SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PAGERBTI SPORTININKAI


Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pagerbė neįgaliųjų oficialiose tarptautinėse varžybose šįmet sėkmingiausiai rungtyniavusius šalies sportininkus ir jų trenerius.

Devyni piniginiai apdovanojimai įteikti Lietuvos aklųjų sporto federacijos nariams: trims lengvaatlečiams, dviem dziudo imtynininkams bei šių atletų keturiems ugdytojams.

Lengvaatlečiai laurus skynė Suomijoje vykusiame Europos neįgaliųjų atvirame lengvosios atletikos čempionate. Sauliaus Kleizos treniruojamas Kauno "Sveikatos" klubo metikas Rolandas Urbonas apdovanotas už disko metimo sektoriuje iškovotą aukso medalį ir pasiektą Europos rekordą (47 metrai, 27 centimetrai) bei rutulio stūmimo varžybose iškovotą trečiąją vietą.

Suomijoje čempionu tapo ir kitas "Sveikatos" klubo lengvaatletis Kęstutis Bartkėnas. Šis trenerio Alfonso Buliuolio globotinis pirmas baigė 10 tūkstančių metrų bėgimą ir pelnė bronzą 5000 metrų bėgimo rungtyje. 10 tūkstančių metrų distancijoje po K. Bartkėno finišavo ir Europos vicečempionu tapo Vilniaus "Šarūno" klubo bėgikas Linas Balsys. Pastarąjį treniruoja Juozas Garalevičius.

Dar du prestižiniai apdovanojimai buvo laimėti ant tatamio. Europos dziudo imtynių pirmenybėse Jonas Stoškus (iki 90 kg svorio kategorija) buvo apdovanotas sidabro medaliu, o Andrejus Stepanovas (iki 60 kg) tapo trečiuoju prizininku. Šiuos Vilniaus "Šaltinio" klubo imtynininkus varžyboms rengia treneris Algis Mečkovskis.

Tad Lietuvos aklųjų sporto federacijos dauguma geriausių atletų ir šįmet papildė savo sportinių trofėjų kolekcijas. Kai kurios itin įspūdingos. Antai Atlantos (1996 m.), Sidnėjaus (2000 m.) ir Atėnų (2005 m.) parolimpinėse žaidynėse po du sidabro bei bronzos medalius iškovojęs K. Bartkėnas taip pat turi pasaulio ir Europos čempionatų vienuolika aukso, tris sidabro ir aštuonis bronzos medalius.

R. Urbonas iš Atlantos ir Sidnėjaus parsivežė vieną sidabro ir du bronzos medalius, pasaulio ir Europos čempionatuose penkis kartus šventė pergales, tiek pat kartų buvo vicečempionu ir vieną kartą trečiuoju prizininku.

J. Stoškus apdovanojimus pradėjo kaupti 1996 metais, kai Atlantos parolimpinėse žaidynėse pelnė bronzą. Po to pasaulio ir Europos pirmenybėse iškovoti penki medaliai - vienas aukso, po du sidabro ir bronzos. Atėnų parolimpinių žaidynių trečiasis laureatas L. Balsys pasaulio ir Europos čempionatuose septynis kartus finišavo antras ir tris kartus trečias. Tarp Kūno kultūros ir sporto departamento šįmet pagerbtų Lietuvos aklųjų sporto federacijos atletų kol kas kuklesni tik A. Stepanovo pasiekimai. Europos pirmenybėse jis pelnė du bronzos medalius.

Sporto autoritetai neabejoja, kad šalies akliems ir silpnaregiams atletams ir kiti metai bus sėkmingi.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]