SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Martynas VAINORAS

SAUGUS BE REGĖJIMO


Niekas niekada nepasakė, kad aklųjų ir silpnaregių saugumas - tabu. Tema, kuria negalima rašyti, kalbėti, diskutuoti. Tačiau, atrodo, kad elgėmės kaip tik taip: nediskutavome, neieškojome sprendimų. Nors aklųjų ir silpnaregių užpuolimų, apiplėšimų pasitaiko ne taip jau retai, nėra statistikos, kiek iš tikrųjų žmonių yra nukentėję, kaip, kokiomis aplinkybėmis jie buvo užpulti ir pan.

Vakarų valstybėse aklųjų ir silpnaregių saugumo tema jau yra tapusi viešų diskusijų objektu. Šia tema rengiami seminarai, rašomos knygos. LASS centro taryba irgi nusprendė pasekti šių valstybių pavyzdžiu ir viešai pradėti kalbėti apie regėjimo negalios žmonių saugumą arba, priešingai, nesaugumą ir su juo susijusias problemas.

Atakuoti “užpuoliką” bando G.StoškusRugpjūčio 16 - 20 d. Šventojoje, vyko seminaras "Saugus be regėjimo". Jame dalyvavo daugiau nei dvidešimt regėjimo negalią turinčių žmonių iš visos Lietuvos. Maždaug per pusę vyrų ir moterų, skirtingo amžiaus ir skirtingų fizinių galimybių. Seminaras susidėjo iš dviejų dalių: teorinių paskaitų ir praktinių savigynos pratybų. Lektoriai buvo M. Romerio universiteto (buvusios Policijos akademijos) dėstytojai psichologas Gediminas Navikas ir savigynos specialistas Vladas Šakalys.

Seminaro įžangoje buvo konstatuota akivaizdi tiesa: aklųjų ir silpnaregių užpuolimų pasitaiko ne taip jau retai, nėra jų statistikos, niekas nemoko, kaip apsiginti. Psichologas G. Navikas seminaro dalyvius supažindino su teoriniais ir psichologiniais saugumo problemos aspektais, likusių pojūčių panaudojimu siekiant išvengti nepageidautinų ar pavojingų situacijų. Pavojaus išvengti gali padėti ne tik regėjimas, nors per jį gauname daugiausia informacijos, bet ir kiti pojūčiai - klausa, uoslė, net intuicija. V. Šakalys mokė praktinių savigynos įgūdžių: pirmiausia teisingai kristi, tačiau ne tik... Mokytasi, reikalui esant, ir smūgiuoti: kumščiu, alkūne, koja, išsilaisvinti nuo sugriebimų už drabužių, rankų, kaklo. Taigi kiekvienas seminaro dalyvis galėjo praktiškai pasitikrinti savo kūno lankstumą, reakciją, sugebėjimą nepasimesti sudėtingose situacijose.

Be abejonės, per kelias dienas negalima išmokti to, ko reikia mokytis ilgai, nuosekliai ir kantriai. Tai pasakytina ir apie fizinius savigynos pratimus ir apie psichologinius saugumo aspektus, tokius kaip dėmesio sukoncentravimas ir pan. Tačiau nei seminaro organizatoriai, nei jo dalyviai ir nesitikėjo per tris ar keturias dienas tapti "supermenais". Seminaru "Saugus be regėjimo" siekta pradėti praktiškai spręsti regėjimo negalią turinčių žmonių saugumo problemą, paskatinti panašius seminarus rengti kituose Lietuvos miestuose, didesnėse aklųjų bendruomenėse. Kai kurių miestų atstovai tokia galimybe susidomėjo visai rimtai.

