LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Ona PETRAVIČIENĖ

DAR VIENA ŠVIESI DIENA


Sveikinimo žodį tarė Kelmės parapijos dekanas klebonas A. Urbelis- Kaip gerai, kad esate kartu: neišsivaikščioję, neišsiskirstę, o susibūrę draugėn. Ir labai gerai, kad esate prasmingas ženklas mūsų visuomenės, kuri dažnai daug aklesnė nei jūs... Jūs žvelgiate dvasios akimis, o sveikieji, galėdami regėti, nemato blogų dalykų... Lankydamas šeimas, stebiuosi, kiek mūsų parapijoje daug sergančių, neįgalių žmonių, visai neišeinančių iš namų. Jų nesutiksi gatvėje, nepamatysi ir bažnyčioje. Tokių žmonių labai gaila. O jūs, susibūrę draugėn, esate matomi ir girdimi, duodantys neįkainojamą pamoką, kad į pasaulį būtina žiūrėti dvasios akimis ir pastebėti tokius dalykus, kuriuos regintys ne iš karto pamato, - taip per LASS Kelmės rajono organizacijos 45-mečio minėjimą sakė Kelmės parapijos dekanas klebonas Arūnas Urbelis.

 

Nepriklausomai Lietuvai tapo nereikalingi

Minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Kelmės bažnyčioje, kurias aukojęs klebonas A. Urbelis praėjusį sekmadienį tikinčiuosius kvietė melstis už regėjimo negalią turinčius žmones, kad Dievas jiems suteiktų sveikatos. O po pamaldų, šventei persikėlus į Kelmės kultūros centrą, sveikiesiems teko tik žavėtis šių žmonių dvasios stiprybe. Ir nors dauguma dalyvių į šventinį minėjimą atėjo lydimi artimųjų ar su įprasta palydove baltąja lazdele, jie buvo nuoširdūs, išsiilgę bendravimo, pažįstamų balsų.

Išsamų pranešimą perskaitė LASS Kelmės rajono tarybos pirmininkė J. SamušienėIšsamų pranešimą ta proga padariusi ilgametė LASS Kelmės rajono tarybos pirmininkė Janina Samušienė sakė, kad įkurti draugiją sumanė šeši regėjimo negalią turintys asmenys prieš 45 metus paskutinę spalio dieną susirinkę kelmiškio K. Klapatauskio troboje. Pirmuoju draugijos pirmininku buvo išrinktas P. Guščikas. Keitėsi pirmininkai, daugėjo draugijos narių. Ypač ji išsiplėtė po 1966 metų, kai pirmieji 15 rajono aklųjų ir silpnaregių pradėjo namudinį darbą Šiaulių gamybiniame mokymo kombinate. Po ketverių metų, kai regos negalią turintiems žmonėms ėmė vadovauti amžinybėn išėjusi I. Nosienė, LASS narių skaičius persirito per šimtą - trečdalis jų dirbo namudinį darbą. Dirbantys žmonės noriai dalyvavo sąjungos kultūros ir sporto veikloje, buvo organizuojamos ekskursijos, atsirado ir dabar tarp neregių populiari įgarsintų knygų bibliotekėlė. Dabartinis Seimo narys E. Žakaris, pakeitęs I. Nosienę, dar labiau išjudino muzikos ir dainos mylėtojus, tapdamas folklorinio ansamblio "Ramočia" krikštatėviu, pradėjo šaškių varžybas. Kadangi beveik visi norintys galėjo dirbti namudinį darbą, regėjimo negalią turintys žmonės galėjo labiau pasirūpinti savo sveikata. LASS galėjo savo nariams padėti ir materialiai. Tiktai nuo 1990-ųjų, Lietuvoje prasidėjus permainoms, neįgalieji pirmi susidūrė su skaudžia tikrove. Sumažėjus namudinių darbų paklausai, nuo 1994 m. visi darbingo amžiaus aklieji ir silpnaregiai buvo atleisti iš darbo. Sunku gauti kelialapius į sanatorijas ar poilsio namus. Septyniolika metų Kelmės rajono regos negalią turintiems žmonėms vadovaujanti J. Samušienė sakė, kad paskutinius 7 metus vykdoma projektinė sąjungos veikla, kai finansavimas gaunamas tik pristačius ir apgynus įvairius projektus.

2004 m. gruodį, pasirašius dvišalę sutartį tarp LASS ir Kelmės rajono savivaldybės, įkurta viešoji įstaiga Kelmės aklųjų ir silpnaregių centras. Čia organizuojami regos negalią turinčių žmonių bendruomenės renginiai, pagal individualų poreikį Kelmės krašto gyventojams teikiamos socialinės ir specialiosios paslaugos. Nors sąjungos nariai dabar yra tik 136 suaugę ir 6 vaikai, tačiau didelis dėmesys skiriamas ką tik regėjimo ar jo dalies netekusiems asmenims, kad jie nepalūžtų, pirmą kartą susidūrę su tamsa...

 

Jubiliatams - dovanos ir dainos

Minėjimo dalyviams ir svečiams neišdildomą įspūdį paliko talentingos neregės dainininkės O. Matusevičiūtės atliekami kūriniai. Dainininkę iš Kauno keitė vietos meno saviveiklininkai - LASS Kelmės rajono organizacijos vyrų vokalinis trio bei estradinis ansamblis "Likimas", vadovaujamas J. Kasparo. O pertraukėlėse tarp koncertų į sceną vis kilo sveikintojai. LASS žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius V. Gendvilas priminė, kad sąjunga šiemet švenčia aštuoniasdešimtmetį. LASS tarybos atstovė D. Cidzikienė perdavė tarybos pirmininko O. Petrausko sveikinimus ir sakė, kad Kelmės bendruomenės narius galima išvysti ir išgirsti bet kuriame Lietuvos kampelyje. D. Cidzikienė LASS padėkos raštus įteikė mūsų valdžios atstovams K. Arvasevičiui, jo patarėjui Z. Mačerniui, tarybos narei A. Monkauskaitei bei akių ligų gydytojui J. Pluščiauskiui.

Seimo narys, mūsų kraštietis E. Žakaris sakė, kad kiekviena institucija ar organizacija svarbi tiek, kiek reikalinga žmonėms, o LASS Kelmės rajono organizacija per 45 metus buvo ir yra žmonių su regėjimo negalia traukos centras. E. Žakaris kelmiškiams perskaitė LR Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Č. Juršėno sveikinimą, o tarybos pirmininkei J. Samušienei už ilgametį darbą įteikė atminimo medalį. Padėkos raštais apdovanoti ir patys aktyviausi sąjungos nariai. Apdovanotuosius ir visus minėjimo dalyvius su gražia sukaktimi sveikino LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos pirmininkas A. Navickis.

Daug sveikinimų, dovanų sekmadienio popietę šios sąjungos nariai ir bičiuliai sulaukė ir iš rajono valdžios atstovų. Be anksčiau paminėtų mero patarėjo Z. Mačerniaus, tarybos narės A. Monkauskaitės su gražiausiais palinkėjimais į šventę atvyko Socialinės paramos skyriaus vedėja R. Každailienė bei Socialinių paslaugų tarnybos atstovė D. Raubienė. Ir nors ne visi šventės dalyviai matė sveikinusių žmonių veidus, bet džiaugėsi dovanota dar viena galimybe pabūti tarp sveikųjų ir likimo draugų...

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]