LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Janina AIŽINIENĖ

PENKERI METAI


2000-aisiais vasario 14 dieną, Šv. Valentino dieną, Radviliškio rajono organizacijos pirmininkė pasikvietė muzikantę Rimą Godelienę, kad pasiklausytų ir atrinktų, kas galėtų dainuoti ansamblyje. Veikla prasidėjo. Subūrėme laisvalaikio studiją "Lituanika" (direktorė - Vlada Jadova). Penkiolika aklųjų ir silpnaregių draugijos narių dabar turi kur prasmingai praleisti laisvalaikį, turi kuo užsiimti, gyvenimo kokybė bent kiek pagerėjo.

Daina pradžiugino ne tik juos

Jau 5 metai su daina, gera nuotaika, linksmindami likimo draugus senelių globos namuose, o kartais su daina įsiveržia į savivaldybę svarstant biudžetą, kad niekas neužmirštų, jog negalia - visada už durų, nelaukta ir netikėta.

Ansamblyje nuo pat įsikūrimo dainuoja Jolanta Jarmulavičiūtė, Raimondas Giedrikas, Vlada Navickienė, Juozas Tarvydas, Irena Calkienė, Edvardas Eidintas...

Pasakotoja Ona Ilikienė (ji mūsų ansamblio gerbėja, mokytoja pensininkė, pamilusi mūsų kolektyvą ir keliaujanti su ansambliu po Lietuvą).

Ansamblis laukiamas ir narių namuose, dainomis atsidėkoja rėmėjams. Apsirengę žydukais per Užgavėnes ubagauja smulkioms išlaidoms, o vasarą miesto žmones linksmina miesto stadione tradicinėje šventėje "Pabūkime kartu". Ne veltui mūsų ansamblio krikštatėviai Šiaulių ir Tauragės aklųjų ir silpnaregių tarybos pirmininkas Alfonsas Navickis ir Radviliškio rajono savivaldybės administracijos kultūros skyriaus vedėjas Augenijus Jurgauskas mūsų kolektyvą pavadino "Pasagėle", nes dovanoja laimę sau ir kitiems.

Pavydėti reikia 60-mečiui (tik ką šventėme jo jubiliejų) Juozui Tarvydui, kuris užšalusiais ar aprasojusiais akiniais atvažiuoja dviračiu 14 km, nes jis nedainuoti negali...

Gražus šeimyninis trio - mamos Anos ir Raimondo bei Jolantos Giedrikų - ne vienam klausytojui išspaudė ašarą.

Vadovė Rima Godelienė ne tik mokė dainuoti, bet ir rašė mūsų ansambliui dainas. Visoje respublikoje žinoma daina apie neregius "Na, tai kas, kad esu neregys". Ji sukūrė ir ansamblio himną. Rima mus mokė, mokėsi ir pati bendravimo su neregiais. Dabar ji mokosi muzikos, mažai būna Radviliškyje, todėl teko pakeisti vadovą. Kolektyvui vadovauti sutiko jaunas muzikos mokytojas Sigitas Armonas. Kantrus ir supratingas, nes darbas su negalią turinčiais žmonėmis reikalauja ypatingos atidos ir jautrumo.

Į kolektyvą neseniai atėjo regėjimo netekusi mokytoja Reda Petrauskienė. Su savo negalia ji sunkiai susitaikė, išgyveno depresiją dėl pakitusio gyvenimo ir vienatvės, kurią neišvengiamai patiria kiekvienas, jei pasijunta nereikalingas, nevisavertis. Čia Reda greit pritapo prie kolektyvo, tapo jo siela, o penkmečio proga Reda kiekvienam sukūrė po ketureilį. Kartu su vadovu Sigitu Armonu linksmino visus gimtadienio svečius dainuškomis.

Penkerių metų vaisiai - tai padėkos už koncertinę veiklą respublikiniuose renginiuose Vilniuje, Palangoje, meno saviraiškos konkursuose ir festivaliuose Kaune "Širdies daina", diplomai solistui-instrumentalistui Jonui Sabanskui už kūrybinius ir meninius pasiekimus, diplomas Jolantai Jarmulavičiūtei ir Raimondui Giedrikui - Šiaulių kultūros namuose festivalyje "Dainuok, širdie".

Daina skamba vis geriau ir melodingiau. O svarbiausia, žmonės patiki, jog galima nugalėti save, kad optimizmas ir gera nuotaika - sveikatos šaltinis.

Jubiliejaus proga ansamblį pasveikino ir Radviliškio Vaižganto pagrindinės mokyklos "Pop" choro vaikučiai, socialinių paslaugų centro atstovė Dalia Genienė.

"Krikštatėvis" Alfonsas Navickis atvažiavo su didžiuliu šakočiu ir gėlėmis.

Ypač gražiai mūsų ansamblio sveikinimus baigė kultūros skyriaus vedėjas Augenijus Jurgauskas: "Svarbiausia - būti reikalingam ir jausti šviesą savo delnuose". Ta šviesa - mūsų daina ir buvimo kartu džiaugsmas.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]