TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Janina SUČYLIENĖ

BALTOSIOS LAZDELĖS DIENA MAŽEIKIUOSE


Spalio 12 - 15 dienomis Mažeikių rajone vyko renginių ciklas "Susitikimai", skirtas Tarptautinei baltosios lazdelės dienai paminėti.

Renginiuose dalyvavo rajono vadovai, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių (LASS) centro tarybos atstovai, LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių tarybos atstovai, meno kolektyvai, rašytojai ir visi, kurie savo veikla susiję su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis.

Susitikimų metu rajono visuomenė susipažino su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos istorija bei LASS Mažeikių rajono organizacijos veikla ir ateities perspektyvomis.

Šventiniai renginiai

Projektas "Susitikimai" prasidėjo spalio 12 d. 13 val. Mažeikių muziejuje konferencija "Ar esame matomi mūsų visuomenėje". LASS centro tarybos narys kompozitorius Juozapas Kairys išsamiai išdėstė aklųjų organizacijos istoriją ir paminėjo svarbiausius jos veiklos etapus. Pranešėjas pasidžiaugė pasiektais rezultatais ir paminėjo šiandien akliesiems aktualias problemas.

Pirmosios Mažeikių LASS konferencijos dalyvius pasveikino Savivaldybės mero pavaduotojas V. Bugnevičius. Po oficialiosios dalies koncertinę programą pradėjo Mažeikių vaikų muzikos mokyklos auklėtinis neregys Nerijus Jasas. Koncertą tęsė Lietuvos aklųjų choras "Vilnius". Mažeikiečiai buvo sužavėti puikiai atliktais choro kūriniais ir nuostabiu solisto Vlado Bagdono dainavimu. Po koncerto dalyviai apžiūrėjo LASS veiklai skirtą ekspoziciją.

Spalio 13 d. LASS organizacijos nariai buvo pakviesti į Renavo dvarą. Bendrame renginyje "Drauge mums smagu" žmonės su regos negalia susipažino su įspūdingą istoriją turinčiu dvaru bei ten sukauptomis meno vertybėmis. Bendros popietės metu koncertavo LASS Telšių ir Mažeikių saviveiklininkai.

Renavo dvaro rūmuose koncertavo LASS Mažeikių organizacijos ansamblis “Žemaitele”

Kitą dieną (spalio 14 d.) specializuotame darželyje "Žilvitis" vyko seminaras "Vaikų su regos negalia ugdymas ir mokymas". Su šių vaikų ugdymo ir mokymo problemomis svečius supažindino darželio vedėja I. Petrutienė. Seminaras baigėsi darželio auklėtinių parengta pasakos "Vilkas ir septyni ožiukai" inscenizacija.

Po pietų Mažeikių viešojoje bibliotekoje neregiai rašytojai A. Venckevičius ir V. Areima susitiko su Mažeikių bendruomene. Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė J. Kuolienė susirinkusius supažindino su šalies aklųjų kūryba, pastaraisiais metais išleistais kūriniais. Rašytojai skaitė kūrybą ir pristatė savo naujausias knygas, kurių renginio dalyviai galėjo čia pat įsigyti. Bibliotekoje buvo eksponuojami respublikos aklųjų ir silpnaregių rašytojų leidiniai ir kiti spaudiniai, išleisti reginčiųjų ir brailio raštu.

Trečioji projekto diena baigėsi LASS Klaipėdos kultūros namų estradinio ansamblio "Prisiminimas" koncertu.

Spalio 15 dieną 13 val. Mažeikių bendruomenės centre vyko LASS renginių, skirtų Tarptautinei baltosios lazdelės dienai paminėti, užbaigimas. Jų metu pristatyta rajono LASS narių darbų paroda. Su nauja programa "Aš jaučiu tave, pasauli" koncertavo I. ir L. Pauliai bei LASS Mažeikių rajono ansamblis "Žemaitele". 17 val. Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už neregius bei jais besirūpinančius žmones.

Aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienas Mažeikiuose organizavo LASS Mažeikių rajono taryba, rėmė rajono savivaldybė, LASS centro taryba, talkino Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centras, kraštotyros muziejus, muzikos mokykla, viešoji biblioteka, darželis "Žilvitis" ir Mažeikių kurčiųjų draugija.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]