SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

GOLBOLO RINKTINĖS TRIUMFAS IR NUOSMUKIS


Lietuvos golbolo rinktinė džiaugiasi iškovota Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taureRugsėjo mėnesį Atėnuose vyksiančiose XII parolimpinėse žaidynėse šaliai atstovaus Lietuvos aklųjų sporto federacijos 12 narių. Tai dziudo imtynininkas Jonas Stoškus, lengvaatlečiai Linas Balsys, Kęstutis Bartkėnas, Andrius Kalvelis, Sigita Markevičienė, Rolandas Urbonas bei golbolininkai Egidijus Biknevičius, Arvydas Juchna, Saulius Leonavičius, Algirdas Montvydas, Genrikas Pavliukianecas ir Marius Zibolis.

Dabar visi itin intensyviai rengiasi šiai svarbiausiai šiųmetei tarptautinei sporto šventei.

Vieni aktyviausių yra parolimpiniai, pasaulio ir Europos vicečempionai golbolo rinktinės žaidėjai. Jie nepraleidžia progos išmėginti jėgas su bet kuria užsienio komanda, tuo labiau su būsimaisiais savo pagrindiniais konkurentais. Praėjus nepilnam mėnesiui po Lietuvos pirmenybių golbolo rinktinė birželio pradžioje labai sėkmingai galynėjosi sostinėje vykusiose solidžiose 15-tose tarptautinėse varžybose ir iškovojo pirmą kartą įsteigtą Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurę.

Renginio šeimininkai daugumoje dvikovų triuškino savo varžovus.

Šalies golbolininkai atrankos etape 11:1 nugalėjo 2001 metų Europos čempionus vengrus, 11:3 įveikė lenkus ir šventė pergalę 5:4 prieš 2001 metų Europos pirmenybių bronzos medalininkus vokiečius.

Pusfinalyje Lietuvos sportininkai 10:0 pranoko Atlantos (1996 m.) parolimpinių žaidynių laimėtojus suomius, o finale antrą kartą žaidė su vokiečiais ir vėl triumfavo. Lemiamų rungtynių rezultatas 9:7.

Dviem mūsų rinktinės nariams įteikti specialūs prizai. M.Zibolis pelnė 26 įvarčius ir buvo turnyro rezultatyviausias žaidėjas. E.Biknevičius pripažintas geriausiu gynėju (taip įvertintas mažiausiai įvarčių - tik 15 - praleidusios komandos centrinis žaidėjas).

Varžybas stebėję žurnalistai ir fotokorespondentai žavėjosi Lietuvos rinktinės efektingu žaidimu. Golbolą mačiusiems pirmą kartą jis paliko labai gerą įspūdį. Tik žiniasklaidos atstovai nesupranta, kodėl Valtybinė lietuvių kalbos komisija golbolą pervadino aklųjų rieduliu. Juk šis žaidimas su riedulio sąvoka tikrai neturi nieko bendro. Bet tai kalbininkų problema. Golbolininkai turi savų rūpesčių.

Po varžybų Vilniuje praėjus tik dviem savaitėms Zenono Bajarūno treniruojama šalies rinktinė išskubėjo į Slovėniją. Šią išvyką masino ypač svarbus faktorius - turnyro Slovėnijoje visi aštuoni dalyviai rungtyniaus ir Atėnų parolimpinėse žaidynėse.

Šį kartą, deja, Lietuvos golbolininkai nepateisno savo gerbėjų lūkesčių. Tenkinosi šeštąja vieta. Laimėjo tik dvejas rungtynes iš septynerių - prieš ispanus 6:5 ir prieš 1997 metų Europos bei 1998 metų pasaulio čempionus slovėnus 6:3. Tiek pat dvikovų baigėsi lygiosiomis - su vokiečiais 2:2 ir su amerikiečiais 3:3. Z.Bajarūno globotiniams tris kartus teko pripažinti savo varžovų pranašumą. Jie pralaimėjo kanadiečiams 3:4, vengrams nusileido 2:5, o varžybose su Sidnėjaus (2000 m.) parolimpinių žaidynių čempionais danais kaip reta nepelnė nė vieno įvarčio - 0:4.

Tokios netikėtos nesėkmės bene svarbiausios priežastys - ilga varginanti kelionė autobusu, poilsio stygius. Į Slovėniją buvo atvažiuota vidurnaktį, likus vos pusei paros iki pirmųjų rungtynių.

Golbolo aukščiausio tarptautinio rango arbitras, parolimpinėse žaidynėse, Europos pirmenybėse, Europos klubų taurės varžybose teisėjavęs Lietuvos aklųjų sporto federacijos generalinis sekretorius Rimas Venckutonis nuosmukyje po triumfo neįžvelgia tragedijos. Dėl objektyvių priežasčių patirta nesėkmė, t.y. kukli šeštoji pozicija, tituluotai komandai tikrai nesugadins nuotaikos rengiantis Atėnų parolimpinėms žaidynėms. Pasak R.Venckutonio, žaidėjų sugebėjimai ryškiai atsiskleidė Vilniuje vykusiame turnyre, kuriame taip pat buvo solidūs varžovai. Z.Bajarūnas įsitikinęs, kad varginanti kelionė turėjo teigiamų požymių - rungtynių metu žaidėjams reikėjo susikaupti labiau negu bet kada. Tai naudingos pamokos.

Nuo birželio 28 dienos golbolininkai ne tik treniruojasi penkis kartus per savaitę, bet kasdien vyksta ir bendro fizinio parengimo pratybos.

Rugpjūčio mėnesį treniruočių stovykla vyks Rukloje. Pratybos - net tris kartus per dieną. Tai bus rengimosi Atėnų parolimpinėms žaidynėms pagrindinis etapas. Paskutinės pratybos vyks Atėnuose likus savaitei iki žaidynių golbolo turnyro pradžios.

Turnyro Vilniuje debiutantai graikai pakvietė Lietuvos komandą liepą atvykti į Salonikus ir bendromis treniruorėmis padėti rengtis parolimpinėms žaidynėms. Visas išlaidas apmokės graikai.

Z. Bajarūnas ir žaidėjai ryžtingai nusiteikę XII parolimpinėse žaidynėse Sidnėjaus sidabro medalius pakeisti į auksinius. Kiek gali tęstis vicečempionų - parolimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos pirmenybių - šleifas.

Atėnuose rungtyniaus 12 golbolo komandų, kurios jau paskirstytos į dvi atrankos grupes. Atrankos varžybose dėl keturių kelialapių į ketvirtfinalį Lietuvos rinktinė kovos su slovėnais, vengrais, ispanais, suomiais ir Pietų Korėjos sportininkais.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]