BRAILIO RAŠTAS IR MES

Dr. Valentinas Vytautas TOLOČKA

STANDARTIZUOTI SKYRYBOS ŽENKLAI


Brailio rašto ženklai nuo pat šešiataškės sistemos sukūrimo iki šiol nuolat tikslinami. Būta tarptautinių komisijų ženklams suvienodinti, nes daugelyje šalių kuris nors ženklas būdavo pradedamas rašyti skirtingai. Dėl šios priežasties 1929 metais buvo patvirtinta tarptautinė Marburgo sistema, atsirado buvusios pasaulinės aklųjų gerovės tarybos brailio ženklų vienodinimo komisija XX a. viduryje, atskiros tarptautinės matematikos bei natų ženklų suvienodinimo komisijos.

Plečiasi ir tobulėja įvairios mokslo sritys, ateina naujos kompiuterinės technologijos, todėl ir brailio sistemoje neišvengiamai atsiranda naujų ženklų, tikslinami senieji - taip kuriama vadinamoji brailio rašto kultūra.

Brailio šešiataškės sistemos galimybės yra ribotos - sudaromi tik 63 ženklai. Todėl neišvengiamai vienam ženklui suteikiamos kelios reikšmės. Užsienyje jau yra sukurta aštuonių taškų sistema, labai praplečianti naujų ženklų sudarymo galimybes: jų galima sudaryti keturiskart daugiau. Tačiau Lietuvoje ši sistema praktiškai dar nevartojama.

Rengiant Lietuvoje standartinių brailio šešiataškės sistemos ženklų standartizavimo projektą naudotasi:

1) paties Luji Brailio sukurtais ženklais;

2) ženklais, tradiciškai susiformavusiais Vakarų Europos šalių brailio rašto areale, kuriam priklauso ir Lietuva;

3) Spaudoje plintančiais naujausiais ženklais.

Ženklai, kurie buvo aptarti ankstesnės komisijos, čia nebekartojami, nes mūsų spaudoje pradėti oficialiai vartoti nuo 2000-ųjų metų. LASS informacinės aplinkos prieinamumo komisijos posėdyje, vykusiame Kaune 2004 m. kovo 30 d., projektas dėl lietuviškos brailio rašto sistemos standartizavimo darbo grupės apsvarstytas ir jam pritarta.

Standartizuoti svarbiausi ženklai ir jų grupės:

1) Brūkšnio, defiso (t. y. brūkšnelio) ir įstrižo brūkšnio rašymas;

2) Aptarti apostrofo vartojimo atvejai. Primename, kad Vakarų Europos šalyse nuo seno yra naudojamas santrumpos taškas, rašomas kaip ir apostrofas. Lietuvoje brailio leidėjams ir naudotojams šis ženklas buvo įteisintas LAD leidyklos redaktorių pasitarime 1972 m. Dabar santrumpos taško atsisakyta, nes dviejų skirtingų taškų lietuvių kalbos skyryboje nėra. Spausdinant tekstą dviejų taškų neskiria ir kompiuterinė technika. Todėl brailio lietuviškojoje raštijoje paliekamas įprastas taškas. Tačiau santrumpos taškas lieka natose, matematikoje.

3) Daugtaškis;

4) Skliausteliai;

5) Signaliniai arba perspėjamieji ženklai, kai po jų esantis pagrindinis ženklas jau turi kitą reikšmę;

6) Pagalbiniai teksto ženklai, parodantys reginčiųjų pajuodintą arba smulkų šriftą;

7) Žvaigždutės;

8) Pridedama tarptautinė brailio abėcėlė.

Netrukus numatoma patikslinti ir standartizuoti matematikos bei kitų tiksliųjų mokslų ženklus.

Standartizuoti skyrybos ženklai bus išleisti ir brailio, ir reginčiųjų raštu, išsiuntinėti Lietuvos aklųjų bibliotekos filialams, aklųjų mokykloms, LASS rajonų organizacijoms. Jie privalomi pedagogams, mokantiems brailio rašto, taip pat brailio rašto leidinių spausdintojams.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]