GYVENIMO AKTUALIJOS

Henrikas STUKAS

KĄ ŽINOME APIE GREITĄJĄ PAGALBĄ


Laikraščiuose, žurnaluose dažnai diskutuojama apie greitąją medicinos pagalbą (GMP). Apie čia dirbančius medikus kiekvienas turime savo nuomonę. Paprastai tvirtinama, kad GMP visą parą - be poilsio dienų - suteikia būtiną medicininę pagalbą visiems, kurių sveikatai ar gyvybei gresia pavojus. Greitoji pagalba suteikiama nemokamai, nepaisant to, kur pacientas gyvena ar yra socialiai apsidraudęs. Deja, greitosios medicinos pagalbos automobilio, ypač kaimo vietovėse, vis dar tenka laukti ilgai. Kartais reikiamos pagalbos taip ir nesulaukiama arba jau būna per vėlu. Tada ieškoma kaltų. Sveikatos ministerijos pareigūnai, norėdami išvengti GMP darbe pasitaikančių nesklandumų, parengė GMP nuostatus, kurie buvo patvirtinti sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl bendrųjų greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo reikalavimų" ir įsigaliojo nuo 2004 m. liepos 1 d.

Ką turi žinoti pacientas

Iki 2004 m. joks teisės aktas nereglamentavo GMP darbo. Dabar šios tarnybos iškviesti medikai negali neatvykti. Kitaip jiems gresia dideli nemalonumai.

Sveikatos apsaugos ministro įsakyme "Dėl bendrųjų greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo reikalavimų" patvirtinta daug naujovių: reglamentuotas medikų atvykimo laikas, gydytojo kvalifikacija, medikų brigadų dydis ir kt. Įsakyme apibrėžtas GMP uždavinys - pradėti teikti pirmąją medicinos pagalbą sergantiems arba sužeistiems asmenims įvykio vietoje ir, esant indikacijų, skubiai juos nugabenti į stacionarinę asmens sveikatos priežiūros įstaigą arba patarti kreiptis į ambulatorinę asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Pacientams paslaugos teikiamos visą parą.

Anksčiau ne visi pacientų skambučiai buvo registruojami, o dabar yra reikalaujama, kad visi "GMP iškvietimai telefonu, nurodant tikslų laiką, turi būti registruojami kompiuteriu." Įsakymo "Dėl bendrųjų greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo reikalavimų" 16 punktas griežtai reglamentuoja GMP atvykimo laiką: "Siekiama, kad laikas nuo iškvietimo užregistravimo iki pirmosios medicinos pagalbos teikimo gyvybei grėsmingais atvejais pradžios mieste būtų 5-10 min., kaime 10-20 min., kitais atvejais - mieste 15-30 min., kaime 25-45 min."

Kartais paaiškėdavo, jog ligoniui atvykę GMP medikai negali tinkamai pagelbėti, nes neturi vaistų. Dabar pagal įsakymo 18 punktą "GMP paslaugos teikiamos naudojant medicinos prietaisus, vaistus, asmeninės apsaugos priemones, gelbėjimo ir apsaugos bei ryšio priemones, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 11 d. įsakymu "Dėl privalomų medicinos prietaisų, vaistų, asmeninių apsaugos priemonių, gelbėjimo ir apsaugos bei ryšio priemonių greitosios medicinos pagalbos transporto priemonėse sąrašo patvirtinimo". Taip pat naujuosiuose nuostatuose reikalaujama, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintų indikacijų ar būklių pacientai būtų skubiai gabenami į stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos priėmimo skyrių. Gyvybei grėsmingomis situacijomis GMP privalo informuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigos priėmimo skyrių apie atvežamą pacientą.

Mokėkite išsikviesti greitąją pagalbą

Susirgus artimam žmogui patiriame stresą ir ne visuomet mokame išsikviesti greitąją medicinos pagalbą. Štai keli patarimai, kaip tai daryti.

* Surinkę GMP numerį prisistatykite, aiškiai pasakykite, kokia nelaimė žmogų ištiko. Pokalbio pabaigoje lėtai ir aiškiai pasakykite ligonio adresą - namo, buto numerį. Jeigu negalėsite pasitikti medikų, nurodykite laiptinės durų kodą.

* Jeigu skambinate iš gatvės, medikams pasakykite jos pavadinimą bei kokį nors ryškų orientyrą.

* Kol laukiate medikų, paruoškite ligonio dokumentus: pasą, "Sodros" pažymėjimą, invalidumo pažymėjimą, kompensuojamųjų vaistų pasą.

* Prie ligonio lovos turi būti paprasta prieiti. Atlaisvinkite kelias kėdes, stalą, kad atvykę gydytojai turėtų kur atsisėsti ir išsidėlioti savo aparatūrą. Visa tai padarę, jei turite galimybę, medikus pasitikite prie savo namo ar laiptinės durų. Taip sutaupysite kelias brangias minutes.

* Atvykus medikams nurodykite, kokius vaistus vartojo ligonis ir kokius geria nuolat. GMP darbuotojus perspėkite, kokiems vaistams ligonis alergiškas.

* Būtinai praneškite, jei ligonis yra patyręs miokardo infarktą, insultą, turi smegenų kraujotakos sutrikimų, serga vėžiu, cukriniu diabetu, žarnyno ligomis ar įrašytas į psichoneurologinio dispanserio įskaitą.

* Jeigu esama, išvardinkite žalingus ligonio polinkius: alkoholio ar narkotikų vartojimą.

* Atsiminkite, kad GMP medikai neišrašo receptų, nedarbingumo lapelių ir pažymų bei nenustatinėja girtumo ar narkotinio apsvaigimo laipsnio. Prireikus ligonį jie tik nuveža į ligoninę.

* Neužmirškite, kad ligonis arba jo globėjai turi galimybę patys pasirinkti gydymo įstaigą.

Greitąją medicinos pagalbą galima išsikviesti šiais nemokamais telefono numeriais:

"Lietuvos telekomo" laidiniu telefonu - 03;

"Bitės" - 033;

"Omnitel" - 103;

"TELE2" - 033;

Mobiliuoju telefonu galima skambinti ir bendruoju pagalbos telefonu - 112 netgi be SIM kortelės.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]