RENGINIAI

Irena VOLODKIENĖ

ŠTAI IR SUBATĖLĖ


"Būkite pasveikinti visi, dideli ir maži, jauni ir kiek pagyvenę, šią šeštadienio popietę susirinkę į liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies muzikantų šventę "Subatėlės ilgai laukus". Malonu, kad po sočių lietuviškų pietų nesėdėjote namuos, o atėjote savęs parodyti, į kitus pasižiūrėti, čia jūs rasite ir savo sielai atgaivą, juk ne veltui liaudies išmintis sako: muzika širdį ramina, muzika skausmą malšina". Taip renginio vedėja kreipėsi lapkričio 26 dieną į susirinkusius žiūrovus ir svečius. Tai jau antroji liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies muzikantų šventė. Pirmoji įvyko 2003 metais.

Liaudiškos muzikos kapela “Šelmiai”Šventę pradėjo Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų tautinių šokių kolektyvas "Vajaunas" (vadovas - Romualdas Laugalis) šokiu "Mainytinis" ir liaudiškos muzikos kapela "Šelmiai" (vadovas - Arūnas Šliauteris). Sveikinimo žodį tarė Seimo narys Edvardas Žakaris. Jis palinkėjo tęsti šią gražią tradiciją. Malonu, kad visos kviestos liaudiškos muzikos kapelos sutiko dalyvauti mūsų šventėje. Žiūrovai entuziastingai sutiko Radviliškio kultūros centro liaudiškos muzikos kapelą "Seni pažįstami", vadovaujamą Jūratės Petrauskienės. Kapela jau daug kur koncertavusi ir užsienyje, o 2003 m. liepą dalyvavo folkloro festivalyje "Europiada - 2003" Italijoje, Nuoro mieste (Sardinijos sala). Pirmą kartą mūsų šventėje dalyvavo Šiaulių rajono savivaldybės Kuršėnų kultūros centro kaimiškos muzikos kapela (vadovas - Antanas Kavaliauskas). Kuršėniškiai į šventę atsivežė ir liaudies muzikantus: smuikininkus Augustą Rugelį ir Algį Kuniauską, kurie susirinkusius pradžiugino fokstrotu, valsu ir polka. Akmenės kultūros rūmų liaudiškos muzikos kapelai "Akmena" (vadovas Jonas Gintauskas) vadovauja nuo 1965 metų, kolektyvas - respublikinių dainų švenčių dalyvis, o į šventę atsivežė ir gražų būrį jaunimo. Maloniai visus nuteikė folkloro ansamblio "Sedula" šeimyninis armonininkų duetas Stefanija ir Domininkas Jočiai. Mažeikių rajono savivaldybės Viekšnių seniūnijos kultūros namų liaudiškos muzikos kapela "Virventa" susikūrė tik 2002 m., o jau sugrojo daugiau nei 60 koncertų, dalyvavo televizijos laidose "Duokim garo", "Gero ūpo", šventėje kapela atliko savo vadovo sukurtus kūrinius. Visos liaudiškos muzikos kapelos dar kartą kviečiamos į sceną bendram kūriniui. Šventės pabaigoje skamba Jurgio Gaižausko "Rožės žiedelis".

Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų vedėja Ginta Petrauskienė padėkojo visiems kolektyvams už puikią šventę ir įteikė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos kultūros skyriaus padėkos raštus ir suvenyrus. Šventė tuo nesibaigė. Visi dalyviai dar turėjo progos pabendrauti, susipažinti ir pasilinksminti bendroje vakaronėje. Grojo grupė "Fortūna", vadovaujama Juliaus Muliarčiko iš Rėkyvos kultūros namų.

Organizatoriai labai dėkingi rėmėjams, be kurių ši šventė nebūtų įvykusi. Šventę rėmė: Kultūros ministerija, Šiaulių miesto savivaldybė, LASS centro taryba, Šiaulių miesto kultūros centras, Lietuvos ir Vokietijos UAB "Stilsas", ŽŪB "Bariūnai", UAB "Šyvinis", ŽŪB "Ginkūnų paukštynas", AB "Kužių agrofirma", Gintaro Andriukaičio individuali įmonė.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]