TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

EGZOTIKA ANT MŪSŲ STALO


Dabar parduotuvėse lentynos lūžta nuo įvairių daržovių ir vaisių mums, lietuviams, nematytų ir neragautų. Tikras rojus vegetarams, gurmanams ir besilaikantiems įvairių dietų. Pasidairykime po parduotuves ir pabandykime pasigaminti patiekalų iš daržovių, kurių galbūt anksčiau nesiryžome ar nenorėjome pirkti.

BAKLAŽANAI. Kaip iš baklažanų gaminti valgius, europiečiai sužinojo iš indėnų, kai buvo atrasta Pietų Amerika. Senovės graikai ir romėnai irgi žinojo apie baklažanus, tačiau egzistavo prietaras, kad jie gali būti netgi beprotybės priežastis, dėl to baklažanas ilgai "stoviniavo" prie uždarų virtuvės durų.

Pomidoro giminaitis baklažanas - visiškai nekaloringa daržovė. Joje labai mažai angliavandenių, užtai vandens - apie 90 procentų. Maistinė baklažanų vertė labai didelė. Juose gausu mineralinių druskų, baltymų, vitaminų, karotino, yra nedidelis kiekis eterinių medžiagų, kurios suteikia aštrumo ir specifinį kartoką skonį, bei aromatinių medžiagų, kurios skatina išsiskirti virškinimo sultis, gerina apetitą.

Iš baklažanų gaminama daugybė įvairiausių patiekalų, jie valgomi švieži ir marinuoti, kepti bei troškinti su kitomis daržovėmis. Keli naudingi patarimai prieš gaminant patiekalą iš baklažanų.

- Geriausia pirkti mažus baklažanus. Jie turėtų būti tvirti, sunkūs, jų odelė turi būti lygi, blizganti, be jokių dėmelių. Paspaudus ant žievelės neturi likti jokių įdubimų.

- Nepamirškite, kad tai lepios daržovės, jas geriausia sunaudoti per kelias dienas, laikyti šaldytuve. Žalius baklažanus galima sunokinti kambario temperatūroje.

- Neperaugęs baklažanas maistui naudojamas visas: su sėklelėmis ir minkšta žievele (iki pusės kilogramo).

- Baklažanai bus ne tokie kartūs, jeigu juos supjaustysite riekelėmis, pasūdysite, palaikysite penkias dešimt minučių, o paskui nuplausite.

- Kepdami baklažanus, dėkite juos į gerai įkaitintus riebalus. Antraip šios daržovės įgaus nemalonų skonį ir bus blogai virškinamos - juk kepamos jos sugeria didžiąją dalį riebalų.

- Prieš kepant orkaitėje baklažanus reikia subadyti šakute arba keliose vietose įpjauti odelę, nes kepant jų odelė traukiasi ir plyšta.

Nepamirškite, kad yra ir baltų baklažanų, kurie yra tokie pat maistingi ir vertingi, tik švelnesnio skonio.

Keli būdai, kaip pasigaminti baklažanus.

 

Vieno litro stiklainiui reikės: 1 kg baklažanų, 1 šviežio imbiero šaknies (degtuko dėžutės dydžio), 5 skiltelių česnako, 2 šviežių karčiųjų pipirų, 300 g aliejaus, 75 ml natūralaus acto, 100 g skysto medaus, poros lauro lapų, 5 gvazdikėlių, 1 šaukštelio kmynų, 4 šaukštelių druskos.

Baklažanus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kubeliais. Puode pakaitinkite 150 g aliejaus, sudėkite baklažanus ir maišydami kepkite esant didelei temperatūrai, kol gražiai paruduos. Smulkiai sukapokite nuluptą česnaką, imbierą. Pipirus perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, nuplaukite ir smulkiai sukapokite. Ruošdami pipirus, dėvėkite pirštines arba po tekančiu vandeniu gerai nusiplaukite rankas, nes aitrus pipiras gali graužti rankų odą. Apkepintus baklažanus išgriebkite į dubenį ir sumaišykite su actu. Aliejuje, kuriame kepė baklažanai, apkepinkite imbierą, česnakus, pipirus, lauro lapus, gvazdikėlius, viską sumaišykite su baklažanais. Paruoštus baklažanus sudėkite į sterilius stiklainius. Medų ir likusį aliejų pašildykite, bet neužvirinkite ir užpilkite ant baklažanų. Laikykite vėsioje vietoje. Valgyti galėsite po 3 savaičių. Taip paruošti baklažanai pukiai tinka prie mėsos, makaronų ar bulvių patiekalų.

 

Kepti baklažanai

Reikės vieno didesnio baklažano, 5 vidutinio dydžio pomidorų, 250 g mozarelos sūrio, 100 g bet kokio fermentinio sūrio, keleto lapelių baziliko (tinka ir džiovintas), paprikos miltelių, druskos.

Nuplautą baklažaną perpjaukite išilgai per pusę, išskobkite vidų. Minkštimą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį. Pomidorus, kad jie lengviau nusiluptų, porai minučių pamerkite į puodą su verdančiu vandeniu, išėmę nulupkite, supjaustykite kubeliais. Mozarelos sūrį - taip pat. Viską sudėkite į dubenį su baklažano minkštimu ir visa tai išmaišykite. Įdarą pagardinkite druska, baziliku, paprikos milteliais ir sudėkite atgal į išskobtus baklažanus. Ant viršaus galima užtarkuoti bet kokio fermentinio sūrio. Įdarytus baklažanus sudėkite į aliejumi išteptą skardą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros maždaug pusvalandį. Skanaus!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]