NAUDINGA ŽINOTI

Augustinas ROTUNDAS

JEIGU SUSIRUOŠĖTE AKINIŲ


Pasikeitimai

Akiniai - vieniems tai prestižo, solidumo reikalas, kitiems - neišvengiama būtinybė. Už prestižą ir solidumą reikia mokėti, už būtinybę, deja, - irgi! Mano vaikystės metais šita "būtinybė" kainavo kelis ar keliolika rublių, dabar - dažnai ir pusės tūkstančio litų neužtenka.

Akiniai - būtinybė daugeliui regėjimo negalią turinčių žmonių. Norint palengvinti tos "būtinybės svorį", 1997 m. gruodžio 4 d. buvo priimtas LR sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. 650 "Dėl išlaidų už kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones kompensavimo tvarkos". Remiantis šiuo įsakymu, kartą per dvejus metus silpnaregiams, įsigyjantiems akinių lęšius, priklausydavo kompensacija - iki 2 MGL, t. y. ne daugiau kaip 250 Lt. Tvarka buvo tokia: žmogus eidavo į bet kurią optiką, įsigydavo lęšius už savo pinigus, gaudavo sąskaitą-faktūrą, kad juos tikrai įsigijo, tada keliaudavo į teritorinę ligonių kasą ir čia atgaudavo 250 Lt. Nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. (sveikatos ministro spalio 12 d. įsakymas Nr. b-705) ši tvarka pasikeitė: žmogui jau nebereikia mokėti už lęšius visos sumos, o tik skirtumą tarp valstybės kompensuojamos dalies (250 Lt) ir tikrosios lęšių kainos: visai taip pat, kaip perkant kompensuojamuosius vaistus, žmogus primoka trūkstamą sumą, visa kita - nebe jo galvos skausmas. Kaip ir įsigyjant vaistus, reikalingas gydytojo, šiuo atveju oftalmologo, receptas. Taigi atrodytų, kad įsigyti akinių lęšius tapo lengviau, bent jau minimalias pajamas turintiems žmonėms. Gaila, bet netruko išryškėti ir biurokratinė šio reikalo pusė.

Vilnietis Povilas į akinių medžioklę leidosi pačioje praėjusių metų pabaigoje. Tiesa, naujų akinių prisireikė ne jam pačiam, o žmonai, bet dalyko esmės, reikia manyti, tai nė trupučio nekeičia.

"Gerai, kad tuo metu buvau pasiėmęs atostogas, tai turėjau laisvo laiko, - sako Povilas, - neįsivaizduoju, kaip dirbdamas būčiau galėjęs suspėti..."

Kas gi taip nuvylė Povilą, kuo nepatiko naujoji tvarka? Povilas pirmiausia nuėjo į teritorinę ligonių kasą ir sužinojo tai, ką mes jau žinome: kompensavimo už akinių lęšius tvarka nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. pasikeitusi. Dar sužinojo, kad kompensuojamus lęšius galima įsigyti ne kiekvienoje Vilniaus miesto optikoje, o tik UAB "Eurofarmacijos vaistinės" vaistinėse, turinčiose optikos skyrius. Ligonių kasoje davė trijų "Eurofarmacijos vaistinės" optikų adresus: Kalvarijų ir Antakalnio gatvėse bei Savanorių prospekto pabaigoje prie "Maximos" bazės. Akių gydytoja išrašė receptą ir Povilas kitą dieną su juo nuvažiavo į Kalvarijų gatvėje esančią "Eurofarmacijos vaistinių" vaistinę. Čia laukė pirmasis netikėtumas: receptas lęšiams, kaip ir kompensuojamiesiems vaistams, galioja 10 dienų, bet optikoje pranešė, kad Povilui reikalingi lęšiai yra labai reti - -20 dioptrijų stiprumo ir kad sandėlyje jų nesą, taigi reikalingas specialus užsakymas. Pažadėjo, kad po poros dienų paskambins. Iš tikrųjų paskambino ir pranešė, kad Povilas turįs atvykti į optiką. Buvo penktadienio, gruodžio 24-osios, popietė, todėl pašnekovas į vaistinę nuvažiavo kitą dieną - šeštadienį (vaistinė dirbo ir pirmąją Kalėdų dieną). Nuvažiavo jis tik todėl, kad išgirstų, jog prekės reikės laukti dvi tris savaites, kad per tą laiką baigsis jam išrašyto recepto galiojimas ir reikės, kad gydytojas išrašytų kitą. Nenorėdamas tuo tikėti ir ieškodamas teisybės, Povilas į vaistinę nuvyko dar ir pirmadienį, bet iš jos vedėjos išgirdo beveik tą patį - reikia laukti.

