PROJEKTAI

Janina SUČYLIENĖ

NEĮGALIEJI ATVIRI DARBO RINKAI


Pirmą kartą VšĮ Mažeikių bendruomenės centre 39 rajono neįgaliesiems buvo įteikti Europos kompiuterinio vartotojo pažymėjimai ir 80 - NRD mokymo centro sertifikatai.

Naujausia informacija ir žinios dažniausiai didmiesčius pasiekia anksčiausiai. Ten noriai steigiami mokymo centrai ir kitos kvalifikaciją keliančios institucijos. O tolimesniuose regionuose rinka būna mažesnė ir naujų žinių poreikis suvokiamas vėliau, tad ir pasiūla neatsiranda taip greitai.

Kursų dalyviai V.Mačienė ir A.ŠadbarasMažeikiuose, skirtingai nei kituose regionuose, poreikis mokytis aiškiai suvoktas. VšĮ Mažeikių bendruomenės centre parengta paraiška ir pagal ją iš Žmonių išteklių plėtros programų paramos fondo gautas finansavimas ir vykdomas "Mažeikių neįgaliųjų kvalifikacijos kėlimo ir integracijos į darbo rinką" projektas. Šio projekto idėjos autorius - neįgaliųjų ugdymo srityje tris kitus projektus Šilutėje, Klaipėdoje ir Utenoje įgyvendinęs UAB "NRD" mokymo centras. Minėtas centras Vilniuje veikia jau nuo 2000 metų ir teikia kompiuterinio raštingumo ugdymo paslaugas. Jis yra akredituotas ECDL (angl. European Computer Driving Licence - Europos kompiuterio vartotojo pažymėjimas) mokymo ir testavimo centras Lietuvai bei registruotas valstybės tarnautojų mokymo paslaugų teikėjas.

Nuo praėjusių metu pabaigos, bendradarbiaudami su Mažeikių bendruomenės centru ir Mažeikių rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos skyriumi, NRD parengė ir įgyvendina projektą, kurio metu kompiuterinio raštingumo pagrindus ir specialių žinių įgijo 80 neįgaliųjų mažeikiškių - projekto dalyvių, atrinktų iš 151 profesinio orientavimo ir psichologinio paruošimo kursą baigusių žmonių. Dalyviai, išklausę kursus ir sėkmingai išlaikę 7 egzaminus, įgijo visoje Europoje pripažįstamą Europos kompiuterio vartotojo pažymėjimą.

Liepos 1 dieną vyko šio projekto rezultatų sklaidos renginys Mažeikių kultūros namuose. Į šią šventę atvyko Mažeikių bendruomenės centro darbuotojai, kursų dalyviai, savivaldybės darbuotojai ir UAB "NRD" lektoriai iš Vilniaus ir Kauno. Projekto mokymų koordinatorė, UAB "NRD" komercijos direktorė dr. Renata Mikulėnienė susirinkusiems pateikė pagrindinį projekto tikslą - pakelti neįgaliųjų kvalifikaciją ir padėti jiems integruotis į darbo rinką. Taip pat supažindino su įvykdyta mokymo programa, jos tikslais, pasidžiaugė pasiektais rezultatais: "Kiekvieną kartą smagu, kai įmonės teikiamos paslaugos duoda naudos jų gavėjams. Įgiję kompiuterinio raštingumo bei pasirengę teikti paslaugas įmonėms administruojant interneto svetaines ar padedant švietimo įstaigoms parengti ir paskelbti mokymo kursus distanciniu būdu, sukurti interaktyvią reklaminę medžiagą, skirtą skelbti internete, neįgalieji galės save realizuoti ir jaustis neatskirti nuo visos darbingos visuomenės". Specializuotos kvalifikacijos kėlimo programos lektorė Vita Barzdaitytė pastebėjo: "Mano mokiniai dabar jau ne tik gali skaityti puslapius internete, bet moka sukurti savo asmeninius puslapius dinaminio turinio valdymo svetainėje WEBTOOL, įkelti nuorodas, atsisiųsti dokumentus, apipavidalinti mokymo medžiagą ir sukurti testus žinioms patikrinti distancinio mokymo sistemoje WEDIT". Lektorė pasidžiaugė, kad buvo gera dirbti su projekto dalyviais, nes jie, anot V. Barzdaitytės, spinduliuoja šiluma ir begaliniu noru išmokti. Renginio metu dalyviams buvo įteikti ECDL ir UAB "NRD" mokymo centro kursų baigimo pažymėjimai. Mažeikių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus atstovė Stanislava Dabulskienė akcentavo, kad ši diena neatsitiktinai sutampa su neįgaliuosius liečiančio įstatymo įsigaliojimo data, kada neįgalumo pažymėjimus keičia darbingumo pažymėjimai, dėl kurių neįgalus žmogus nebebus diskriminuojamas darbo rinkoje. Mokymų metu įgytos kompiuterinio raštingumo žinios ne tik suteiks pasitikėjimo savo jėgomis, bet neįgaliems atvers platesnes galimybes realizuotis sudėtingoje darbo rinkoje.

Kursų dalyviai padėkojo visiems projekto organizatoriams už suteiktą galimybę kelti savo kvalifikaciją, susirašinėti elektroniniu paštu, ieškoti informacijos ir lengviau susirasti darbą. Renginį vainikavo Mažeikių bendruomenės centro direktorės, projekto vadovės Irenos Bessmertnajos padėka dalyviams už norą mokytis ir kvietimas toliau dalyvauti projekte bei kitose centro vykdomose programose. Projekto vadovė paragino bet kada ateiti į centre įrengtą kompiuterių klasę, ieškoti informacijos internete. Talpinti informaciją apie save ir savo darbo paieškas ar tiesiog dirbti operatoriaus-maketuotojo darbus teikiant paslaugas įmonėms. Pasidžiaugė, kad šiuos kursus sėkmingai baigė ir LASS nariai Vanda Mačienė, Arvydas Šadbaras, Vaidas Domarkas, Dainora Jakštaitė bei Henrikas ir Ričardas Domarkai.

Svarbu tai, kad Mažeikių bendruomenės centre taip pat lieka projekte suformuota minibiblioteka tolimesniam kvalifikacijos kėlimui bei pasitikėjimo savimi didinimui. Projekto vadovė I. Bessmertnaja padėkojo už sėkmingą bendradarbiavimą mokymo partneriui UAB "NRD" ir išreiškė viltį, kad tokį bendradarbiavimą būtina tęsti ir ateityje vykdant kitus Mažeikių neįgaliųjų bendruomenei reikalingus projektus.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]