NAUDINGA ŽINOTI

Henrikas STUKAS

AR POILSIS - PRABANGA?


Pradėjus kaitinti pavasario saulutei ne vienas susimąstome, kur ilsėsimės. Turint pinigų poilsio vietą surasti nesunku. Norintiesiems ilsėtis Lietuvos turizmo firmos siūlo poilsį prie Baltijos jūros, prie vaizdingų ežerų ar kaimo sodybose. Deja, turizmo agentūrų siūlomų paslaugų neregiai, silpnaregiai dažnai priversti atsisakyti. Viena vertus, ne kiekvienas gali susimokėti už kelialapį. Kita vertus, net ir susimokėjęs už poilsį, nesi tikras, kad gerai pailsėsi. Todėl dažnam mūsų sąjungos nariui tenka kreiptis į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą. Jos poilsiaviečių aplinka pritaikyta neregiams. Ar iš tikrųjų mūsų poilsiavietėse ilsimės pigiau? Šiame straipsnyje aptarsime, kokiose poilsiavietėse kviečia ilsėtis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga ir kokios yra poilsio sąlygos. Jas palyginsime su kitų neįgaliųjų poilsiavietėmis.

 

Tradicinės poilsio vietos

Šiemet neregiai ir silpnaregiai galės ilsėtis įprastose poilsiavietėse: UAB "Liregus" poilsio bazėje "Zelva" bei UAB "Regseda" poilsio namuose, įsikūrusiuose Šventojoje.

Trakų rajone, prie vaizdingo Zelvės ežero įsikūrusi LASS Vilniaus įmonei "Liregus" priklausanti poilsio bazė "Zelva", šių metų sezoną pradės birželio 22 dieną.

Pasak LASS Vilniaus įmonės direktoriaus pavaduotojos socialiniams reikalams Ramutės Danilevičienės, šiais metais "Zelvos" poilsio bazė laukia neregių bei silpnaregių iš visos Lietuvos."Šiek tiek yra atnaujinti nameliai, suremontuotas tiltas", - pasakojo R. Danilevičienė.

"Zelvoje" poilsis organizuojamas pamainomis. Bus trys pamainos:

  • 2006 06 22 - 07 01 d.,

  • 2006 07 02 - 07 11 d.,

  • 2006 07 21 - 08 02 d.

Pamainos trukmė - 10 dienų. Už poilsį regėjimo negalią turintiems žmonėms reikės mokėti skirtingai.

UAB “Liregus” poilsio bazėje “Zelva” nuomos kainos 2006 m. vasarą
Namelių Nr. Patogumai UAB “Liregus” darbuotojams ir jų šeimos nariams Kitiems LASS nariams bei jų šeimoms
Nr. 4, 7, 8, be patogumų 4 Lt 6 Lt
Nr. 10, 11, 12 su patogumais 6 Lt 8 Lt
Nr 5, 6, 9 su patogumais 8 Lt 10 Lt

Regėjimo neįgalieji bus maitinami nemokamai 3 kartus per dieną. Kiti poilsiautojai maitinsis savo lėšomis, veiks valgykla. "Zelvoje" yra 1-5 vietų kambariai. Į poilsiavietę bus centralizuotai nuvežama ir atvežama. Autobusas išvyks nuo UAB "Liregus" (Vilnius, Skroblų g. 19) 9 val. Norintys galės vežtis savo patalynę. Neatsivežusiems patalynės už komplektą reikės mokėti 5 Lt. Važiuodami poilsiauti neužmirškite asmens tapatybę patvirtinančio dokumento.

Ilsintis "Zelvoje" galima bus naudotis sauna, sporto aikštynu, treniruoklių sale, valtimis, vandens dviračiais.

Dėl kelialapio skyrimo kreipkitės į "Liregus" bendrovės administracijos darbuotoją R. Danilevičienę, Vilnius, Skroblų g. 19, III aukštas, 8 kabinetas. Tel.: 8-5 2333544, trumpasis numeris - 226.

 

Poilsis prie jūros

Mėgėjų ilsėtis prie jūros laukia "Regsedos" poilsio namai, įsikūrę Šventojoje, Mokyklos g. 71. Ne visi mūsų sąjungos nariai laiku suskubo pateikti prašymus, todėl už poilsį teks mokėti brangiau.

