TAI ĮDOMU

 

KODĖL HOMERAS - NEREGYS?


Šis biustas buvo sukurtas Aleksandrijoje. Nuo Homero mirties buvo praėję kokie šeši septyni šimtai metų. Suprantama, kad skulptorius didžiojo poeto nebuvo matęs ir nežinojo, kaip jis iš tikrųjų atrodė. Tačiau kodėl jis nusprendė, kad Homeras buvo aklas? Kita vertus, kaip neregys poetas galėjo sukurti didingus literatūros kūrinius, kuriuose skaitytoją žavi tokia spalvinga vaizdinių paletė? Iš "Iliados" ir "Odisėjos" puslapių taip ir trykšta spalvų gausa: juodų antakių Dzeusas, šviesiaakė Atėnė, šviesiaplaukis karalius Menelajas, rudaplaukis karys Achilas, juodaakė gražuolė Briseidė ir t. t. Stebina ir metalų spalvos apibūdinimas: alavas - baltas, varis - rausvas, geležis - žila. Tai puikūs poetiniai palyginimai. Tokios išmonės gali pavydėti bet kuris poetas. Bet tokiai žodžio išmonei reikalingas ir puikus regėjimas. Norint sukurti tokius palyginimus, pastebėti detales, reikalingas geras regėjimas. Žurnale "Nauka i žyzn" rašoma, kad Homero poemos liudija, jog pirmasis pasaulio poetas buvo daug pastabesnis už mus visus. Jo regėjimas turėjo būti tikrai puikus. Taigi kodėl Homeras yra laikomas neregiu?

Senovės graikai neabejojo, kad Homeras gerai matė. Daugiau nei du šimtus metų jo poemas iš kartos į kartą perduodavo keliaujantys dainiai - aedai. VI amžiuje pr. m. e. Atėnų tirono Pisistrato įsakymu jos buvo pirmą kartą užrašytos. Dar po šimto metų atsirado pirmosios Homero skulptūros. Savaime suprantama, kad jau niekas tuo laiku nebežinojo, kaip poetas iš tiesų atrodė, tačiau visuose to meto biustuose jis vaizduojamas kaip normaliai matantis žmogus. Legenda liudija: Homeras buvo palaidotas Chioso saloje. Yra išlikę IV a. pr. m. e. monetų iš Chioso. Homeras jose panašus į Dzeusą su plačiai atmerktomis, gerai matančiomis akimis. Iodenos (Italija) miesto muziejuje yra išlikęs tos pačios epochos bronzinis biustas. Manoma, kad šis biustas - senesnio marmurinio Homero biusto kopija. Beje, ir čia Homeras "gerai mato". Yra ir daugiau Homero gerą matymą liudijančių kūrinių. Taigi kodėl mūsų laikais taip paplitusi nuomonė, kad Homeras buvo aklas? Kada tokia nuomonė atsirado ir kodėl?

Pasirodo, Homeras regėjimo "neteko" Aleksandrijoje - Aleksandro Makedoniečio pastatytame mieste. Aleksandrija tapo helenistinės kultūros centru. Plutarchas pasakoja, kad Aleksandras Makedonietis savo žygiuose nesiskyrė su "Iliados" tekstu. Pasak jo, Aleksandras Makedonietis šią knygą laikė didžiausia vertybe, todėl visai suprantama, kad miesto centre buvo pastatyta Homero šventykla, o pats poetas - sudievintas. Tačiau Aleksandrijos išminčiams ankstesnis Homero įvaizdis atrodė ne toks intelektualus. Jų nuomone, poetas negalėjo atrodyti kaip paprastas mirtingasis. Jis turėjo įgyti nepaprastų bruožų. Ginčo ir diskusijų meną puikiai įvaldę helenistinės epochos filosofai, auklėti pagal Platono ir Aristotelio mokymus, mėgo pabrėžti išrinktųjų aklumo aiškiaregystę kaip pranašumą, leidžiantį išsiskirti iš "aklos" minios. Todėl Homeras ir buvo pavaizduotas kaip neregys.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]