NEREGIŲ LABUI

Henrikas STUKAS

SENA IDĖJA ĮGYVENDINTA


Neregiai ir silpnaregiai masažuotojai vieni iš pirmųjų sugebėjo prisitaikyti prie rinkos. Vieni įkūrė privačius masažo kabinetus, kiti sėkmingai darbuojasi klientus aptarnaudami namuose, treti dirba valstybinėse gydymo įstaigose. Masažuotojai pajuto savo vertę ir nebijo konkurentų. Dabar jau mažai ką stebina grožio salonuose, sporto klubuose, privačiose gydymo įstaigose - kabinetuose, ligoninėse - dirbantys regos negalią turintys masažuotojai.

Nors daugumai masažuotojų įsidarbinant nekyla problemų, vis dėlto nerimo yra. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba seniai puoselėjo mintį tik ką mokslus baigusiems masažuotojams įkurti savotišką masažo centrą - inkubatorių, kuriame jaunieji masažuotojai dirbtų laikinai, kol taptų savarankiški. Ši idėja pradėta įgyvendinti šiais metais, bendradarbiaujant su Medicinos paslaugų ir informacijos valdymo centro direktoriumi Eduardu Paparčiumi. Išsinuomavus patalpas Vilniuje, Žemaitės g. 21, buvo įkurtas masažo centras, kuriame šiuo metu dirba keturi neregiai ir silpnaregiai.

Pasak LASS centro tarybos pirmininko Osvaldo Petrausko: "Smagu, kada yra įgyvendinamos idėjos. Iš pradžių buvo dvi idėjos: pirma - masažo centras, savotiškas inkubatorius, kur jauni masažuotojai įgytų pasitikėjimo. Paprastai jauni masažuotojai - geri specialistai, bet prasti vadybininkai, nemokantys prisivilioti klientų. Tokiems masažuotojams būtina pagalba. Antra idėja - prestižinio masažo centro įsteigimas. Mes suprantame, jog masažo paslaugomis dažniausiai naudojasi pasiturintys žmonės, ypatingą dėmesį kreipiantys ne tik į paslaugos kokybę, bet ir į aptarnavimo lygį, aplinką, jaukumą. Reprezentacinį masažo centrą ketinome įkurti patys, savo lėšomis. Žemaitės gatvėje suremontavę patalpas galvojome įdarbinti profesionalų vadybininką, kurio užduotis būtų ieškoti pacientų neregiams ir silpnaregiams masažuotojams. Po ilgų diskusijų šios minties atsisakėme. Pasukome kitu keliu. Pasirinkome ne fizinį, o juridinį asmenį. Kitais žodžiais tariant - pasirinkome privačią medicinos paslaugų firmą. Tokioje firmoje dirbantiems gydytojams paprasčiau surasti pacientų neregiams ir silpnaregiams masažuotojams."

LASS centro tarybos darbuotojams greitai pavyko surasti privačią medicinos paslaugų firmą, kurios darbo kryptis - elektroninė ir telemedicina. Šioje firmoje veikia trys sektoriai. Pirmasis - gydymo. Tai patyrusių gydytojų konsultacijos bei masažai. Antras - vadybos. Dalyvavimas įvairiuose projektuose. Trečiasis - elektroninė ir telemedicina. Tai konsultacijos telefonu. Prireikus išduodamas siuntimas gydytis į stacionarias gydymo įstaigas.

"Gavę iš LASS netikėtą pasiūlymą steigti masažo centrą, susimąstėme. Dirbu ligoninėje. Čia teko susidurti su keliais neregiais ir silpnaregiais masažuotojais. Man patiko jų atliekamas darbas ir požiūris į ligonius. Masažo srityje neregiai yra pranašesni už reginčius savo kolegas. Neslėpsiu, mus viliojo ne tiek patalpos, kiek atsiveriančios naujos erdvės. Pagaliau, kodėl nepadėjus integruotis į visuomenę žmonėms su regos negalia?" - teigė medicinos paslaugų ir informacijos valdymo centro vadovas Eduardas Paparčius.

Bendradarbiavimo sutartis pasirašoma penkeriems metams. Medicinos paslaugų ir informacijos valdymo centras įsipareigoja silpnaregiams ir neregiams masažuotojams sukurti šešias darbo vietas. Jeigu šių reikalavimų nebus paisoma, sutartis gali būti nutraukta. Darbdavys praras lengvatines patalpų nuomos sąlygas. Tiesa, patalpos suremontuotos ir darbo vietos sukurtos LASS lėšomis. Pasirašius bendradarbiavimo sutartį, paskelbiamas konkursas. Medicinos paslaugų ir informacijos valdymo centro darbuotojai ieškojo net septyniolikos masažuotojų. Jie dirbs ne tik masažo centre, bet ir kituose gydymo įstaigos filialuose. Kol kas įdarbinti keturi masažuotojai. Vėliau planuojama priimti dar du. Masažo centre įdarbinami ką tik baigę mokslus masažuotojai. Atrankoje dalyvavo ir patyrę specialistai. E. Paparčius pasakojo: "Įdarbinome jaunus specialistus. Šis žingsnis turi savų pliusų ir minusų. Negaliu teigti, kad jie yra naujokai. Mokydamiesi medicinos kolegijoje atliko praktiką ligoninėse, poliklinikose. Nors jie neturi reikiamos patirties, bet stengiasi dirbti. Jauni masažuotojai imlūs, noriai mokosi. Mus konsultuoja žinomiausias manualinės terapijos specialistas, Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Barkauskas. Stengiamės, kad mūsų jauni darbuotojai pradėtų naujoviškai mąstyti. Pratiname prie minties, kad šis darbas neamžinas. Anksčiau ar vėliau reikės dirbti savarankiškai. Mūsų tikslas ir yra savo pavyzdžiu paskatinti imtis savarankiško verslo. Kol kas masažuotojai mums yra nuostolingi. Labai daug lėšų išleidžiame reklamai. Tikiuosi, kad tai laikina. Startavus telemedicinos projektui atsiras daugiau pacientų. Tada silpnaregiai masažuotojai turės kur kas daugiau darbo."

Masažo centras įsikūręs šeštame aukšte. Čia veikia du masažo kabinetai. Paslaugų įkainiai vidutiniai. Štai bendro viso kūno masažo kaina - 90 Lt, nugaros - 40 Lt. Čia kainų sistema yra lanksti.

Silpnaregiai masažuotojai jau turi pacientų. Masažuotojams yra palikta visiška laisvė. Jie patys pasirenka darbo laiką. Pasak silpnaregės masažuotojos Vilmos Bardzilauskaitės: "Tai mano pirma darbovietė. Neturiu su kuo palyginti. Mane tenkina mums sudarytos darbo sąlygos. Tokias sąlygas ir įsivaizdavau. Turime atskirus kabinetus. Tiesa, pacientų nėra daug. Vidutiniškai per dieną masažuoju keturis penkis ligonius."

Deja, dar ne viskas iki galo padaryta. Iki šiol neveikia liftas. Tai apsunkina masažuotojų darbą. Ne kiekvienas pacientas gali užlipti į šeštą aukštą. Šią problemą žadama išspręsti artimiausiu metu. Tuomet tikimasi sulaukti daugiau pacientų.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]