TIFLOTYRA

Juozas VALENTUKEVIČIUS

ASMENINIAI ARCHYVAI


Lietuvos aklųjų bibliotekos tiflotyros skyrius - vienintelis Lietuvoje, kaupiantis ir sisteminantis medžiagą apie akluosius ir aklumą ne tik mūsų šalyje, bet ir, kiek leidžia galimybės, pasaulyje. Kitais žodžiais tariant, tai tiflologinės dokumentikos centras ir saugykla. Skyriaus fonduose sukaupta per 30 tūkstančių įvairių tiflologinės tematikos dokumentų. Tai knygos reginčiųjų, brailio raštu, įvairiausi muzikos ir garso įrašai, reti archyviniai dokumentai mikrofilmuose, vaizdo ir kino filmai, įvairių žmonių asmeniniai archyvai ir kita tiflologinė medžiaga.

Šiame straipsnyje norime supažindinti žurnalo skaitytojus su kaupiamu ir sukauptu asmeninių archyvų fondu. Čia saugomas žymių žmonių, kurie dirbo ir aktyviai veikė aklųjų labui, kūrybinis palikimas. Tai tiflopedagogų surinkta iš darbo patirties su neregiais medžiaga, tuometinės Lietuvos aklųjų draugijos dokumentika, laiškai, pranešimai ir jų projektai, įgyvendinti ir neįgyvendinti planai, įvairūs sveikinimai, apdovanojimai, padėkos.

Pats pirmasis šį didelį, istorinę išliekamąją vertę turintį darbą pradėjo socialinių mokslų daktaras Valentinas Vytautas Toločka. Šis žmogus daugiau kaip 30 metų dirba mokslinį ir leidybinį darbą, todėl savo iniciatyva sukaupė daug ir įvairios medžiagos. Pažindamas kūrybingus žmones, skatino juos kaupti įvairią rašytinę medžiagą ir ją išsaugoti ateičiai. Tiems žmonėms užbaigus šio gyvenimo kelią, jų giminės ir artimieji sukauptą medžiagą perduodavo asmeniškai dr. V. V. Toločkai arba Aklųjų bibliotekai. Palaipsniui tokių dokumentų vis daugėjo ir susikaupė gan nemažai.

Šiuo metu į bibliotekos tiflotyros skyrių yra perduota penkiolikos žmonių sukaupta medžiaga. Archyviniai dokumentai į bibliotekos fondus pakliuvo skirtingais keliais. Daugelis žmonių, sulaukę garbingo amžiaus, patys siūlėsi perduoti saugoti savo surinktą paveldą, kitų gimines ir artimuosius tekdavo paprašyti, o kartais ir paraginti, kad mus dominanti medžiaga būtų perduota bibliotekai.

Prieš pora metų šią medžiagą pradėjome tvarkyti ir sisteminti taip, kad ji pasitarnautų Lietuvos aklųjų istorijai, ir besidomintys praeitimi čia rastų ne tik įdomių istorinių faktų, bet ir neskelbtų asmenybės gyvenimo bei veiklos epizodų.

Visa medžiaga pradėta tvarkyti pagal Lietuvos Respublikos Mokslų Akademijos bibliotekos rankraščių skyriaus patirtį ir sukauptą metodiką.

Jau sutvarkyti ir skaitytojams prieinami šių žmonių asmeniniai archyvai: kompozitoriaus, žurnalisto Antano Adomaičio, tiflopedagogų - Lionginos Patašienės, Alfonso Valašino, Onos Vaisbutienės; Lietuvos aklųjų draugijos veikėjų - Mykolo Poznansko, Antano Jonyno, Povilo Vitkausko ir kt.

Šiame informacijos lobyne galima rasti įdomios ir net netikėtos medžiagos. Pvz., sovietmečio laikotarpio istoriko Povilo Vitkausko asmeniniuose dokumentuose yra saugomas laiškas, atsiųstas iš Antarktidos žemyno. Atvirukų ir sveikinimų kolekcija rodo, kiek būta draugų bei specialistų, kokia buvo to meto aplinka, papročiai, netgi dizainas.

