TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

AR TEISINGAI RENKAMĖS INDUS


Šiandieninio žmogaus organizme aptinkame apie šimtą įvairiausių cheminių elementų. Kai kurie jų labai kenkia žmogaus sveikatai. Iš kur jie atsiranda? Specialistai teigia, jog vienas tokių šaltinių - virtuvės indai.

Dažnai nesusimąstome, kokiame inde gaminame valgį, o, pasirodo, labai svarbu, iš ko indas pagamintas. Mūsų virtuvėje dabar yra ne tik emaliuotų ir aliumininių indų, bet ir stiklo, keramikos, nerūdijančio plieno ir kt.

Nerūdijančio metalo puoduose gali būti geležies, nikelio, chromo. Žinotina, jog nikelis - stiprus alergenas ir, jei namuose yra alergiškas asmuo, geriau tokio puodo nenaudoti, nors, sveikatos specialistų nuomone, gamindamas maistą tokiuose puoduose minėtų medžiagų žmogus negaus. Apskritai plieninis puodas labai patogus, laiko karštį, mažiau prisvyla. Turėtume žinoti, jog tokio metalo puoduose negalima laikyti sūrių, rūgščių maisto produktų, nes rūgštis ir druska ardo jų paviršių ir taip gadinamas indas, be to, metalas patenka į maistą. Tad išvirtą maistą geriau perpilti į kitą indą.

O kaipgi aliumininiai puodai? Aliuminio žmogaus organizmui netrūksta, jo pakankamai gauname su maistu, todėl šiuos senus puodus geriau pakeisti. Kuo indas senesnis, tuo daugiau jis atiduoda metalo. Tokiuose induose negalima virti bei laikyti rūgščių produktų (pvz. raugintų kopūstų, grybų, burokėlių), taip pat ko nors juose sūdyti (grybų, agurkų). Uogienėms virti ir laikyti jie netinka. Aliumininiai puodai dėl lengvumo, dugno deformavimosi yra pavojingi: menkas užkabinimas - ir jie lekia nuo viryklės. Ypač pavojinga vaikams.

Ketaus induose ir puoduose, šutintuvuose dažniau kepama, troškinama, kai vengiama naudoti daugiau riebalų. Tačiau skysti, ypač rūgštoki patiekalai, ilgiau pastovėję, įgyja metalo skonio. Manoma, kad tokie indai žmogaus organizmui teikia net 20 proc. geležies. Ketaus indus išplovus reikia labai sausai iššluostyti ir išdžiovinti, nes kitaip atsiras rūdžių.

O emaliuoti indai? Emalis patikimai saugo maisto produktus nuo metalo poveikio, tačiau gaminamas maistas juose, dažnai nemaišant, greitai prisvyla. Puodus su ištrupėjusiu emaliu būtina išmesti: ir nedidelis plotelis pliko metalo gaminamam maistui labai kenkia.

Stikliniai indai susilaukia mažiausiai medikų ir chemikų priekaištų. Juos renkantis, reikia atkreipti dėmesį, ar patinkantis puodas skirtas maistui gaminti orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje ar ir ant viryklės. Ant įkaitusių stiklinių puodų negalima ne tik pilti, bet ir taškyti šalto vandens. Nuo ugnies nukelto puodo nedėkite ant drėgno paviršiaus: sprogdamas jis gali sužaloti šukėmis ir nuplikyti.

Keraminiai indai tinka maistui troškinti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Patvaresni yra glazūruoti keraminiai indai, tačiau glazūroje gali būti nepageidaujamo švino ir kadmio. Todėl maistui gaminti galima naudoti indus, kurių etiketėje parašyta "maistui gaminti".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]