TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠYPSENA ANT ATLAPO


Mergina su sageAteina Kalėdos - dovanų metas. Reikia pasukti galvą, ką gražaus ir mielo padovanoti artimam žmogui. Parduotuvėse visko daug, bet savo rankomis padarytos dovanėlės daug mielesnės ir gal gražesnės, originalesnės.

Jau žinote, kaip velti papuošalus iš veltinio. Smagu, jei pabandėte.

Dabar pabandykime pasidaryti sagę iš audinio atraižų. Ko gero, bus ir lengviau, ir originalumo netrūks. Tinka bet kokio audinio atraižos, galima naudoti storas vilnones paltines medžiagas, džinsinį audinį, ploną kaproną, gipiūrą ir kt. Labai gerai, jeigu, pasisiūdinusi drabužį, neišmetėte medžiagos skiaučių. Tada turėsite iš karto priderintą papuošalą. Sagei dekoruoti tinka įvairūs karoliukai, šilkiniai kaspinėliai, margos juostelės, spalvotos plunksnelės ir, žinoma, reikės nedidelio žiogelio prisegti.

Pats paprasčiausias gaminimas iš storos vilnonės paltinės medžiagos.

Išsikerpam du vienodus maždaug 5-6 cm skersmens apskritimus (ar kitos norimos formos: kvadrato, trikampio, stačiakampio). Kirpdami naudokime storo popieriaus lekalus, smeigtukais prisegtą audinį bus paprasčiau kirpti. Lekalui nusibrėžti naudokite stiklinės dugną (apsibrėšite, pastačiusios ant popieriaus) ar mažą kvadratinę dėžutę ir kt. Detalės būtinai turi būti dvi. Imame vieną apskritimą ar kitą pasirinktą formą ir prisiuvame parinktus karoliukus kaip sageles. Karoliukai gali būti spalvoti ar vienspalviai. Dėlioti ant audinio irgi galima įvairiai: chaotiškai margaspalviais karoliukais, siuvant vieną prie kito, dekoruoti visą paviršių arba išdėlioti pagal spalvas eilėmis. Pradėti geriausia nuo centro ir siūti į kraštus. Siuvinėti galima ratuku arba juostomis - tai priklauso nuo jūsų gebėjimų. Neišsigąskite, jeigu išeis nelygiai, - juk niekas nežino, koks buvo jūsų sumanymas. Svarbu, kad dirbtumėte tvarkingai ir visus mazgelius paslėptumėte kitoje pusėje. Įvairiaspalviais karoliukais padengtas apskritimo paviršius visada atrodys įdomiai. Dabar labai madinga puošti įvairiomis paprastomis, blizgančiomis sagutėmis su dviem ar keturiomis skylutėmis. Galite derinti ir sagas, ir karoliukus.

Kai viršus dekoruotas, imate antrą tokią pačią detalę, dedate prie blogosios apskritimo (nedekoruotos - ten, kur liko visi mūsų mazgai) pusės ir kraštus apsiuvate paprastu kilpiniu dygsneliu spalvotu siūlu, durdamos adatą per abi apskritimo detales. Abiejų detalių kraštai turi sutapti. Neskubėkite ir jums pavyks. Ant siūlo irgi galima priverti karoliukų - paslėps nelygų dygsnį. Dabar beliko prisiūti žiogelį prie kitos pusės ir sagė padaryta.

Sudėtingiau sagę pasiūti iš plonesnių audinių, bet pabandyti verta. Galite derinti kelis audinius - džinsinį audinį su kapronu ar pan. Iš margo audinio iškirpkite 30 - 40 cm ilgio ir 3 cm pločio juostelę. Jei siuvate iš dviejų audinių, juostelės turi būti dvi ( pvz. vidurinė - kaproninė gali būti kiek trumpesnė už džinsinę, kurią suksime ant kaproninės).

Vieną juostelės kraštą (kuo arčiau krašto) sudaigstykite paprastu daigstymo dygsneliu nelabai tankiai ir sutraukite. Daigstykite tvirtu dvigubu siūlu. Pirštais pataisykite susidariusias klosteles. Sutraukite, kiek tiktai traukiasi, ir gerai patraukite siūlą, kad neišsiardytų. Gautą garbanotą juostelę susukite rateliu, kad apačioje liktų sudaigstytas juostelės kraštas. Viršuje liks laisvas banguotas juostelės kraštas. Juostelės apačią dideliais dygsniais susiūkite, kad neišsiardytų. Iš tos pačios medžiagos iškirpkite apskritimą maždaug 3 cm dydžio ir prisiūkite jį prie surauktos juostelės pusės paprastais kilpiniais dygsneliais. Per vidurį apskritimo prisiūkite žiogelį. Kad būtų įspūdingesnė sagė, į vidurį galima įsiūti spalvotų karoliukų ar plunksnelę, galima lengvais karoliukais nusiūti banguotus sagės kraštus. Jei nenorite siuvinėti karoliukais, paprasčiausiai bangeles papešiokite, kad atsiardytų kelios eilės audinio ir bus "pūkuota" sagė. Dar kažko trūksta? Prisiūkite viduryje ar kraštelyje gražiai surišę šilkinį kaspinėlį.

Sagė - šypsena ant atlapo - jau yra, belieka ją prisiderinti ir nešioti ar dovanoti. Sekite sagę ne tik ant švarkelio, bet ir ant paltuko atlapo. Labai tinka puošti jomis skrybėlaites, kepurytes, megztas ir nertas, rankines, kuprinėles. Labai gražiai ir jaunatviškai atrodo sagė, prisegta ant diržo ar apatinės švarko kišenės. Fantazuokite ir kurkite.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]