Poilsio namų administratorė D. Vitkauskienė pasakoja: "Šią vasarą pasitinkame neatsinaujinę. Poilsio namams atnaujinti negavome lėšų. Svečiai suras pernykščias gyvenimo sąlygas".

Prašymą poilsiauti pateikę iki birželio 1 d. mokės mažiau. Nuo birželio 1 d., iš anksto neužsiregistravus, kainos kils.

Iš anksto užsiregistruoti gali ir LASS įmonės, organizacijos (su jomis sudaromos sutartys), ir patys LASS nariai. Užsiregistravus anksčiau - taikomos nuolaidos. Vietas užsisakant individualiai, prašomas užstatas.

Šią vasarą, kaip ir praėjusią, UAB "Regsedos" poilsio namuose bus galima ilsėtis neribotą laiką. Šį sezoną poilsio pamainos bus tik rekomenduojamos. Orientacinė poilsio trukmė - 10 dienų. Sezonas prasidės birželio pradžioje ir tęsis iki rugsėjo vidurio. Rekomenduotinos šios pamainos:

  • birželio 1 - 10 d., 11 - 20 d., 21 - 30 d.,

  • liepos 1 - 10 d., 11 - 20 d., 21 - 30 d.,

  • rugpjūčio 1 - 10 d., 11 - 20 d., 21 - 30 d.

Taikantis prie rinkos sąlygų "Regsedoje" galima ilsėtis dvi, penkias, 20 dienų. Kaip jau minėta, kainų sistema labai lanksti. Vietą galima užsisakyti iš anksto sumokant garantą (užstatą).

"UAB ""REGSEDOS"" POILSIO NAMŲ KAMBARIŲ NUOMOS KAINOS 2006 m. VASARĄ"

Paslaugų lygis

Vietų sk. kambaryje

06 01-30 d., 08 21-30 d.

07 01 d. - 08 20 d.

LASS organizac.

komercinė

LASS organizac.

komercinė

Kambarys su šaltu vandeniu, tualetu

4

30 Lt

40 Lt

40 Lt

50 Lt

 

3

25 Lt

30 Lt

35 Lt

40 Lt

 

2

20 Lt

20 Lt

25 Lt

30 Lt

Kambarys su šiltu vandeniu, tualetu, šaldytuvu

5 (dvivietis ir trivietis)

55 Lt

70 Lt

65 Lt

90 Lt

 

4 (2 dviviečiai)

50 Lt

60 Lt

60 Lt

80 Lt

 

3

35 Lt

45 Lt

45 Lt

60 Lt

  2 30 Lt 30 Lt 40 Lt 50 Lt

Lentelėje pateikiamos kainos bus taikomos tik sezono metu. Ilsintis ne sezono metu kambariai atpigs. Tiesa, į vietos kainą neįskaičiuojama balta patalynė. Už ją dar teks primokėti 7 Lt. Norintys patalynę gali atsivežti savo. Poilsiautojai gali naudotis bendra virtuve. Norintys galės išsinuomoti nedidelę salę. Vienos paros nuoma - 50 Lt.

Dabar pasižvalgykime po kitų neįgaliųjų poilsio namus. Ne visos žmonių su negalia visuomeninės organizacijos turi savo poilsio vietas. Štai "Viltis", neįgaliųjų visuomeninė organizacija, besirūpinanti vaikais su sutrikusiu intelektu, neturi savo poilsio namų, net vasaromis rengia įvairias stovyklas. Lietuvos invalidų draugija turi net dvi poilsiavietes: Šventojoje ir Nidoje. Pasak projektų koordinatorės D. Strogonovos: "Šiose poilsiavietėse sudarytos labai geros poilsio sąlygos. Namai netoli jūros, kambariai su visais patogumais, netgi yra mini virtuvėlės. Už vieną poilsio dieną Šventojoje reikia mokėti 8 Lt. Nidoje nuo šiemet poilsis pabrango - už vieną dieną mokama 15 Lt."

Malonaus poilsio!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]