SOCIALINIS DARBAS

Birutė BARTKIENĖ, Joana GRIGALIŪNIENĖ

IŠVYKA Į DVASINĖS PAGALBOS JAUNIMUI CENTRĄ


Klaipėdos regos ugdymo centro penki pedagogai paruošė sveikos gyvensenos mokymo ir žalingų įpročių prevencijos programą. Šioje programoje-projekte moksleiviai ir pedagogai dalyvauja jau trejus metus. Mokiniai, ypač turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, yra labiau pažeidžiami nepalankios socialinės aplinkos, todėl didelis dėmesys skiriamas formuoti savikontrolės įgūdžiams įvairiose situacijose, vertybinėms nuostatoms sveikai gyventi, mokomi kasdienių sunkumų ir problemų sprendimų būdų. Per tuos metus padaryta daug: gilintos turimos žinios apie žalingus įpročius, paruošti lankstinukai žalingų įpročių prevencijos temomis socialinio skyriaus mokiniams ir jų tėvams. Jaunuoliai gavo naujų žinių apie teisingų sprendimų priėmimą, nes buvo organizuojamos teminės savaitės "Moku priimti teisingus sprendimus", viktorina "Aš saugus, kai žinau", organizuota ekskursija į gaisrinę, kur moksleiviai įgijo žinių apie priešgaisrinę saugą.

Iš daugelio veiklos krypčių šį kartą pasirinkome išvyką - akciją į Dvasinės pagalbos jaunimui centrą. Šią išvyką organizavo spec. pedagogė Joana Grigaliūnienė ir tiflopedagogė Birutė Bartkienė.

Regos ugdymo centro ugdytiniai laukė šios išvykos. Su gera nuotaika sėdome į autobusiuką. Dvasinės pagalbos jaunimui centre mus šiltai pasitiko savanorė - koordinatorė Danguolė Misiukonienė ir administratorė Jūra Dindienė bei pakvietė prie arbatos puodelio. Sužinojome, kad šiame centre pagrindinis dėmesys skiriamas pirminei prevencijai, tai yra priemonėms, kurios ugdo vaikų ir jaunimo atsparumą neigiamiems gyvenimo reiškiniams dar prieš susiduriant su jais. Moksleiviams buvo suteikta žinių, kaip formuoti tikras vertybes, gyvenimo įgūdžius bei sveikos gyvensenos poreikį. Ugdant žalingų įpročių neturinčią asmenybę puoselėjamos tokios moksleivių vertybinės nuostatos kaip savigarba, atsakomybė už savo veiksmus ir poelgius, savitvarda, tvirtas charakteris.

Buvo pasakojama, kad kiekvieno vaiko ar moksleivio elgesiui ir apsisprendimui turi įtakos asmeninis pavyzdys, bendraamžiai, tėvai, aplinka, visuomeninė nuostata, informacijos priemonės.

Savanorė Danguolė priminė, kokius bendruosius įgūdžius bei gebėjimus turėtų įgyti jaunimas, kad sugebėtų atsispirti neigiamiems visuomenės veiksniams ir sveikai gyventi, gyvendami visuomenėje, kurioje rūkoma, vartojami alkoholiniai gėrimai ir narkotinės medžiagos, kad nepradėtų taip gyventi.

Sužinojome, kad Dvasinės pagalbos jaunimui centre veikia vaikų dienos centras, skirtas 6 - 12 metų vaikams iš socialiai remtinų, daugiavaikių ir socialinės rizikos grupės šeimų, o savaitgaliais stovyklos paaugliams "Sniego gniūžtė", kurias veda jų bendraamžiai savanoriai. Savaitgaliais taip pat vyksta seminarai bendravimo įgūdžių mokymo ir priklausomybės ligų prevencijos "Natūralus pagalbininkas".

Dvasinės pagalbos jaunimui centre pagilinome žinias apie sveiką gyvenseną, patyrėme daug gerų emocijų. Ugdytiniai turėjo galimybę išreikšti savo mintis bei požiūrį į sveiką gyvenimą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]