Po Naujųjų metų Povilui iš vaistinės paskambino ir pranešė, kad lęšiai jau yra ir jis galįs atvažiuoti. Tuomet jis dar kartą ėjo pas akių gydytoją, ši perrašė receptą ir Povilas su juo vėl nuvažiavo į vaistinę.

"Tada atostogavau, o jeigu taip dirbančiam žmogui? Jeigu žmogui sudužo akiniai, ir jis beveik nieko nemato? Nejaugi reikia laukti tris savaites?.. "Eurofarmacijos vaistinių" darbuotoja man aiškina: "Jums nė viena optika per 10 dienų neįvykdys šito užsakymo". Tą pačią dieną nuvažiavau į optiką "Rega" ir paklausiau, ar turi tokius stiklus. "Taip, turime, galime įdėti nors ir rytoj".

Anot Povilo, "Regoje" reikalingus stiklus galima gauti per dvi dienas. Na, ir šiaip "Rega" Povilui daug labiau patikusi negu "Eurofarmacijos vaistinės". "Mūsų akinių rėmai buvo lituoti, - pasakoja Povilas, - todėl "Eurofarmacijos vaistinės" atsisakė jiems duoti garantiją. Nusibodo: pasirašiau, kad prekę gavau, kad neturiu jokių pretenzijų, pasiėmiau lęšius, nuvažiavau į "Regą", sumokėjau 20 Lt: paėmė rėmus, įstatė stiklus ir atidavė akinius."

Mergaitė su akiniaisKodėl "Eurofarmacijos vaistinės?"

Bemedžiojant akinius Povilui kilo keletas klausimų, kurie, reikia manyti, kiltų kiekvienam, atsidūrusiam jo vietoje: kodėl žmogus negali rinktis, į kurią optiką jam eiti, kodėl "Eurofarmacijos vaistinės", o ne kuris kitas optikų tinklas? Ką apie tai sako arba galėtų pasakyti Konkurencijos įstatymas, ar tikrai negalima užsakymo įvykdyti per trumpesnį laiką? Atsakymų į šiuos klausimus pabandėme paieškoti ir mes.

Pirmąjį klausimą - kodėl "Eurofarmacijos vaistinės", o ne kuris nors kitas tinklas - uždavėme Vilniaus teritorinės ligonių kasos atstovei. Pateikiame šios institucijos darbuotojos, atstovės ryšiams su visuomene Jolantos Normantienės redakcijai atsiųstą atsakymą.

"Norime Jums paaiškinti, kad pagal Sveikatos draudimo įstatymą, teritorinės ligonių kasos gali pasirašyti sutartis tik su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis ir vaistinėmis. Su optikomis pasirašyti sutarčių neturime teisės.

Taigi lęšius regos invalidams gali išduoti vaistinė, kuri turi optikos skyrių, be to, kaip būtiną sąlygą - sutartį su teritorine ligonių kasa, t. y. turi turėti licenciją teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas ar teisę išduoti valstybės kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones bei naudotis "Sodros" sistema, skirta vaistinėms.

Šiuo metu Vilniaus gyventojams kompensuojamuosius lęšius regos invalidams išduoda mūsų sutarčių partnerio UAB "Eurofarmacijos vaistinės" filialų optikos skyriai Kalvarijų g. 98, Savanorių pr. 247, Antakalnio g. 42 - 34.

Kadangi sutarčių pasirašymas su vaistinėmis ir asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, kurios turi optikas, vyksta nuolat, vaistinės ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali kreiptis į teritorinę ligonių kasą pasirašyti papildomą susitarimą prie turimos sutarties dėl lęšių regos invalidams išdavimo."

J. Normantienė dar nurodo, kad kituose Vilniaus - Alytaus apskričių miestuose, pavyzdžiui, Alytuje, akinių lęšius galima įsigyti ne "Eurofarmacijos vaistinėms" priklausančiose optikose. Taigi "Eurofarmacijos vaistines", matyt, galėtume laikyti šios srities lyderiu, bet ne monopolistu.

O kaip visas šis reikalas atrodo žiūrint iš "Eurofarmacijos vaistinių" varpinės? Situaciją pakomentuoti ir į keletą klausimų atsakyti sutiko šio tinklo optikų plėtros vadybininkė Deimantė Jesiūnaitė.

