TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

NEREGYSTĖ - NAUJŲ ĮSTATYMŲ LABIRINTUOSE


Tokiu šūkiu Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga šiais metais sutinka Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, kviesdama savo bendruomenės narius ir valdžios institucijas bei jų atstovus diskutuoti apie šiais metais priimtą naują Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą ir jį lydinčiuos dokumentus bei teisės aktus.

Naujas ypatingos svarbos įstatymas, įsigaliosiantis 2005 m. liepos 1 d., reglamentuoja socialinės integracijos principus ir priemones, kurios turėtų užtikrinti lengvesnį neįgalaus žmogaus įsijungimą į visuomenę. Esminis Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo akcentas - naujai įvertinama žmogaus negalia ir jam atsiveriančios galimybės. Naujame įstatyme invalidumo sąvoką pakeitė dvi naujos - neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymo sąvokos.

Nors apie naujo Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pokyčius jau buvo kalbėta "Mūsų žodžio" puslapiuose (A. Valenta "Prilygstantis žemės drebėjimui", 2003, Nr.10, "Lyg koks ledlaužis...", 2004, Nr.1), Lietuvos akliesiems ir silpnaregiams lieka dar daug neaiškių klausimų, keliančių nerimą dėl realaus praktinio poįstatyminių dokumentų įgyvendinimo. Kaip rodo kaimyninių Baltijos šalių patirtis, svarbiausios nuostatos dėl neįgalumo lygio ir darbingumo lygio nustatymo gyvenime sunkiai skinasi kelią.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba, siekdama išsiaiškinti bendruomenės nariams rūpimus klausimus, 2004 m. spalio 14 d. Vilniuje rengia diskusiją "Ar užtikrins neregiui visavertę integraciją į visuomenę naujieji įstatymai?" Į diskusiją bus pakviesti dokumentus rengiančių ir juos įgyvendinančių institucijų atstovai.

Manytume, kad tokias diskusijas galėtų rengti ir LASS regioninės organizacijos.

Tradicinis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos renginys "Susitikimai", skirtas Baltosios lazdelės dienai, šiais metais vyks Mažeikiuose, spalio 12 - 15 dienomis.

Lietuvos aklųjų choras "Vilnius" drauge su Lietuvos radijo ir televizijos orkestru bei šalies vokalo žvaigždėmis spalio 15 d. pakvies visus į Rotušę, kur vyks Baltosios lazdelės dienai skirtas koncertas.

Spalio 19 d. Radvilų rūmuose, Vilniuje, bus atidaryta meno pažinimo paroda "Liečiu - matau". Tai LASS ir Lietuvos dailės muziejaus ilgalaikės meno pažinimo programos "Pažinti meną pojūčiais" tęstinis projektas. Parodoje bus eksponuojami 14 žymiausių 1920-1940 m. Lietuvos dailininkų (J. Vienožinskio, A. Samuolio, V. Vizgirdos, P. Kalpoko ir kt.) tapybos darbai, pritaikyti neregiui suvokti. Ši paroda - tai pirmas bandymas pritaikyti įgytą Prancūzijos patirtį meno prieinamumo srityje ir mūsų šalyje.

Tikimės, kad visoje Lietuvoje vyks daug prasmingų ir įdomių renginių, skirtų Tarptautinei baltosios lazdelės dienai.

LASS centro taryba

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]