SUKAKTYS

 

ŽIBINTAS TURI ŠVIESTI


Spalio 14 dieną Radviliškyje atrodė, lyg būtų Šiluvos atlaidai. Kultūros namų link ėjo ir ėjo žmonės grupelėmis ir po vieną, nes ten buvo minima Tarptautinė baltosios lazdelės diena ir 40 metų LASS Radviliškio rajono organizacijos sukaktis. Į šventę atvyko Šiaulių apskrities sekretorius Vytautas Simelis, tris kadencijas buvęs Radviliškio meras, savivaldybės vicemeras Jonas Povilaitis, Lietuvos profesinio reabilitacinio rengimo centro direktorius Jonas Pravilionis, akių ligų gydytoja Aldona Paliūnienė, kultūros skyriaus vedėjas Augenijus Jurgauskas, parapijos klebonas Gintaras Jonikas ir daugelis kitų. Jie ne tik šiandien su aklaisiais ir silpnaregiais - jie kartu sprendžia mūsų problemas, stengiasi padėti žmonėms, turintiems regėjimo negalią.

LASS Radviliškio organizacijos pirmininkę J. Aižinienę sveikina LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos pirmininkas A.NavickisPer 40 metų keitėsi žmonės ir jų problemos, keitėsi organizacijos vadovai, pavadinimai.

1965 m. į Radviliškį atvažiavusi Elena Vasiliauskienė iš Šiaulių aklųjų kombinato jungė į būrelį akluosius ir silpnaregius. Daugiausia bendravo su namudinį darbą turinčiais žmonėmis. Šis darbas - tai rublis kasdieninei duonai, bet vien duona sotus nebūsi. Buvo organizuojamos išvykos, susibūrimai, dainos.

Nuo 1970 metų organizacijai vadovauja turintis regėjimo negalią Boleslovas Ūsas, sekretorė - Genovaitė Tendzegolskienė, neregių globėja. Ji rašo prašymus į vyriausybines įstaigas, reikalauja lengvatų akliesiems ir silpnaregiams.

Mirus B. Ūsui išrenkamas iš neregių būrelio Viktoras Abromaitis. Veikla vystosi, daugėja narių. V. Abromaičiui išvykus į Kauną, pirmininke išrenkama Albina Lauraitienė. Po to - Vytautas Minkus, dabar jau miręs. Nuo 1985 metų pirmininku išrenkamas Viktoras Aižinas. Dirba kartu su G. Tenzegolskiene. Narių - apie 70, suburiamas skudutininkų ansamblis, šokėjų kolektyvas, dažnos išvykos. Lėšų gaudavo iš LASS įmonių, pašalpos buvo skiriamos ir buities sąlygoms gerinti.

1996 metais mirus Viktorui Aižinui pirmininke išrenkama ir dabar trečiai kadencijai vadovauti patikima Janinai Aižinienei. Ji gerai žino aklųjų problemas, nes turi glaudų ryšį su žmonėmis, turinčiais regėjimo negalią.

Per 40 metų pasikeitė organizacijos veidas, ji tapo matoma ne tik Lietuvoje. Užmegzti ryšiai su užsienio šalimis: Norvegija, Vokietija, Radviliškio - Špėjerio draugystės klubu, iš kurių gauname paramą-labdarą keletą kartų per metus. Kaip tik spalio 14 dieną šio klubo prezidentė Marijana Oetzel švenčia 70 metų.

Jau nuo 2000 metų organizacija gyvena iš projektinių lėšų, todėl svarbu mokėti pateikti, kaip gali būti išspręsta problema. Vadovauti gali tik socialinis darbuotojas, vis keliantis kvalifikaciją.

Dauguma aklųjų ir silpnaregių mėgsta keliauti, dalyvauja meno saviveikloje, jau atšvęsta 5 metų vokalinio ansamblio "Pasagėlė" sukaktis, naujai susibūrė dramos būrelis. Nieko nepasiektumėm be nuoširdaus darbo ir be rėmėjų pagalbos. Taip norisi padėkoti "Lietuvos geležinkelių" generaliniam direktoriui Jonui Biržiškiui, IĮ savininkams Daliai Ščeponavičienei ir Aloyzui Grigaliūnui, ūkininkui Kęstui Savickui, rajono savivaldybės kultūros skyriaus vedėjui Augenijui Jurgauskui, kultūros rūmų direktoriui Vitalijui Digrevičiui, jo pavaduotojai Vladislavai Jadovai ir daugeliui kitų.

Renginyje dalyvavo apie 500 žmonių. Ne vienas nubraukė ašarą klausydamas naujų dainų apie neregius, kurias sukūrė Rima Godelienė. Dainavo vokalinis ansamblis "Pasagėlė", duetas - Raimondas ir Jolanta, ir visų nustebimui - Vitalija Katunskytė. Po koncerto - vakaronė, kurioje visus linksmino Radviliškio pensininkų bendrijos "Bočiai" kapela, Šeduvos invalidų draugijos ansamblis ir kapela. Muzika, šokiai, dainos ir gan turtingas stalas (tai remėjų dovana) atitolino nuo pilkos kasdienybės. Nusipelnę apdovanoti padėkomis ir nominacijomis. Čia teisus Balzakas: "Nors ir kaip maloniai, meniškai ir įdomiai būtų apipavidalintas žibintas, pirmiausia jis turi šviesti..."

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]