GYVENIMO AKTUALIJOS

Alvydas VALENTA

ELEKTRONINĖ BANKININKYSTĖ IR NEREGYS


Viena iš interneto siūlomų galimybių yra elektroninė bankininkystė. Žmogus, turėdamas kompiuterį, interneto ryšį ir su banku sudaręs elektroninės bankininkystės sutartį, neišeidamas iš namų ar darbovietės, gali tvarkyti savo asmeninę ar įmonės sąskaitą: sumokėti mokesčius, atsiskaityti už prekes ar paslaugas, daryti kitus reikalingus pavedimus. Turbūt nereikia specialiai aiškinti, kad tai patogu: taupo žmogaus laiką, jėgas, įmonę daro paslankesnę, mobilesnę, taigi ir konkurencingesnę. Elektroninė bankininkystė ypač patogi, kai pats vienas negali nueiti į banką, kai, atlikdamas menkiausią finansinę operaciją, turi prašyti reginčio žmogaus pagalbos. Deja, ne visos ir ne visų bankų teikiamos elektroninės bankininkystės paslaugos akliesiems yra prieinamos. AB "Hansabankas" kaip tik ir buvo toks bankas, kurio elektroninės bankininkystės paslaugomis nematantys žmonės savarankiškai, patys vieni negalėjo naudotis. Norėdami prisijungti prie savo sąskaitos, surinkę identifikavimo kodą, pastovų slaptažodį, jie būdavo paprašomi surinkti dar vieną slaptažodį iš specialios slaptažodžių kortelės. Slaptažodžius, esančius kortelėje, žmogus galėjo persirašyti brailio raštu, tačiau kalbos sintezatorius nesakydavo balsu, kurio slaptažodžio reikalaujama kiekvienu konkrečiu atveju. Čia nematančio žmogaus kelionė virtualiais "Hansabanko" koridoriais ir baigdavosi. Regintieji kaip alternatyva slaptažodžių kortelėms dar naudojasi specialiais identifikavimo kodų generatoriais, bet neregiui ir iš jų nebuvo naudos, nes šie generatoriai informaciją pateikdavo vizualiai. Maždaug prieš metus keletas jaunų neregių, daugiausia turinčių personalines įmones, su "Hansabanku" pradėjo vesti derybas, kad šalia įprastų atsirastų ir akliesiems pritaikyti identifikavimo kodų generatoriai. Birželio mėn. "Hansabankas" pranešė, kad aklieji jau gali naudotis specialiais, jiems skirtais identifikavimo kodų generatoriais. Pateikiame oficialią banko informaciją.  

 

* * * 

Identifikavimo kodų generatorius akliesiems - tai specialus generatorius, turintis identifikavimo kodo pranešimo garsu (žodžiu) funkciją. Tai įrenginys, pagamintas specialiai klientams su regėjimo negalia, kuris nuo įprasto kodų generatoriaus skiriasi tuo, kad ekrane pateikta informacija pakartojama balsu. Naujovė suteiks galimybę regėjimo negalią turintiems žmonėms be pašalinių pagalbos saugiai naudotis elektroninės bankininkystės paslaugomis jungiantis prie "hanza.net" ("Hansabanko" elektroninis bankas) ar naudojantis telefonine bankininkyste. Šiais atvejais klientas turės pateikti generatoriaus "pasakytą" kodą. Siekiant užtikrinti duomenų privatumą, yra galimybė naudotis ausinėmis. Šios priemonės išdavimas kainuoja 29 litus - tiek pat, kiek ir standartinis identifikavimo kodų generatorius, nors paties generatoriaus savikaina dėl jame naudojamų sudėtingesnių technologijų yra didesnė. Šiuo metu, bendradarbiaujant su gamintojais, įrenginys dar tobulinamas. Dar šiemet tikimasi sulaukti patobulintos, turinčios daugiau galimybių jo versijos. Bendradarbiaujant su įvairiomis neregių organizacijomis, pavyko identifikuoti apie 20 "hanza.net" klientų, jiems generatoriai bus išduodami susisiekiant asmeniškai. Visi banko padaliniai šių generatorių neturės. Išdavimas bus organizuojamas pagal poreikį, tačiau savo poreikius galima išsakyti bet kuriame "Hansabanko" padalinyje - jie bus perduoti atsakingiems darbuotojams. 

Dokumentus su banku turi pasirašyti neregio įgaliotas asmuo. Atvykus į banko padalinį, reikia turėti notarine tvarka patvirtintą įgaliojimą bei asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Reikiami dokumentai bus patikslinti tariantis dėl konkrečios generatoriaus išdavimo dienos.  

 

* * * 

Vienas iš neregių, labiausiai "įkyrėjusių" bankui, kad "kalbantys" kodų generatoriai apskritai atsirastų, yra UAB "Etalinkas" direktorius Egidijus Biknevičius. E. Biknevičius vadovauja nedidelei informacinių technologijų įmonei, kurioje dirba ir daugiau regėjimo negalią turinčių žmonių. Prisijungdamas prie įmonės sąskaitų, darydamas pavedimus, E. Biknevičius dabar yra visiškai savarankiškas. Klausimais, susijusiais su generatoriaus teikiamais privalumais, jo naudojimu, Egidijus pasirengęs pakonsultuoti ir kitus neregius. E. Biknevičius: "Nebuvo labai lengva "Hansabanką" įtikinti, kad ir regėjimo negalią turintys žmonės naudojasi internetinės bankininkystės paslaugomis, jog yra svarbu visiems banko klientams sudaryti lygias galimybes. Derybos su banku, generatoriaus gamyba užtruko daugiau nei metus, bet dabar galime džiaugtis, kad pagaliau savo rankose turime labai reikalingą prietaisą. Socialiai teisinga yra tai, kad generatorius ir regėjimo negalios neturintiems žmonėms, ir ją turintiems kainuoja vienodai." 

"Hansabankas" yra bene vienintelis bankas Lietuvoje, kuriame akliesiems kildavo bene daugiausia problemų. "Hansabankas" iki šiol nepripažįsta, arba jeigu skamba perdaug rėžiančiai ausį, nevisiškai pripažįsta neregio parašą, todėl žmonėms nuolat kyla nenumatytų sunkumų, pavyzdžiui, norint išsiimti kreditines korteles. Net norėdamas gauti "kalbantį" generatorių, neregys negali elektroninės bankininkystės sutarties su banku pasirašyti pats, tai padaryti jis turi notariškai įgalioti kitą - regintį žmogų. Nė vienas sąmoningas neregys su tokia situacija nesutiko ir nesutiks: "Ar parašo teisė iš mūsų atimama, klausia jie, todėl, kad nematome, ar todėl, kad negalime pasirašyti?" Tačiau pasirašyti negali tik kai kurie neregiai, kiti, net ir nematydami, visiškai sėkmingai pasirašo. Neregio teisė pačiam pasirašyti juridinius dokumentus, jo parašo galiojimas - jau kiek kita tema, prie kurios, matyt, dar teks grįžti. Istorija su kodų generatoriais akivaizdžiai parodė, kad tariantis visada galima susitarti. Aklieji nėra ta visuomenės grupė, kuri į kairę ir dešinę švaistosi milijonais, tačiau vis daugiau jų, ypač jaunų žmonių, nebenori gyventi vien tik iš valstybės mokamos pensijos. Jie nori dirbti ir užsidirbti, patys pasirašinėti dokumentus, tvarkyti savo ar savo įmonių sąskaitas - kitaip sakant, patys atsakyti už savo veiksmus. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]