TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KVAPŲ TERAPIJA


Kvapų, arba aromaterapija, - senas kaip žmonija mokymas apie gydymą aromatais. Iš visų mūsų pojūčių uoslė yra jautriausia. Vaikščiodami pušyne po lietaus ar rožių sode instinktyviai giliai į plaučius traukiame orą. Įvairūs kvapai teigiamai mus veikia fiziškai ir emociškai. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad aromaterapinės priemonės (smilkalai, aromatinės vonios, masažai su eteriniais aliejais) padeda normalizuoti psichinę žmogaus būseną, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina kraujo ir limfos apytaką, gaivina organizmo funkcijas ir stiprina atsparumą aplinkos poveikiams.

Pagrindinis aromaterapinis komponentas - eteriniai aliejai.

Eterinius aliejus galima vadinti gamtos dovanomis, nes jie gaunami iš įvairių augalo dalių: lapų, vaisių, žievelių, žiedų, šaknų. Kvapiuosius aliejus persai pavadino stebuklinguoju vandeniu, o smilkalus jie vertino kaip auksą ar sidabrą. Bėgant amžiams eterinės medžiagos nebuvo pamirštos - jos vartotos gydymo tikslams.

Su smilkalais ar per inhaliacijas eteriniai aliejai patenka į mūsų organizmą. Smilkalai naudojami ir namuose, tačiau reikia žinoti, kas tinka, ko atsisakyti.

Eterinių aliejų dabar lengva įsigyti, tačiau pirkite juos vaistinėse ar patikimose parduotuvėse. Aliejai, pigiai parduodami turgeliuose, dažniausia yra nekokybiški, pagaminti iš sintetinių medžiagų, neturintys jokių gydomųjų savybių, netgi galintys sukelti alergiją.

Namams užtenka keraminio dubenėlio ant stovelio, po kuriuo uždegama nedidelė žvakutė. Jos liepsna šildo dubenėlyje su vandeniu sumaišytą aliejų, o išsiskyrę garai skleidžia į aplinką gydomuosius kvapus (eterinius aliejus galima naudoti ir pirtyse).

Melisa, šalavijas, kadagys, ramunėlės ir levanda padės atsiradus apatijai, pervargus, esant nervinei įtampai, negalint susikoncentruoti.

Rožių aliejus turi labai daug gerų savybių, ramina ir stabilizuoja nervų sistemą, veikia kaip afrodiziakas.

Pušų aliejaus aromatas malšina skausmą, tinka sergant plaučių ligomis, patyrus stresą.

Citrusiniai vaisiai dezinfekuoja kvėpavimo takus ir švelniai atgaivina.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]