LAB tyflotyros skyriuje saugomi ir LAD pirmininko Mykolo Poznansko apdovanojimaiIlgametis Lietuvos aklųjų draugijos pirmininkas Mykolas Poznanskas atidavė asmeninius dokumentus ir net patikėjo saugoti savo asmeninių apdovanojimų kolekciją - įvairius žymūno ženklus, proginius ženkliukus, giminingų aklųjų organizacijų apdovanojimus ir gautus medalius.

Daugumai skaitytojų gerai žinoma liaudies artistė dainininkė Beatričė Grincevičiūtė. Apie jos rašytinį ir muzikinį paveldą verta daugiau pakalbėti. 1988 metais mirus garsiai dainininkei, jos vyras prof. Henrikas Horodnyčius sumanė sutvarkyti jos archyvą, tai darė gana kruopščiai. Tai paliudija ant kai kurių dokumentų jo ranka rašyti patikslinimai ar datos. Po profesoriaus mirties šie dokumentai, nors ir liko Beatričės bute Vilniuje (Vienuolio g. 12-1), bet jie nelabai kam terūpėjo. 1995 metais šiame bute įkuriamas Beatričės Grincevičiūtės vardu pavadintas butas-muziejus. Pradeda dirbti trys etatiniai darbuotojai. Tačiau ir šie žmonės, kad ir būtų keista, nesusidomi dainininkės palikimu. Užuot tvarkę, sisteminę ir inventorinę dokumentus, darbuotojai net nesurado jiems deramos vietos. Daiktai keliavo iš vieno kambario į kitą, iš vienos spintos į kitą. Artimiausi B. Grincevičiūtės bičiuliai, pastebėję, kad daiktai nėra saugomi ir dalis jų jau pradingo, nusprendė gelbėti. Trijų žmonių grupė: Vida Giedrienė, Liongina Stasiulienė ir Valentinas Vytautas Toločka - nuvyko į Beatričės butą ir kruopščiai surinko išlikusius dokumentus, magnetofoninius įrašus ir kitą atributiką. Visa surinkta medžiaga parvežta į Lietuvos aklųjų biblioteką ir saugoma iki šiol. Pradėję peržiūrėti ir tvarkyti dainininkės archyvą, nustebome, kiek čia visko daug: įdomi korespondencija, net išlikę literatūriniai bandymai. Kino režisierė Jadvyga Zinaida Janulevičiūtė, susipažinusi su išlikusiais laiškais, rašytais buvusiam prieškario Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrui Juozui Urbšiui, labai susidomėjo ir pradėjo rinkti medžiagą šia tema. Kaune pas Juozo Urbšio giminaičius surado išlikusių laiškų, rašytų Beatričės. Kruopštaus darbo rezultatas - nauja J. Z. Janulevičiūtės knyga "Kas liko laiškuose". Šią knygą šių metų pradžioje išleido Lietuvos aklųjų biblioteka.

Istoriją apie dainininkės B. Grincevičiūtės asmeninio archyvo išsaugojimą pateikėme sąmoningai, norėdami pabrėžti, kaip svarbu laiku susirūpinti ir išsaugoti sukauptą kultūrinį paveldą, kol jo nesunaikino negailestingas laikas ir nerūpestingumas. Mieli skaitytojai, jeigu jus sudomino šios mintys, kviečiame dalyvauti kraštotyriniame darbe. Jei pažįstate žmonių, sukaupusių įdomios medžiagos, kurią verta išsaugoti ir kuri įdomi istoriniu, kultūriniu ar kitokiu požiūriu, kviestume paraginti tuos žmones, kad jie vertingą medžiagą, susijusią su neregiais, perduotų Lietuvos aklųjų bibliotekai adresu: Skroblų g. 10, LT - 03142 Vilniuje. Norintys pasiteirauti, galėtų paskambinti į tiflotyros skyrių Vilniuje tel. (8 5) 215-06-14.

Fondai gali būti perduoti rašytine, brailio, reginčiųjų raštu, garsine, fotonuotraukų, vaizdo įrašų ir panašia forma.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]