RENGINIAI

Stasė MAŽUOLIENĖ

AŠ NORIU MATYTI PASAULĮ


Šiais žodžiais kvietėme spalio mėn. 14 d. Švenčionėlių miesto vaikus ir jaunimą į miesto parką, kuriame organizavome netradicinį renginį gamtoje, skirtą Tarptautinei baltosios lazdelės dienai paminėti. Kai buvo aptariamas renginio scenarijus, aš nelabai įsivaizdavau, kodėl renginys organizuojamas gamtoje ir kaip tai galima įgyvendinti. Šio renginio sumanytojai - Švenčionėlių kultūros centro direktorė Onutė Rakuckienė ir darbuotojos Vida Vilutienė ir Marina Amosova. Po renginio galiu drąsiai teigti: tai pirmas toks pavykęs renginys ir pirmas toks respublikoje.

Gerokai prieš mėnesį kvietėme Švenčionėlių miesto mokyklų vaikus dalyvauti šioje šventėje. Kvietimuose išdėstėme tikslus ir uždavinius. Į mūsų kvietimus atsiliepė net penkių mokyklų mokiniai. Kiekviena komanda privalėjo ateiti į šventę su savo programa. Reikėjo sukurti eilėraštį arba atlikti dainą apie akis, matymą, su komandos nariais renginyje paruošti stendą tema "Visatos akis", dalyvauti atrakcionuose, žaidimuose. Tik atėjus į patį renginį paaiškėjo, kodėl būtent buvo pasirinktas miesto parkas. Skvero viduryje yra vaikiška karuselė, kuri atstojo žmogaus nosį, o iš abiejų pusių iš rudeninių lapų padarėme akis. Žmogaus plaukais tapo plakatai su užrašais "Gyvenk gamtos ritmu", "Kompiuterį keičiu į gamtą", "Regėjimas + ekranas = akiniai", "Sveikata - brangiausias turtas", "Aš noriu matyti pasaulį". Apie žmogaus nosį sutūpę komandų nariai atsineštuose stenduose kūrė visatos akį - kas iš balionų, kas - iš sausų gėlių, rudeninių lapų, iš spalvoto popieriaus. Vaikų sukurtos kompozicijos kultūros centrą puoš iki ateinančių Naujųjų metų. Kiti komandų nariai jėgas bandė įvairiuose žaidimuose ir varžybose užrištomis akimis. Drąsiausi turėjo progos jėgas išbandyti prie aklųjų šaškių lentos, pajusti brailio rašto subtilybes specialioje lentelėje sparneliu, pavaikščioti su baltąja lazdele. Kol varžėsi komandos ir kad nesušaltų žiūrovai bei praeiviai, didžiuliame puode virė kvapni arbatžolių arbata. Nugalėtojų nerinkome, bet buvo labai smagu būti kartu, didžiavomės vaikų sugebėjimais ir noru suprasti aklojo problemas. Dėkingi ir šių mokyklų pedagogams, kurie savo mokiniams padeda susipažinti su aklųjų poreikiais ir sunkumais. Renginio pabaigoje visi dalyviai nusifotografavo prie visatos akies iš rudeninių lapų. O septintos klasės mokinė Akvilė Karaliūnaitė sukūrė eilėraštį.

Šventės dalyviai

Šiemet šventė baigėsi. Tikimės, kad kitais metais, minint Pasaulinę baltosios lazdelės dieną, gims naujų ir originalių minčių renginio vedėjoms Vidai Vilutienei ir Marinai Amosovai. Joms nuoširdžiai dėkojame. Tik labai gaila, kad tokie ir panašūs renginiai nesudomina rajono savivaldybės darbuotojų, atsakingų už nevyriausybinių organizacijų veiklą, ir jie neateina į tokias šventes.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]