VIRŠELIS

 

T.ŠEVČENKA. AKLASIS


Parašas po iliustracija

Žurnalo skaitytojus jau buvome supažindinę su ukrainiečio poeto ir dailininko Taraso Ševčenkos (1814-1861) gyvenimu ir kūryba.

Piešinyje "Aklasis", atliktame 1848 metais (popierius, sepija), autorius vaizduoja neregį bandūrininką. Šiame saulėtame piešinyje muzikantas tradiciniais ukrainietiškais šarovarais, plačiomis, tuoj už kelių besibaigiančiomis kelnėmis, ir labai plačiomis marškinių rankovėmis. Nuo jo skrybėlės kraštų ant akių krinta tamsus šešėlis. Darbe įtikinamai perteiktas vidurvasario karštis. Nereaguodamas į kaitrą, neregys, gatvės muzikantas, dirba. Už jo nugaros prisėdęs senas, basas ukrainietis, atsirėmęs į lazdą klausosi dainos. Ant krūtinės nuleista plikai skusta galva, žemai nukarę ilgi žili ūsai. Matyt, labai artimos šiam senoliui jaunojo neregio dainos. Neprieidami arčiau muzikanto klausosi vienas šalia kito stovintys vyrai ir moterys. Vyras panarinęs galvą, moteris saulės nutviekstu veidu žvelgia į neregio nugarą. Neidami arčiau, neregio klausosi dar du žmonės.

Dailininkas iš rudos sepijos spalvos išgavo gausybę tonų ir pustonių. Šia spalva dailininkas puikiai pavaizdavo ir neregio veidą, ir saulėje įkaitusį smėlį, ir medžių žalumą, ir debesų mėlynę.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]