedaras. Ir toliau džiaugsimės vieni kitais, muzikuosime, šoksime, dainuosime. Mums be galo malonu ir gera, jei dar kam nors patinka mūsų dainos ir muzika." 

 

Gyvenimas dėl kitų 

Iniciatyvus ansamblio dalyvis D. Milieška prisipažino seniai puoselėjęs mintį išleisti ansamblio "Žemaitele" kompaktinę plokštelę. Deja, ansambliečius vienijo tik visų dalyvių geri norai ir pritarimas. "Trūko lėšų, jų nebuvo iš kur gauti, o turtingi rajono gyventojai nepanoro mums padėti, - su skauduliu širdyje atviravo neįgalus vyras. - Tai pasielgiau kaip šiuolaikinis žmogus - pagalbos kreipiausi į banką. Truputėlį parėmė vienos kitos bendrovės vadovai, bet tai tik lašas jūroje."  

DnB Nord ir "Snoro" bankų Mažeikių skyriai patikėjo neįgaliu žmogumi, skyrė 5000 Lt ir paskolą sutiko atskaičiuoti iš Donardo pensijos. Kompaktinė plokštelė išleista 50 egzempliorių tiražu. "Kai turėsiu lėšų, leidimą pakartosiu," - įsitikinęs pasakojo leidėjas. Įrašus Donardas platina pats važinėdamas po Lietuvą - Aukštaitiją, Žemaitiją, Suvalkiją. Jei ne hemodializės procedūros, kurios 38 metų vyrui atliekamos kas antrą dieną po 4 valandas, jis sako, kad važinėtų ir įrašus platintų kiekvieną dieną. Donardas nepraranda gyvenimo džiaugsmo, turi viltį, ja tiki: "Jei šiandien nėra, rytoj bus, kad tik Dievas duotų sveikatos! - mintimis dalijasi ligos palaužtas, bet išsaugojęs tvirtą dvasią, nepraradęs tikėjimo vyras. - Pirmu mūsų blynu žmonės nenusivylė, jiems patinka lyriškos liaudiškos dainos, noriai perka įrašus, todėl ryžausi leisti kompaktinę plokštelę. Jau mąstau ir apie kitus įrašus. Svarbu dirbti - juk ne liežuvį nupjovė, tik koją, protingai elgiantis, prisitaikant prie esamų sąlygų galima gyventi". 

 

Bendravimo fenomenas 

Renginyje dalyvavusi Mažeikių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vyresnioji specialistė Lina Aliukevičienė pasidžiaugė, kad Bendruomenės centre žmonės suranda sau malonią veiklą: "Žmogiškumą, galimybę išsisakyti, atskleisti save - visa tai jie randa centre. Bendraujant išnyksta slogus vienatvės, nereikalingumo jausmas, atsikratoma pastaruoju metu plintančios depresijos, - mintimis dalijosi viešnia. - Svarbu, kad žmonės gerai jaustųsi, išnyktų vienatvė, pasijustų laimingi. Jie čia ateina savo noru, su džiaugsmu, pamiršę baimę. Svarbiausia, kad žmonės gali vieni su kitais bendrauti, išsipasakoti, pasiguosti ar pasidžiaugti. Juk žmogus be bendravimo kaip žuvis be vandens - negali gyventi".  

Centro direktorė I. Bessmertnaja ansamblio dalyviams palinkėjo kūrybinės ugnelės: "Kad jų širdys ir toliau būtų tokios jaunos, kad jie ilgai garsintų mūsų organizaciją ne tik rajone, bet būtų žinomi, mylimi, gerbiami ir už jo ribų." 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]