PARODOS

Antanas MONKEVIČIUS

PALIESK SAVO VARDĄ


V. Gendvilui ir S. Chlebinskaitei parodą atidaryti padėjo mažoji MildaKiekvienų metų žiemai besibaigiant ar pirmosiomis pavasario dienomis į Vilnių iš visos Lietuvos suvažiuoja daugybė žmonių, mėgstančių knygą. Juos sukviečia Vilniaus knygų mugė, vykstanti Lietuvos parodų centre "Litexpo". Šiemet ji šurmuliavo vasario 22-25 dienomis. Tai jau aštuntoji knygų mugė. Jos pagrindinis teminis akcentas - vaikų literatūra. Mugėje dalyvavo 270 leidyklų, jų susivienijimų, prekybos namų, kultūros institutų iš devynių šalių. Dalyvių geografija siekė net tekančios saulės šalį - Japoniją. Knygomis buvo prekiaujama trijose didelėse salėse. Per keturias dienas čia apsilankė 60 tūkstančių žmonių.

Aštuntojoje Vilniaus knygų mugėje dalyvavo ir viešoji įstaiga "Brailio spauda". Jos ekspoziciją bei Vytauto Gendvilo piešinių parodą aplankė bene daugiausia jaunųjų mugės lankytojų.

 

Netikėtas pasiūlymas

Šiųmetinės knygų mugės tema - vaikų literatūra. Mugės organizatoriai, svarstydami, kuo nustebins jaunuosius skaitytojus, nutarė juos supažindinti su brailio raštu. Kiekvienas norintysis galėjo ne tik pamatyti, kaip neregiams leidžiamos knygos, bet ir brailio raštu užsirašyti savo vardą. Akcijos "Paliesk savo vardą" idėjos autorė - parodų organizatorė ir knygų apipavidalintoja Sigutė Chlebinskaitė.

"Knygų mugėse dalyvauju ne pirmus metus. Dar studijuodama Dailės akademijoje Vilniaus knygų mugės organizatoriams pasiūliau kultūrinę programą, kurioje lankytojai galėtų susipažinti su knygos istorija. Mugės rengėjams kūrybinės studijos "Tu gali sukurti knygą" projektas patiko. Šiemet, ilgai galvodama, kuo vėl galėčiau sudominti vaikus, prisiminiau akluosius. Neregių pasaulis man nėra svetimas. Nuo pat vaikystės aš jį stebiu. Paauglystėje, užsimerkdavau ir stengdavausi pajusti tai, ką jaučia neregys. Prašydavau draugų, kad jie mane užsimerkusią vestų. Taip nors iš dalies pajusdavau sau nesuvokiamą tamsos pasaulį. Atsimindama įstrigusius pojūčius, nutariau ir kitus supažindinti su neregių pasauliu," - pasakojo ekspozicijos sumanytoja Sigutė Chlebinskaitė.

Renginio pirminė idėja - lankytojus supažindinti ne tik su brailio raštu leidžiamomis, bet ir su garsinėmis knygomis. Vėliau po susitikimo su V. Gendvilu šios minties atsisakyta - ji palikta ateičiai. Nuspręsta knygų mugės svečius bei dalyvius supažindinti su brailio knygų spausdinimu, suteikti vaikams galimybę neregių raštu užrašyti bei paliesti savo vardą. Ekspoziciją papildė V. Gendvilo pieštų iliustracijų vaikiškoms knygoms brailio raštu paroda.

"Litexpo" parodų rūmai nemokamai skyrė plotą. Reikėjo jį patiems suplanuoti ir įsirengti. Šio darbo ėmėsi pati Sigutė. Parodos erdvę planavo remdamasi eksponuojamų darbų kiekiu. Parodos erdvė buvo pusiau uždara, stačiakampio formos. Ji susidėjo iš kelių dalių. Tai permatomos stiklinės vitrinos ir nepermatomos sienelės. Vitrinose buvo eksponuojamos spaudai brailio raštu naudojamos metalinės plokštės. Lankytojai galėjo įsitikinti, koks tai sunkus, kvalifikacijos, kruopštumo bei preciziškumo reikalaujantis darbas. Ant sienelių buvo sukabinti V. Gendvilo piešiniai. Jais galima buvo ne tik grožėtis akimis, bet ir pajausti pirštais.

