NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Andrius VAINORAS

APIE NAUJUS SINTEZATORIUS IR "KALBANČIUS" TELEFONUS


R. Sacekas mobilųjį telefoną “prakalbino” lietuviškaiKovo pradžioje Lietuvoje lankėsi svečias iš Čekijos Rostislavas Sacekas. Ši pavardė kai kam iš aklųjų bus girdėta, gal net ne kartą. Čekijoje R. Sacekas vadovauja kompanijai "RosaSOFT", ši kompanija kuria akliesiems pritaikytus kalbos sintezatorius. "RosaSOFT" dalyvavo kuriant ir lietuvišką kalbos sintezatorių "Gintaras", kuriuo naudojasi daugelis mūsų šalies neregių.

Ši R. Saceko kelionė irgi buvo tiesiogiai susijusi su lietuviško kalbos sintezatoriaus reikalais. Prieš kelerius metus buvo sukurti du nauji lietuviški sintezatoriai - "Gintaras" ir "Aistis". Pirmąjį sukūrė jau minėta kompanija "RosaSOFT", antrąjį - Vilniaus universiteto daktaras Pijus Kasparaitis. Abu nebuvo tobuli, turėjo savų privalumų ir savų trūkumų, abu juos šiek tiek pakeiksnodavome, bet kartu džiaugėmės, kad turime bent tokius... Akliesiems kompiuterių naudotojams galime pranešti gerą žinią: kuriamas naujas lietuvių kalbos sintezatorius! Kaip teigia kompiuterių technikos specialistas, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro kompiuterių technikos taikymo skyriaus vedėjas Vitas Purlys, naujasis sintezatorius bus lankstesnis, turės daugiau galimybių. Sintezatorius kuriamas bendradarbiaujant "RosaSOFT" ir dr. P. Kasparaičiui, jis bus sudarytas iš dviejų mums jau žinomų sintezatorių: "Gintaro" ir "Aisčio". Bet tai nebus mechaniškas dviejų anksčiau sukurtų sintezatorių "sudėjimas" į vieną. Prie abiejų sintezatorių toliau dirbama, tobulinama tartis, taisomos anksčiau padarytos klaidos. Girdėjusiųjų nuomone, naujasis sintezatorius tikrai kokybiškesnis už tuos, kuriais naudojamės dabar. V. Purlys teigia: "Vartotojas galės rinktis tarp "kietesniu balsu" kalbančio "Gintaro" ir minkščiau, su intonacijomis tekstą skaitančio "Aisčio".

Šiais metais LASS ketina įsigyti 190 naujojo sintezatoriaus vienetų - 60 "lavinamųjų", t. y. truputį paprastesnių, skirtų mokyklai, 130 - tikriesiems kompiuterių vartotojams. Pirmieji 50 turėtų atkeliauti iki šių metų gegužės 1 dienos, kiti - iki spalio 15-osios. Bent jau taip, anot LASS centro tarybos pirmininko pavaduotojo Sigito Armono, yra numatyta tarp LASS ir "RosaSOFT" pasirašytoje sutartyje. Taigi naujasis sintezatorius kompiuterių vartotojus turėtų pasiekti šių metų viduryje arba antrajame pusmetyje.

Daugelio aklųjų laukia dar viena gera naujiena: kompanija "RosaSOFT" kartu su nauju, kompiuteriui skirtu kalbos sintezatoriumi kuria ir kalbos sintezės programą, skirtą mobiliesiems telefonams. Taigi netrukus turėsime lietuviškai "kalbantį" mobilųjį telefoną. Ką tai reiškia, turbūt ilgai aiškinti nereikia: aklieji, kaip ir regintieji, galės juo ne tik skambinti, bet ir siųsti bei perskaityti gautas žinutes, savarankiškai atlikti nustatymus telefono meniu, naudotis kitomis mobiliojo telefono funkcijomis, kurių, beje, kaskart vis gausėja. Šiais metais LASS įsigis 160 minėtų programų ir 100 mobiliųjų telefonų. Čia, matyt, nepakenktų keletas žodžių apie pačius telefonus. Telefonai, į kuriuos galima įdiegti kalbos programą, nėra kokie nors specialūs, skirti tik neregiams. Vis dėlto tai turi būti modernūs naujausios kartos telefonai, į kuriuos galima įdiegti tam tikrą operacinę sistemą. Kol kas galima "prakalbinti" tik vieną iš naujausių "Motorolos" modelių. "Nokijose", pavyzdžiui, naudojama kita operacinė sistema nei "Motorolose", todėl naujoji kalbos sintezės programa joms kol kas netinka. Tačiau visiškai įmanoma, kad tiks, nes pagal susitarimą "RosaSOFT" turėtų pagaminti programą, tinkančią skirtingoms mobiliuosiuose telefonuose naudojamoms operacinėms sistemoms. Taigi, perskaičius šią informaciją, nereikėtų paknopstomis bėgti iki artimiausio "Bitės" ar "Omnitel" salono pirkti mobilųjį telefoną, net jeigu jis ir labai modernus. Pirma, kol programa nebaigta kurti, mes tiksliai nežinome, kokiems telefonams ji tiks, antra, net ir patys moderniausi telefonai labai greitai pinga, tad už tą patį telefoną po kelių mėnesių ar pusmečio sumokėsite gal net perpus mažiau, nei pirkdami tuojau pat.

S. Armonas teigia: "Šiais metais "kalbančiais" telefonais aprūpinsime šimtą neregių. Kaip bus kitais metais, kol kas pasakyti sunku. Jau vien todėl, kad neįgaliųjų aprūpinimą kompensacine technika valstybė nuo 2007 metų ketina perimti į savo rankas. Mūsų tikslas - pradėti, parodyti, kad yra ir tokia galimybė. Toliau daug kas priklauso nuo bendros valstybės vykdomos socialinės politikos. Teko šia tema kalbėtis su R. Saceku - vieningos politikos nėra ir Čekijoje. Vienos savivaldybės mobiliuosius telefonus pripažinusios kompensacinėmis priemonėmis, kitos - nepripažinusios, vienos sumoka ne tik programos, bet ir dalį telefono įsigijimo išlaidų, kitos - sumoka tik už programą."

Kad mobilusis telefonas bus pripažintas kompensacine priemone, anot S. Armono, vilties nedaug. Bet tiesa ir tai, kad telefonai, į kuriuos galima įdiegti kalbos sintezės programą, yra brangūs: šiuo metu kainuoja daugiau nei tūkstantį litų, todėl patys aklieji jų įsigyti nepajėgs. Tad išeitis turi būti rasta. Galbūt bus nueita tokiu pačiu ar panašiu keliu, kaip steigiant akliesiems pritaikytas kompiuterizuotas darbo vietas, t.y. brangi kompensacinė ar kitokia technika, kurios žmogus negali įsigyti savo lėšomis, jam išnuomojama lengvatinėmis sąlygomis.

Taip optimistiškai pradėjus, labai nesinorėtų baigti pesimistiškai. Taip, telefono įsigijimo problema, matyt, iškils, tačiau visa tai žinodami, LASS apskričių, rajonų organizacijų vadovai jau dabar gali pradėti ieškoti būdų, kaip ją spręsti.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]