TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Jolanta DUMBLIAUSKIENĖ

GERIAUSIA DOVANA - PATIKRINTI AKIS


Pasitinkant Tarptautinę baltosios lazdelės dieną E. Vieversio akių ligų kabinetas-optika, įsikūręs Marijampolėje P. Armino/Sodo g.5/7, turintis filialus Alytuje, Kėdainiuose, Lazdijuose, Jurbarke, Vilkaviškyje, surengė Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigų I-IV klasių moksleiviams piešinių konkursą "Akys - langas į pasaulį". Vaikai piešė tema "Aš noriu matyti pasaulį". Šio konkurso tikslas - skatinti mokinius suvokti regėjimo svarbą, skatinti vaikų kūrybiškumą, formuoti teigiamą vaikų požiūrį į žmones su regėjimo negalia, su artimaisiais, turinčiais regėjimo sutrikimų.

Spalio 20 d. Marijampolės savivaldybės administracijos salėje vyko baigiamasis konkurso renginys. Jame buvo rodomos skaidrės, kuriose - akimirkos iš silpnaregių ir aklųjų gyvenimo (Power Point programa), su kuriuo galėjo susipažinti mokiniai, pedagogai, renginio svečiai. Šia aktualia tema kalbėjo LASS Marijampolės rajono organizacijos pirmininkė Kazimiera Daugėlienė, buvo įteiktos E. Vieversio akių ligų kabineto dovanos organizacijos vaikams.

Padėkos raštais, atminimo dovanėlėmis buvo apdovanoti laureatai, pedagogai, mokyklos, o kiekvienas konkurso dalyvis irgi gavo padėkos raštą. Iš viso konkursui buvo pateikti 107 darbai. 9 žmonės paskelbti laureatais, už 3 darbus įteikti paskatinamieji raštai.

 

Regėjimo profilaktika

Norėčiau informuoti ir apie mūsų organizacijos vykdytą regėjimo profilaktiką Marijampolėje ugdymo įstaigose šių metų vasarį gegužę. Profilaktika apėmė beveik 1500 vaikų ir mokinių - nuo ikimokyklinių grupių iki I-IV klasių.

Spalio mėnesį ši profilaktika buvo vykdoma Alytaus miesto darželiuose, paminint Baltosios lazdelės dieną. Pamokėlės buvo skirtos paruošiamųjų grupių auklėtiniams, t.y. būsimiems pirmokėliams. Ikimokyklinukai buvo supažindinami su akių anatomija, akis saugančiais priedais, didelis dėmesys buvo skirtas taisyklingiems regimojo darbo įgūdžiams: laikysenai, televizoriui žiūrėti, dirbti su kompiuteriu, apšvietimui, akių mankštelei.

Vaikams buvo aiškinama, kaip išvengti akių traumų - jie buvo supažindinti, kaip elgtis su rašymo priemonėmis, žirklėmis, purškalais, kvepalais ir kitokiomis priemonėmis, galinčiomis pakenkti akims. Buvo kalbėta ir apie pirmąją pagalbą, įvykus nelaimingam atsitikimui.

Kiekvienas dalyvis gavo išklausyto pamokėlių kurso diplomą, sveikinimą tėveliams, lankstinukuose buvo pateiktos regimojo darbo taisyklės, trumpas akių sandaros aprašymas ir pan.

Per šį mėnesį aplankytos šių dešimties Alytaus miesto lopšelių-darželių ikimokyklinės grupės:"Pasaka", "Saulutė", "Eglutė", "Obelėlė", specializuotas lopšelis-darželis "Šaltinėlis", kuriame ugdomi vaikai su regėjimo sutrikimais, "Ąžuoliukas", "Vyturėlis", "Gintarėlis", "Girinukas", "Pušelė".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]