"Ekspozicijos kertine ašimi tapo brailio rašomoji mašinėlė. Su ja rašyti mokė keli neregiai bei silpnaregiai. Iki pat parodos atidarymo dvejojau, ar sulauksime lankytojų. Visus nuogąstavimus išsklaidė pirmoji knygų mugės diena. Akcija "Paliesk savo vardą" sulaukė stulbinančio pasisekimo. Negaliu atsistebėti neregių ir silpnaregių kantrumu. Jie visas dienas be jokios pertraukos padėjo lankytojams savarankiškai užsirašyti savo vardą. Netgi raginami eiti pietauti, jie atsisakydavo. Toks jų nuoširdus bendravimas neliko neįvertintas. Ekspozicija "Paliesk savo vardą" veikė nuo 12 valandos, o "Litexpo" darbą pradėdavo nuo 10 val. Lankytojai rinkdavosi dar iki ekspozicijos atidarymo ir nekantriai laukdavo, kol ateis neregiai. Jie iš anksto užsiimdavo eilę", - džiaugėsi šios idėjos sumanytoja S. Chlebinskaitė.

 

Savo vardą brailio raštu užsirašyti norėjo visi

Nepaprastas susidomėjimas paroda

Akcija "Paliesk savo vardą" buvo šviečiamojo pobūdžio. Jos tikslas - vaikus supažindinti ne tik su brailio raštu, bet ir atkreipti dėmesį į pačius neregius. Jokia paslaptis, jog dažnas gatvėje sutikęs akląjį nežino, kaip prie jo prieiti ir kaip jam padėti. Akcijos metu pasitaikė puiki galimybė šią spragą nors šiek tiek užpildyti.

Kiekvienas parodos lankytojas galėjo, padedamas neregio ar silpnaregio, savo rankomis brailio raštu užrašyti vardą ar norimą frazę. Užrašęs nemokamai gaudavo kalendoriuką su reginčiųjų ir brailio abėcėlėmis. Užrašytą frazę patikrindavo. Suradęs rašybos klaidą, ją galėjo ištaisyti. Ši galimybė daug ką sudomino. Aktyviausi buvo vaikai. Jie ištisomis klasėmis rašė savo vardus. Ateidavo ir šeimos. Mamytės rašė tėvelių, o tėveliai - mamyčių vardus. Vakarop, sumažėjus eilėms, vardus brailio raštu panoro užsirašyti mugės organizatoriai bei leidyklų atstovai. Kiekvienas lankytojas dovanų gavo knygelę "Tavo kelyje neregys".

Beje, akcija "Paliesk savo vardą", iliustracijų paroda ir bendravimas su Sigute Chlebinskaite dar kartą paliudija kelias gerai žinomas gyvenimo tiesas. Viena iš jų byloja apie tai, kad gyvenimas sukasi ratu. Tai patvirtina ir Sigutės Chlebinskaitės žodžiai: "Mugei pasibaigus, nuvežiau savo močiutei Taidai Balčiūnienei lauktuvių Vytauto Gendvilo užrašytą jos vardą brailio raštu. Močiutė papasakojo, kad jos tėvelis Petras Musteikis Smetonos laikais buvo vienas iš aklųjų sąjungos steigėjų". Skaitytojams priminsime, kad 1926 metais įvykęs suvažiavimas įkūrė Lietuvos aklųjų sąjungą (LAS), o gydytoją Petrą Musteikį išrinko vienu iš penkių LAS centro valdybos narių.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]