NEREGYS IR VISUOMENĖ

Alvydas VALENTA

RINKIMŲ KARŠTLIGEI PASIBAIGUS


Rinkimų biuletenis metamas į urnąSakoma, kad mandagus ir gerai išauklėtas žmogus kito žmogaus neklausinėja dviejų dalykų: kokį šis atlyginimą gauna ir už kurią partiją balsavo. Norėdami nenusižengti gero tono taisyklėms, neklausinėsime šių dalykų nė mes, o tik viena akimi žvilgtelėsime į praėjusių rinkimų rezultatus.

Redakcijos žiniomis, savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo 9 regėjimo negalią turintys žmonės: trys - Vilniuje, po du - Šiauliuose ir Raseiniuose, po vieną - Kaune ir Vilkaviškyje. Sėkmė, tiksliau, rinkėjų palankumas ir pasitikėjimas, lydėjo tik vieną - šiaulietį Edvardą Žakarį (Lietuvos socialdemokratų partija). E. Žakaris rinkiminiame sąraše buvo 31-as, surinko 2415 balsų, pakilo į 2-ą vietą ir pateko į Šiaulių miesto savivaldybės tarybą. Rinkimai akivaizdžiai rodo, kad nesvarbu, kokioje kėdėje E. Žakaris sėdėtų, - aklųjų įmonės direktoriaus ar Seimo nario - Šiauliuose jis lieka vienas geriausiai vertinamų politikų.

Kaunietis Vytautas Girnius politikoje, priešingai nei bėgimo takelyje ar ieties metimo sektoriuje, - dar tik naujokas. Į miesto savivaldybės tarybą jis kandidatavo kaip partijos "Tvarka ir teisingumas" (liberalai demokratai) atstovas. Nepateko. Politiko karjeros pradžia įspūdinga: rinkiminiame sąraše buvo aštuntas, po balsavimo pakilo į septintą vietą, surinko tūkstantį balsų.

Raseiniuose kandidatavusi Veronika Čirvinskienė (Naujoji sąjunga) surinko 454 balsus ir iš trečios vietos rinkiminiame sąraše smuktelėjo į devintą, o Janina Kurtinaitienė (Liberalų ir centro sąjunga) Vilkaviškyje gavo 147 balsus (iš ketvirtos vietos rinkiminiame sąraše į penktą). Žinant, kad nei Raseiniai, nei Vilkaviškis nėra didmiesčiai, tokius rezultatus turbūt galėtume vertinti neblogai ir palinkėti abiems moterims "neišbarstyti" politinio kapitalo. Šiaulietė Ginta Petrauskienė (Lietuvos socialdemokratų partija) iš 23-os pakilo į 21-ą vietą, surinko 273 balsus; vilnietis Vladas Bagdonas (Lietuvos socialdemokratų sąjunga) rinkiminiame sąraše buvo trečias, po rinkimų liko septintas - 192 balsai. Po keliasdešimt balsų surinko Vilniuje kandidatavęs Kęstutis Ancuta (Liberalų ir centro sąjunga) ir raseiniškis Rolandas Baltrušaitis (Naujoji sąjunga).

Nors rašinio pradžioje žadėjome neklausinėti, kas ir už ką balsavo (taigi ir nepriekaištauti), vis dėlto pabaigoje šiai taisyklei truputį nusižengsime. Vilniuje Lietuvos liberalų sąjūdžio sąraše kandidatavo Algimantas Arbočius. Tai veiklus energingas žmogus, geras organizatorius, jau įrodęs ne žodžiais, o darbais, kad gali nemažai nuveikti aklųjų bendruomenės labui. Drįstume manyti, kad Algimantas Vilniaus miesto taryboje akliesiems būtų galėjęs atlikti ne vieną gerą darbą. Deja, į tarybą jis nepateko. A. Arbočius rinkiniame sąraše buvo 22-as, po rinkimų liko 26-as, gavo 352 balsus. Liūdniausia, kad patys aklieji balsavo labai pasyviai - tik apie 100 balsų. Ką gi, sena, gyvenimo patvirtinta taisyklė: valdžia yra tokia, kokios nusipelnome. Bendruomenė, norinti, kad kas nors gintų jos interesus, turi tam subręsti. Ką gi, tikėkimės - iki kitų rinkimų subręsime. O kol kas ir toliau tenkinsimės tuo, ką mums duos kiti.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]