IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

VINCUI LUKOŠEVIČIUI - 100


Spalio 27 dieną prisiminimų knygos autoriui, vienam pirmųjų masažuotojų Lietuvoje bei pirmojo Lietuvos aklųjų suvažiavimo dalyviui Vincui Lukoševičiui būtų sukakę 100 metų. Šis kaunietis paliko ryškų pėdsaką Lietuvos aklųjų istorijoje, o jo parašyta knyga "Sunkiais gyvenimo keliais" autentiškais faktais papildė XX a. Lietuvos aklųjų memuarinę literatūrą. Po Prano Daunio jis - antrasis neregys, pateikęs vertingos medžiagos iš 1926 - 1940 metų laikotarpio Lietuvos aklųjų gyvenimo ir veiklos.

V. Lukoševičius gimė 1906 metais Rūdvališkiuose, Marijampolės apskr., mažažemio valstiečio šeimoje. Devynerių metų susirgo skarlatina ir nuo šios ligos komplikacijų neteko regėjimo. Augdamas pas tėvus, dirbo įvairius neregiui prieinamus ūkio darbus. 1926 m. dalyvavo Lietuvos aklųjų pirmajame suvažiavime, įvykusiame Kaune. 1928 m. pradžioje atvyko mokytis į ką tik įsteigtą Kauno aklųjų institutą. Greitai išmoko brailio raštą ir buvo pastebimas bei aktyvus moksleivis. Baigęs bendrojo lavinimo keturias klases, mokėsi masažo. Tapo vienu pirmųjų neregių masažuotojų Lietuvoje. Iki sovietinės okupacijos dirbo Kauno karo ligoninėje. Vėliau - Kauno ir Marijampolės ligoninėse, vertėsi ir privačia veikla - masažavo sportininkus.

V. Lukoševičius aktyviai dalyvavo ir neregių kultūrinėje bei visuomeninėje veikloje. Dar besimokydamas Kauno aklųjų institute, jis pradėjo rašyti straipsnius į periodinius leidinius - "Aklųjų dalia", "Mūsų aklieji". Po karo jo straipsniai taip pat buvo spausdinami įvairiuose periodiniuose leidiniuose. 1946 m. V. Lukoševičius pradėjo ranka perrašinėti brailio raštu lietuvių literatūros klasikų kūrinius. Tuo metu šis jo darbas buvo reikalingas ir prasmingas, nes labai trūko knygų brailio raštu. 1953-1985 m. dirbo LAD Kauno gamybinio mokymo kombinate trikotažo, vėliau plastmasinių gaminių cechuose.

Rašytojo Antano Jonyno ir tiflopedagogo Antano Baltramiejūno paskatintas parašė prisiminimų knygą "Sunkiais gyvenimo keliais". Brailio raštu knyga pasirodė 1971 m., o reginčiųjų raštu - 2003 m. Knygoje aprašė ne tik savo išgyvenimus praradus regėjimą, bet ir suteikė vertingos medžiagos iš Lietuvos aklųjų istorijos, aklųjų instituto gyvenimo, medžiagos apie neregių siekimą mokslo žinių ir savarankiško gyvenimo. Ši knyga po Prano Daunio "Vargo kelių" yra antroji knyga, autentiškais faktais papildžiusi Lietuvos aklųjų memuarinės literatūros lobyną.

Vincas Lukoševičius sulaukė garbingo 92 metų amžiaus, mirė 1999 m. kovo 20 d. Kaune.

 

MINĖTINOS SUKAKTYS

Lapkričio 13 d. gimė Valentinas Hajuji (1745 - 1822), pedagogas, sistemingo aklųjų mokymo pradininkas Prancūzijoje ir Europoje.

Lapkričio 13 d. sukanka 50 metų, kai gimė (1956) Irena Karsokaitė, LASS kultūros darbuotoja, šachmatininkė.

Lapkričio 22 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1926 - 2002) Juozas Petkevičius, pedagogas, buvęs Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinės mokyklos direktorius.

Lapkričio 27 d. sukanka 125 metai, kai gimė (1881 - 1959) Konstantinas Šakenis - LR švietimo ministras (1927 - 1934). Jam būnant švietimo ministru buvo įsteigtas Kauno aklųjų institutas, jis nuolat rėmė jo veiklą, ne kartą lankėsi šioje mokymo įstaigoje.

Lapkričio 28 d. gimė Beatričė Grincevičiūtė (1911 - 1988), dainininkė, liaudies artistė.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]