TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VELYKŲ ŠVENTĖ


Puošnus Velykinis vainikėlisLaukiant Velykų ne tik marginami margučiai, bet ir tvarkomas kiemas bei puošiami kambariai. Ruoštis Velykoms pradedama per Verbas.

Kambarius puošdavo įvairiai: pintais šiaudiniais sodais, šiaudinėmis girliandomis su sausomis gėlėmis, pintais, siūtais, popieriniais paukšteliais su sparnais ir uodegytėmis, spalvoto popieriaus karpiniais, rankų darbo nėriniais, pamerktomis ir jau išsprogusiomis medžių šakelėmis.

Vazonėlius ar dubenėlius su suželdintais želmenimis dėdavo ant palangių, vaišių stalo. Į želmenis įdėdavo margučių. Paukštelius pririšdavo soduose, ant lubų, medžio šakelių. Kabėdami paukšteliai gražiai sukasi nuo menkiausio dvelksmo.

Mūsų protėviai puošdavo karpiniais ir paveikslų rėmus, šviestuvų gaubtus, gėlių vazonus, palanges.

Radę laisvą minutę ir jūs pabandykite pasigaminti paukštelių, puošnių girliandų ar velykinių vainikų. Labai sena ir populiari Velykų puošmena - iš kiaušinio lukšto padaryti paukšteliai. Atsargiai pradūrus žalio kiaušinio galus ir jį išpūtus, kevalą išmarginkite, iš spalvoto popieriaus iškirpkite sparnelius, uodegą, snapelį ir priklijuokite prie tuščio kiaušinio kevalo. Sparnus ir uodegą galima daryti ir iš tikrų plunksnų.

Velykų puošmenai tinka ir iš samanų daryti paukšteliai, juos ypač lengva įdomiai dekoruoti ("Mūsų žodis", Nr.7, 2004). Iš tuščių kiaušinio kevalų pasidarykite girliandą - išmargintus ir nudažytus kiaušinio kevalus atsargiai suverkite ant stipraus siūlo ar plonos virvelės. Tarpus papuoškite kaspinėliais, sausomis ar dirbtinėmis gėlėmis, žalumynais. Norint pasigaminti velykinį vainiką, reikia verti ant žiedu sulenktos vielos. Suvėrus kiaušinių kevalus, vielos galus sujungiam. Puošiam vainiką kaip girliandą.

Taip pat galime suverti gražią Velykų verbą - imam ploną vytelę (skyles margučiams turime padidinti) ir pradedame rišti nuo viršaus: sukomponuojame iš sausų žolelių ar smilgų viršūnę, tvirtiname ją siūlu ar kaspinėliu, veriame kiaušinio kevalą, tvirtiname gėles ar žoleles ir vėl veriam kiaušinį. Verbą puošiame plunksnelėmis, kaspinėliais, popierinėmis gėlytėmis ar kuo nors kitu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]