"Pirmiausia dėl tų dešimties dienų. Mums būtų daug maloniau, jeigu klientai išeitų patenkinti, jeigu vieną kartą apsilankius pas gydytoją ir gavus receptą, nereikėtų pas jį eiti dar kartą. Tačiau ne mes rengėme įstatymą, ne mes įrašėme tas dešimt dienų. Tikrai palaikytume įstatymo pataisą, kuria tam tikrais, t.y.išimtiniais atvejais, recepto galiojimas būtų pratęstas, bet kol kas šito nėra ir turime, ką turime. Kodėl neužtenka dešimt dienų? "Sandėlyje paprastai turime dažniausiai naudojamus lęšius - +-6 dioptrijų stiprumo. Tai, kas yra aukščiau ar žemiau šios ribos, dažnai reikalauja specialaus užsakymo. Tas užsakymas gali būti atliekamas ir Japonijoje, ir Prancūzijoje, ir Vokietijoje. Užsakymo atlikimo terminas - iki dviejų savaičių. Net ir užsakius stiklus, tiekėjams kartais geriau kokią dieną ar dvi palaukti, kol atsiras dar vienas ar du tokie patys užsakymai ir visus atlikti vienu metu - štai taip ir praeina tos dvi savaitės, o kartu ir recepto galiojimo laikas."

Ar galima iš anksto užsakyti tam tikrą skaičių sudėtingų ar labai sudėtingų lęšių ir laikyti juos sandėlyje, kad atėjus laikui būtų galima iš jo ištraukti ne per dvi savaites, bet per dvi dienas? Deja, anot D. Jesiūnaitės, negalima. Pagal dioptrijas lęšiai gali sutapti, bet skirtis kitomis savybėmis: šviesos lūžio koeficientu, turėti kokią nors apsauginę dangą ar neturėti. "Per tris mėnesius, kai teikiame šią paslaugą, dviejų vienodų užsakymų dar nebuvo".

Esanti ir dar viena priežastis, dėl ko didesnį lęšių kiekį sandėlyje laikyti būtų neracionalu. "Prieš metus, - sako vadybininkė, - lęšiai, kurių šviesos lūžio koeficientas 1,7 (kuo koeficientas didesnis, tuo lęšiai plonesni) buvo didelė naujiena, dabar jau gaminami lęšiai, turintys koeficientą 1,8. Panašių pavyzdžių galima pateikti ir daugiau. Įsigydami iškart didesnį skaičių lęšių, savo klientams automatiškai siūlytume jau šiek tiek senstelėjusias prekes, o šito nenorime ne tik mes, bet turbūt ir mūsų klientai. Štai neseniai atėjo vaikas, kuriam reikėjo -25 dioptrijų stiprumo lęšių. Parinkome akinukus, kad tiktų prie veido, kad nespaustų nosytės, bet laukti turėjo dvi savaites."

Atsižvelgdamos į klientų poreikius, "Eurofarmacijos vaistinės" po truputį jau kaupia lęšius ir už +-6 dioptrijų stiprumo ribos, tačiau vadybininkė neslėpė, kad tai jos daro labai atsargiai, kaupdamos patyrimą ir analizuodamos paklausą.

Pasiteiravome, ar vadybininkei žinoma istorija su Povilo akinių rėmais. Taip, žinoma. Akinių rėmai tikrai buvę lituoti ir "Eurofarmacijos vaistinės" jiems tikrai nedavusios garantijos. "Jeigu nešate į valyklą seną drabužį, jums irgi dažnai neduoda jokios garantijos. Mes neatsisakome į tokius rėmus dėti lęšių, bet negalime garantuoti, kad jie nesutrūks ar neatsitiks dar kas nors. Yra žmonių, kurie tai supranta ir, atsitikus kokiam nesklandumui, nereikštų pretenzijų, tačiau yra ir negeranoriškų klientų: atnešiau sveikus rėmelius, o jūs man atiduodate kokius?"

Taigi galvojant apie naujus lęšius, matyt, reikėtų pagalvoti ir apie naujus akinių rėmus. Pasiteiravome D. Jesiūnaitės apie jų kainas. Kaip ir dažnai kalbant apie kainas, jos svyruoja nuo labai nedidelių (vos keliolika litų) iki beveik "kosminių" (artėjančių prie tūkstančio litų). Tačiau, anot pašnekovės, už 60 ar 70 Lt galima nusipirkti visai neblogus rėmus, pakankamai platus ir jų pasirinkimo asortimentas.

Tad kokios išvados? Pirmiausia D. Jesiūnaitė prašo visų, gavusių receptą kompensuojamiems lęšiams, ateiti tuojau pat, o ne septintą ar aštuntą dieną po jo išrašymo. Antra, praėjus bent pusmečiui, galbūt labiau taps matomi ir prognozuojami regėjimo negalią turinčių žmonių poreikiai, tada kai ką bus galima užsakyti ir iš anksto.

D. Jesiūnaitė atkreipia dėmesį, kad veikia mobili "Eurofarmacijos vaistinių" optikų telefono linija. Ja paskambinus galima iš anksto gauti reikalingą informaciją, pareikšti nusiskundimus.

"Eurofarmacijos vaistinių" optikų linija: 8659 35148.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]