TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SPALVŲ PASAULIS


Nors ne visi matom spalvas, tačiau jos yra ir jų neišbrauksi. Mes gyvenam įvairių spalvų pasaulyje. Jos mus lydi visą gyvenimą, suteikia nuotaiką, kartais net oras kvepia spalvomis.

Tad ir nematančiam ar neskiriančiam spalvų žmogui verta žinoti šį tą apie jas, jų sukeliamas emocijas ar nuotaikas. Kartais ryškios ar nederančios spalvos gali erzinti aplinkinius - juk ne veltui interjero ar drabužių spalvoms suderinti kviečiami dailininkai, dizaineriai.

Sakoma, kai žmogus jaučiasi gerai - dėvi ryškius drabužius. Pavargusiam ir prislėgtam - mieliausios tamsios spalvos.

Pastebėjau, kad niekada nematę saulės vaikai visada ją nori lipdyti geltoną ar raudoną, žolę - žalią. Jie žino jūros spalvą ir daugelį kitų. Ir žino tai iš mūsų, esančių šalia.

"Spalvos - raktas į žmogaus vidų. Drabužiai gali padėti atskleisti, kokios sielos arba kūno negalios jį vargina," - teigė italė Laura Fezia, chromoterapijos - gydymo spalvomis - specialistė.

Spalvas nagrinėjo net Avicena. Jis sudarė lentelę, kurioje spalvą priskyrė žmogaus temperamentui ir fizinei žmogaus organizmo būklei. Remiantis jo ir vėlesnių mokslininkų pastebėjimais, dabar galime rasti nemažai rekomendacijų, kaip spalvomis sumažinti įtampą.

Spalvų terapija nuo seno buvo naudojama gydymui. Kinai neabejojo, jog spalvos gali paveikti žmogų, stimuliuoti jo vidinę energiją. Viduramžiais spalvų galią išbandė ir europiečiai gydytojai. Pavyzdžiui, žmonės, sergantys raupais, buvo vyniojami į raudonus audinius.

Prieš kelis šimtmečius psichoanalitikai patvirtino: spalvos bei žmogaus dvasinė būklė yra glaudžiai susijusios. Taip atsirado chromoterapija, kuri spalvomis sugrąžina dvasios pusiausvyrą. Teigiama, jog chromoterapija galima atkurti ir sutrikusią įvairių vidaus organų veiklą, todėl šiandien sanatorijose, reabilitaciniuose centruose, natūralios medicinos klinikose ir kitur populiarėja spalvų terapija. Kai kur spalvotos šviesos spinduliai naudojami net atliekant akupunktūrą - vietoje adatų.

"Žmogaus kūno ląstelės skleidžia spalvotą šviesą, kurią galima išvysti specialiu mikroskopu. Kiekvieną kūno organą atitinka tam tikra spalva. Kai organo veikla sutrinka, šios spalvos skleidimas sumažėja. Tada reikia energetiškai jį stimuliuoti. Tai galima padaryti į tą kūno vietą šviečiant reikiama spalva ar dėvint tinkamos spalvos drabužius," - aiškina L. Fezia. Kad spalvų poveikis organizmui būtų stipresnis, drabužiai turi būti pasiūti iš natūralių audinių.

Nors jei jūs ir nematote spalvų, jei darbas įpareigoja rengtis kukliai, ryškesnių spalvų drabužius dėvėkite nors laisvalaikiu. Naudodami spalvas kaip saviraiškos priemonę, išdrįskime būti savimi ir keisti save.

Žydra, mėlyna, violetinė spalvos mažina energijos perteklių, todėl tokių atspalvių drabužius derėtų dėvėti streso, nerimo kamuojantiems žmonėms.

Raudoną aprangą pataria dėvėti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, nes raudona spalva gerina kraujo apytaką. Šių spalvų drabužius verta išsitraukti iš spintų ir per šalčius - raudona spalva stiprina imuninę sistemą ir stimuliuoja adrenalino gamybą, saugo nuo peršalimo ir depresijos. Purpurinė (raudonos ir mėlynos mišinys) - mažina kraujo spaudimą, stimuliuoja venas. Rožinė ramina, mažina raumenų įtampą, slopina apetitą. Oranžinė simbolizuoja klestėjimą, gerumą ir šiltumą, didina optimizmą, gerina apetitą.

Geltona. Tai saulės simbolis, atnešantis laimės, saugumo, gerovės jausmą, tinka depresijai gydyti. Tai ir intelekto spalva, nes švelnūs gelsvi tonai padeda susikaupti, gerinti atmintį, stiprinti nervų sistemą. Balta stimuliuoja tam tikros medžiagos gamybą, kuri turi įtakos miegui ir nervų sistemai, taikoma depresijai gydyti. Žalia - tai paties didžiausio atmosferos komponento - azoto, vitamino B spalva, labiausiai raminanti spalva. Ji kelia pasitikėjimą savimi, padeda įveikti dirglumą, blogą nuotaiką. Kartu stimuliuoja raumenis, kaulus ir kitas audinių ląsteles, mažina kraujospūdį.

Žmogaus dvasinę ir fizinę būklę veikia ne tik apranga, tačiau ir spalvos, kurios jį supa namuose, darbovietėje. Optimistiškai nuteikia geltonai nudažytos sienos. Ši spalva geriausiai tinka svetainei. Miegamajame turėtų vyrauti raminamai veikiantys atspalviai - švelniai mėlyni, žali, rožiniai. Virtuvę patartina dažyti geltonai arba mėlynai, o ideali vonios spalva - žydra.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]