 

Apie aukas ir "žąsinus"

Kalbėdami apie aklųjų saugumą, neturėtume apeiti ir bendresnio pobūdžio klausimų: pavyzdžiui, kiek realiai nematantis ar silpnai matantis žmogus gali pasipriešinti savo užpuolikui? Kažkur teko skaityti mintį, kad viešai parodytas aukos silpnumas, nemokšiškas jos priešinimasis sukelia tik dar didesnį užpuoliko pyktį ir agresiją. Vadinasi žmogus, atliekantis tam tikrą savigynos veiksmą, turi bent jau pats patikėti, kad atliks jį iki galo, kad nesustos pusiaukelėje, pagaliau, kad jo atliekamas veiksmas sustabdys ar bent sutrikdys užpuoliką. Žinoma, šitai gali ir galės tikrai ne visi. Antra vertus, tarp regėjimo negalią turinčių žmonių yra visai neblogai suręstų vyrukų, kurie nesunkiai gali atlikti net pakankamai sudėtingus savigynos veiksmus. Turėdami patirties, kaip panašiose situacijose elgtis, praktinių įgūdžių, jie tikriausiai galėtų apsiginti. Tačiau patirtis rodo, kad savigynos įgūdžiai galėtų praversti ir silpnesniems ar vyresnio amžiaus žmonėms. Nuo fiziškai stipraus, savo "amatą" išmanančio užpuoliko jie neapsaugos, bet esama nemažai atvejų, kai, ieškodami lengvo grobio, užpuola vadinamieji "bomžai" ir į juos panašūs tipai, nepasižymintys nei fizine jėga, nei drąsa. Regėjimo negalią turintys žmonės irgi ne kartą yra tapę tokių užpuolimų aukomis. Paprastai tokie užpuolikai būna drąsūs iki pirmo rimtesnio pasipriešinimo, todėl praktiniai savigynos įgūdžiai čia galėtų praversti ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Neregius savigynos gudrybių mokė V.Šakalys Yra ir psichologinė žmogaus saugumo problemos pusė. Būtent jai, mūsų nuomone, būsimuose seminaruose reikėtų skirti daugiau dėmesio. Psichologas G. Navikas papasakojo konkrečią, jo paties matytą situaciją: Vilniaus centre, ant suoliuko, sėdi trys studentės, prie jų prieina čigonė, vieną nusiveda ir, reikia manyti, sėkmingai apgauna. Kodėl čigonė priėjo kaip tik prie tos merginos, kaip, pagal kokius požymius išskyrė ją iš draugių? Lektorius prisipažino, jog čigonei net siūlęs pinigų, bet ši "profesinės paslapties" vis tiek neišdavė. Žodis "lochas" mūsų sąmonėje turi neigiamą prasmę ir yra tapęs jau beveik keiksmažodžiu. Iš tikrųjų tai yra visiškai nekaltas trijų rusiškų žodžių - ličnost, obmanutaja chuliganom - pirmųjų raidžių junginys. Lietuviškas "locho" atitikmuo galėtų būti "žąsinas". Taigi čigonės nusivesta studentė tikriausiai tapo "žąsimi"... Tačiau bene įdomiausia tai, kad nusikaltėliai, sukčiai ir visokio plauko apgavikai kažkokiu "šeštuoju" pojūčiu potencialius "lochus" ir "žąsinus" sugeba puikiai atpažinti, o paskui ir "apdoroti". Iš tikrųjų nieko mistiška čia turbūt nėra: žmogaus veidas, judesiai, žvilgsnis išduoda jo vidines būsenas, nuovargį, išsiblaškymą ir pan. Tačiau, norėdamas netapti "žąsinu", žmogus apie save ir apie tokius kaip jis privalo šį tą žinoti. Jeigu kartais nelengva neatrodyti "žąsinu" net gerai matančiam žmogui, tai neregiui ar silpnaregiui ši užduotis tampa kelissyk sunkesnė. Žmogaus išvaizda, laikysena, matyt, turi reikšmės ir kitokiomis aplinkybėmis. Kodėl vienas žmogus tame pat rajone vaikšto lyg niekur nieko, o kitas nuo užpuolikų kenčia nuolat? Pagaliau gilesnis psichologijos išmanymas praverstų ir konfliktinių situacijų atvejais. Kažkas iš garsiausių japonų samurajų (o jie tikrai mokėjo valdyti ginklą) yra pastebėjęs, kad sėkmingiausia kova - išvengta kova.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]