PROJEKTAI

Marina DYNDA

SOFI PROJEKTAS OLANDIJOJE


Šių metų rugsėjo 16 - 21 dienomis Olandijoje, mažame miestelyje Elspeet, vyko ketvirtasis SOFI (educational program of soft skills for blind and visually impaired) projekto seminaras. Šis projektas orientuotas į programos, skirtos aklųjų ir silpnaregių socialiniams įgūdžiams ugdyti integruojantis į darbo rinką, sukūrimą.

Projekte dalyvavo atstovai iš penkių Europos šalių: Olandijos, Suomijos, Lietuvos, Estijos ir Bulgarijos. Seminaro dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: trenerius, kurie seminare nagrinėjo programos vykdymo, adaptavimo bei kitus su tuo susijusius klausimus, ir studentus, kurie atliko atskirus ruošiamos programos pratimus, dalijosi patirtimi bei nuomone apie jų naudą ir, žinoma, pramogavo.

Lietuvai seminare atstovavome septyniese. Čia mes turėjome puikią galimybę ne tik gauti puikios patirties atlikdami užduotis, bet ir parodyti, kaip sugebame dirbti komandoje, kaip gebame padėti kitiems seminaro dalyviams atlikti užduotis bei susipažinti su kitų šalių kultūra ir jaunimo su regėjimo negalia problemomis integruojantis į darbo rinką.

Kelionė į seminarą prasidėjo Vilniaus oro uoste. Skrydis į Olandijos sostinę Amsterdamą truko beveik tris valandas, bet tuo mūsų kelionė dar nesibaigė: pakeliui į Elspeetą turėjome progą pasigrožėti Olandijos gamtovaizdžiu pro nelietuviškais greičiais skriejančio dviaukščio traukinio langus. Mus iš karto sužavėjo be galo tvarkingi olandų namukai bei iki smulkmenų išpuoselėta jų aplinka.

Viešbutis, kuriame buvome apgyvendinti ir kur vyko seminaras, įsikūręs miške, taigi visas tas dienas galėjome džiaugtis visiška ramybe.

Atvykimo dieną leidome savo malonumui tyrinėdami viešbutį ir jo apylinkes, o kitą dieną prasidėjo mūsų pažintis su seminaro dalyviais ir Olandija. Kelionės po Amsterdamą metu aplankėme Madame Tussauds (Madam Tiuso) muziejų, kur eksponuojamos vaškinės žymių žmonių figūros, plaukiojome valtele Amsterdamo kanalais, vaikščiojome po senamiestį ir, žinoma, nepamiršome aplankyti "Raudonųjų žibintų" kvartalo bei pasižvalgyti po Cofee Shop - kavinukes, kur galima įsigyti Olandijoje legalizuotų lengvųjų narkotikų.

Vakare kiekviena grupelė turėjo pristatyti savo šalį: estai surengė konkursą dalyvių žinioms apie jų gimtąją Estiją patikrinti bei pavaišino estiškais meduoliukais ir šokoladu, suomiai padainavo dainelę su nacionaliniais elementais bei pradžiugino anyžiniais saldainiukais, bulgarai pristatė savo nacionalines šventes ir jų atributiką, mes savo ruožtu parodėme filmą apie Vilnių ir, be abejo, nepamiršome pristatyti antrosios mūsų šalies religijos - krepšinio. Na, o šeimininkai olandai surengė įspūdingą pasivažinėjimą po viešbučio apylinkes tandemais.

Pirmadienį pradėjome rimtą darbą. Dauguma mums pateiktų užduočių buvo susietos su asmeninės patirties pritaikymu, gilinimusi į save ir savo sugebėjimus jas atliekant. Darbas dažniausiai vyko nedidelėse grupelėse, tad visi turėjo progą pasisakyti ir pasidalinti mintimis su kitais dalyviais ieškant sprendimo bei pagrindžiant savo nuomonę. Viena įdomiausių užduočių buvo herbo darymas: visi dalyviai turėjo sugalvoti savo gyvenimo šūkį, tikslus, metaforą ir pan., o po to pristatyti kitiems savo herbą. Komandinio darbo pavyzdžiu gali būti pratimas "skrydis oro balionu", kada grupelės nariai turėjo nuspręsti, kuriuos iš oro balione turimų daiktų išmes pirmiausia, o kuriuos pasiliks iki galo balionui krentant. Buvo įdomu stebėti, kaip skirtingai grupelės priima bendrą sprendimą, kurį pasiekti sekėsi ne taip ir lengvai.

Seminaro pratimai buvo orientuoti į gilesnį mąstymą, bendravimo įgūdžių lavinimą, grupinį darbą bei skatino siekti nuoseklumo ir konkretumo atliekant vieną ar kitą užduotį, o tai svarbu ne tik per pratybas, bet ir gyvenime.

Antradienio pavakare turėjome progą pasigrožėti vieno iš Olandijos parkų gamta, paplaukioti baseinų komplekse bei paskanauti tradicinių olandiškų blynų su įvairiausiais įdarais.

Na, o vakarus Olandijoje leisdavome tarptautinėje seminaro dalyvių kompanijoje bendraudami, žaisdami žaidimus, dainuodami bei dalindamiesi dienos įspūdžiais.

Šiame seminare patyrėme begales puikių įspūdžių, kurie kiekvienam iš mūsų buvo skirtingi, bet neabejotinai dar ilgai išliks atmintyje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]