LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Gražina SIDEREVIČIENĖ

ĮKURTUVĖS JONAVOJE


Viskas prasidėjo nuo jonaviečių noro burtis į meninės saviraiškos kolektyvą. Atsirado norinčių ir galinčių groti, dainuoti. Įdėmiai pasižvalgiusi po miestelį, organizacijos pirmininkė Valerija Banėnaitė sutiko energingą muzikalią moterį, turinčią darbo su neįgaliaisiais patirtį. Janina Butkuvienė buvo tas žmogus, kuris mielai ėmėsi darbo. Taip gimė LASS Jonavos organizacijos liaudies kapela "Jonavėlė". Joje šiandien groja ir dainuoja 10 žmonių su regos negalia. Įsijungė ir žinomas literatas Algimantas Katilius. Jo sukurti posmai apie meilę, jaunystę ir Jonavą tinka kiekvienai progai. Entuziazmo daug, bet kur gauti tinkamą patalpą repeticijoms, kai mažame pirmininkės kambarėlyje ir keliems žmonėms sunku apsisukti?

Padrąsinta Kauno aklųjų ir silpnaregių centro direktoriaus Stasio Babono pirmininkė ėmėsi žygių. Patalpų paieškos neilgai tetruko. Už geranorišką paramą ačiū Jonavos savivaldybės administracijos ekonomikos ir turto skyriaus vedėjai Violetai Labutinienei, kuri pasiūlė įsikurti viename name su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis - "Vilties" bendrija, Jonavos neįgaliųjų veiklos centru ir kitomis. Patalpos apleistos, seniai regėjusios remontą, tačiau beveik pačiame Jonavos centre - žmonėms nesunku jas surasti. Valerija Banėnaitė sako, kad Jonavoje gerų žmonių nestinga, tik reikia mokėti juos prakalbinti. Konsultacijų, patarimų įvairiais socialiniais klausimais ji kreipiasi į miesto savivaldybės paslaugų skyriaus vedėją Laimą Šatienę, kuri visada pasirengusi padėti. Bendromis pastangomis buvo parengtas ir suderintas remonto darbų projektas, patalpos pagal galimybes pritaikytos neregiams ir silpnaregiams.

Ir štai Joninių išvakarėse buvome pakviesti į įkurtuves. Pamatėme jaukias, tvarkingas, tegul ir ne itin erdvias patalpas, kurių bendras plotas - apie 50 kv. m. Kuklus pirmininkės kabinetas, kuriame junti rūpestingą šeimininkės ranką, nedidelis koridorius, vedantis į didesnę saulėtą, šventiškai išpuoštą patalpą. Svečius pasitiko liaudies kapela "Jonavėlė", po kelių mėnesių švęsianti dvejų metukų gimtadienį. Taip nuoširdžiai džiaugtis gali tik mažų miestelių žmonės. Švytintys, besišypsantys, jie tiesiog didžiavosi, kad turi savo antrus namus. Juose užteks vietos repeticijoms ir susibūrimams. Pasakodama apie juos žmogiškai jaudinosi ir visiems maloniai šypsojosi Valerija. Ir svečių, o gal tiesiog draugų gausu buvo ne tik iš Kauno, bet ir iš Jonavos. Kaimynai - nevyriausybinių organizacijų atstovai, miesto savivaldybės darbuotojos Violeta Labutinienė ir Laima Šatienė. Gerų žodžių įkurtuvių proga nepašykštėjo ne vienas, linkėjo sėkmės tolesnėje veikloje, gerų koncertų. Stasys Babonas sakė, kad viskas priklauso nuo žmonių norų ir poreikių. Jeigu yra noras tobulėti, tada valdžios žmonės būna priversti geriau atlikti savo darbą.

Egidijus Urna per gerą pusmetį trukusį remontą, kelius numynęs į Jonavą juokavo: "Remontavom, remontavom ir suremontavom".

Valerija Banėnaitė yra įsitikinusi, kad naujose patalpose - didesnės galimybės. Čia galės rinktis mėgstantys pažaisti šachmatais ir šaškėmis ar turintys kitų pomėgių neregiai ir silpnaregiai.

O liaudies kapela "Jonavėlė" su veiklia vadove Janina Butkuvienė vien per 2005 metų pirmąjį pusmetį surengė 12 koncertų, dalyvavo Jonavos miesto rengiamose šventėse, lankėsi profilaktoriumuose, yra laukiama Jonavos pagrindinėje mokykloje, neįgaliųjų organizacijose.

Su įkurtuvėmis, mieli jonaviečiai!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]