TIFLOLOGIJA

Giedrė DEINAROVIČIENĖ

GERA, KAI VAIKAI ŠYPSOSI


Žmonės manęs dažnai klausia, kodėl aš dirbu šeštadieniais, sekmadieniais? Nusišypsau ir susimąstau... Darbas savaitgaliais tapo mano nuolatine veikla. Vaikai, neturintys tėvelių arba retai juos matantys, žino, kad šeštadienį bei sekmadienį dirba auklėtoja Giedrė ir jie būtinai kažkur keliaus: į spektaklį, renginį, koncertą, kiną, gamtą ar prie sūpuoklių...

Mokiniai iš anksto pradeda klausinėti, ką mes šį savaitgalį veiksime. Ir aš atsakau: "važiuosime į "Lėlės" teatrą žiūrėti spektaklio "Katės namai", keliausime į Markučius", aplankysime Aleksandro Puškino muziejų, kopsime į Gedimino pilį, vaikščiosime po Sereikiškių parką, dalyvausime Mokytojų namų kiemelyje vykstančiame renginyje "Angelų vaikai", klausysimės mažųjų popmuzikos atlikėjų koncerto "Siemens" arenoje, gėrėsimės Kongresų rūmuose Lietuvos simfoninio orkestro atliekamu koncertu vaikams "Mano žaidimai, mano pasakos", susipažinsime su naujais knygų leidiniais "Knygų mugėje", skubėsime į Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamą "Sveikatingumo šventę" Savivaldybės aikštėje, puoselėsime religines tradicijas - eisime į bažnyčią, aplankysime žymaus prancūzų dailininko Polio Sezano parodą, kilsime į televizijos bokšto "Paukščių taką" arba dangoraižio 33 aukšto apžvalginę aikštelę, linksminsimės "Kaziuko" mugėje, džiaugsimės rudens gėrybių "Rudenėlio" šventėje Vingio parke, žiūrėsime filmą "Skalvijos" kino teatre" ir t.t.

Daug nuveikiame, praleisdami turiningai savaitgalį. Kai kur mes esame priimami kaip nuolatiniai svečiai. Pvz., mes buvome sekmadieninių popiečių, kurias organizuodavo Algirdas Klova Mokytojų namų svetainėje, nuolatiniai dalyviai, maloniai kviečiami užimti pirmąsias eiles. Esame ir "Lėlės", Raganiukės", "Elfų" teatrų nuolatiniai žiūrovai.

Mokiniai džiaugiasi turėdami galimybę tiek daug pamatyti, išgirsti, sužinoti. Reikia daug pastangų prašant nemokamai įleisti į koncertą, spektaklį, muziejų ar kiną. Tenka skambinti, eiti pas administratorių, tartis, rašyti prašymus.

Po laisvadienių vaikai savo įspūdžius pasakoja draugams, grįžusiems iš namų.

Dažnai girdžiu nuoskaudas: "Jums gerai, o aš tai niekur nebuvau," - skundžiasi šie. O šeima vaikui perduoda ir kultūrines tradicijas, moralines vertybes, ir tai perduodama tėvų gyvenimo ir būdo pavyzdžiais. Laisvalaikio organizavimas apibrėžia žmonių, su kuriais bendraujame, grupę. Kultūros, tautos papročių, tradicijų, vyraujančių religinių nuostatų perdavimas vaikams turėtų būti viena iš pagrindinių tėvelių pareigų. Tėvai dažnai pamiršta, negali ar nenori organizuoti vaikui turiningą laisvalaikį: nuvesti į koncertą, spektaklį, renginį, parodą ir t.t.

Todėl aš, dirbdama Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, stengiuosi ugdytinius supažindinti su kultūra, leisti mokiniams pasijusti visaverčiais nariais. Dirbu savaitgaliais, kad vaikų akyse spindėtų laimės ir džiaugsmo žiburėliai...

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]