TEISĖS NAUJIENOS

Andrius VAINORAS

MASAŽUOTOJAMS NEREIKĖS LICENCIJŲ


Šių metų vasario 1 d. sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pasirašė įsakymą, kuriuo panaikinamas asmenų, užsiimančių privačia sveikatos priežiūros praktika, licencijavimas (įsakymas įsigaliojo nuo vasario 12 d.). Šis įsakymas labai svarbus masažo praktika užsiimantiems specialistams, tarp kurių yra daug regėjimo negalią turinčių žmonių. Akliesiems masažuotojams, norintiems verstis privačia masažo praktika, nuo vasario 12 d. nebereikia gauti licencijų.

Licencijos buvo privalomos specialistams, kurie sveikatos priežiūros paslaugas teikė ne valstybės (ar savivaldybių) sveikatos priežiūros įstaigose (įmonėse). Asmenims, kurie analogiškas paslaugas teikė valstybės (ar savivaldybių) įstaigose, licencijų nereikėjo. Licencijų panaikinimu siekiama sudaryti vienodas sąlygas visiems sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems specialistams.

Atsakinga Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotoja Lina Kanapolienė paaiškino, kad licencijų panaikinimas nereiškia, jog sveikatos priežiūros paslaugas galės teikti bet kas, atėjęs tiesiog iš gatvės. Profesiniai reikalavimai išlieka. Licencijos tebėra privalomos juridiniams asmenims - įmonėms, užsiimančioms sveikatos priežiūros veikla. Jos yra atsakingos už tai, kad priimamas į darbą specialistas atitiktų profesinius reikalavimus.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių medikų draugijos "Lasmeda" pirmininkas Gintautas Gražulis licencijų panaikinimą vertina nevienareikšmiškai. Jis sutinka, kad žmonėms, norintiems verstis privačia masažo praktika, sumažės biurokratinių kliūčių. Kartu atkreipia dėmesį, kad masažuotojai, pajutę laisvę, gali prarasti norą tobulėti, lankyti kursus ir pan. Jeigu taip atsitiktų, kristų jų darbo kokybė ir sugebėjimas konkuruoti darbo rinkoje.

G. Gražulis. "Licencijos panaikintos - tai teisybė. Tačiau niekas nežino, ar ilgam. Visiškai įmanoma, kad po metų kitų jos vėl gali atsirasti. Jeigu nelankysime kursų, netobulėsime, ar neatsisuks jų panaikinimas prieš mus pačius?"

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]