TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ČESNAKAS JAUNINA SIELĄ


Senose civilizacijose česnakas dažniau buvo naudojamas ritualams nei maistui gaminti ir gardinti. Pasirodo, egiptiečiai be česnako neapsieidavo per iškilmingų priesaikų ceremonijas. O Graikijoje atletai kramtydavo šias aštriakvapes skilteles norėdami laimėti. Mat graikai tikėjo, kad, pakramčius česnako, joks priešas nepavys.

Lietuvių tautosakoje irgi aptinkama posakių: "Česnaką kramtysi - piktąsias išvarysi" arba "Imk česnaką - nubaidysi smaką". Visi girdėjom, kaip apsisaugoti nuo vampyrų, - turėti po ranka česnako galvelę. Dėl viso pikta...

Pastaruoju metu pagal senuosius raštus bandoma atsekti, kur galėtų būti česnako gimtinė. Spėjama, kad ji yra kažkur Sibiro pietvakariuose. Nors tam labai prieštarauja siciliečiai - jie tvirtina, kad Sicilijoje rasta laukinio česnako. Prieš tūkstantmečius Azijos šalyse česnaką gerbė kaip amžinos jaunystės šaltinį. Ne be pagrindo: kiekvienoje skiltelėje tūno milžiniška gyvybinių medžiagų porcija. Dauguma virėjų, gamindami įvairius patiekalus, dabar be česnako tikriausiai neišsiverstų.

Česnakas mažina infarkto riziką. Jame yra eterinio aliejaus, kuris mažina cholesterolio kiekį organizme ir skystina kraują. Normaliai cirkuliuojant kraujui, kraujagyslės neužsikemša. Bet dėl tam tikrų priežasčių jose pradeda kauptis cholesterolis ir kitos medžiagos, kurios ilgainiui gali pakenkti ir sukelti pavojingas ligas. Šitaip galime išvengti aterosklerozės, kuri yra dažna širdies ligų priežastis. Česnakas išjudina kraujotaką ir pagerina smegenų aprūpinimą deguonimi. Todėl sugebame geriau susikoncentruoti ir rečiau ką nors pamirštame.

Česnakas apsaugo skrandžio ir žarnyno gleivinę. Kas nuolat jį valgo, perpus sumažina riziką susirgti skrandžio ir žarnyno vėžiu.

Česnakas garsėja kaip vienas stipriausių natūralių antiseptikų - jis stiprina imuninę sistemą, tai yra padeda kovoti organizmui su virusais ir ligomis. O mūsų klimato juostoje labai aktualu prieš šaltąjį sezoną tinkamai "apsiginkluoti". Be to, iš česnakų gaminamais įvairiais preparatais gydomos kvėpavimo takų ligos, lengvinami epilepsijos ar astmos priepuoliai. Sutrinkite kelias česnako skilteles ir sumaišykite su medumi. Tepkite skaudamas vietas. Taip natūraliai per kelis vakarus numalšinsite reumato skausmus.

Teigiama, kad česnake esančios sudėtinės dalys skatina plaukų augimą. Gal verta pabandyti: tris keturias česnako skilteles užpilti litru spirito, palaikyti kelias savaites tamsioje vėsioje vietoje. Turėsite puikų losjoną nuo plikimo ir plaukų slinkimo.

Geriausia česnaką vartoti šviežią, nes apdorotas termiškai jis netenka dalies savo savybių. Verdant česnako į puodą reikėtų dėti prieš pat nukaičiant - likus vienai dviem minutėm. Jo dėti galima į mėsos patiekalus, aštrias sriubas, įvairias salotas, padažus ir kt.

Žinoma, yra žmonių, kurie negali pakęsti stipraus specifinio česnako kvapo. Šios daržovės mėgėjai turėtų žinoti, kad aštrų jos aromatą neutralizuoja kava, pienas, citrina ar sukramtyta petražolių šakelė. Tačiau atminkite: česnako kvapas dar gali būti jaučiamas kelias valandas po valgio, nes jis iš organizmo pasišalina su prakaitu ir gali pakeisti jūsų naudojamų kvepalų ar kūno priemonių aromatus. Dabar vaistinėse galima įsigyti česnako kapsulių. Tai labai patogu žmonėms, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali ar nenori valgyti česnako.

 

Česnakinis padažas

Trys litrai trintų Kaukazo slyvaičių, aštuonios vidutinės galvos česnako, 8 šaukštai cukraus, 5 šaukštai druskos, nubrauktas šaukštelis maltų pipirų.

Kaukazo slyvaites nuskinti dar ne visai sunokusias, nuplauti, sudėti į puodą, nuplikyti verdančiu vandeniu. Nuplikytas slyvaites pertrinti per kiaurasamtį, atskirti kauliukus. Į slyvaičių košę suberti cukrų, druską, maltus pipirus ir užkaisti ant lėtos ugnies. Tuomet nusilupti ir smulkiai sutrinti česnaką (patogiau perspausti per tam skirtą prietaisą, taip pat galima smulkiai supjaustyti). Kai slyvaitės užvirs, suberti česnaką, ir nuolatos maišant virti, kol košė sutirštės. Dar karštą pilti į stiklainiukus, uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje. Cukraus ir druskos paprastai dedama pagal skonį. Kuo labiau prinokusios slyvaitės, tuo mažiau reikia cukraus.

Galima paįvairinti padažo skonį, verdant dėti ir kitų daržovių: 0,5 kg morkų, 0,5 kg paprikos, 0,5 kg obuolių, keletą svogūnų, kalendrų. Verdant paragauti, pridėti, ko trūksta.

Padažas naudojamas prie žuvies ir mėsos patiekalų.

 

Spanguolių ir česnakų tyrė

Šis mišinys vartojamas kraujagyslėms nuo cholesterolio valyti.

1 kg spanguolių, 0,5 kg medaus, 200 g česnako.

Česnaką nulupus sumalti kartu su spanguolėmis ir sumaišyti su medumi. Vartojame po 1 valgomą šaukštą anksti ryte tik pabudus ir vakare prieš miegą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]