SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PLAUKIMAS MASINA


Vilniuje vykusiame šalies aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionate galynėjosi šešiems klubams atstovavę 37 sportininkai. Daugiausia apdovanojimų iškovojo Kauno "Sveikatos" klubo nariai: 4 aukso, 6 sidabro ir 3 bronzos medalius. Didžiausią medalių kraitį sukaupė "Sveikatos" klubo plaukikas, Lietuvos daugkartinis čempionas Juozas Miliauskas. Jis laimėjo 100 m ir 200 m plaukimą krūtine, 50 m peteliške ir 400 m laisvu stiliumi baigė antras, o plaukdamas 100 m nugara finišavo trečias.Po du aukso medalius taip pat iškovojo daugkartinė šalies čempionė ir rekordininkė, Vilniaus "Šaltinio" atstovė Žaneta Vaiciukienė (50 ir 100 m laisvu stiliumi) bei buvęs pasaulio jaunimo lengvosios atletikos pirmenybių prizininkas, Šiaulių "Perkūno" sportininkas Paulius Kalvelis (50 ir 100 m laisvu stiliumi). Kiti nugalėtojai: 50 metrų peteliške - Andrius Kalvelis ("Perkūnas"), 50 metrų nugara - Marina Kovalenkova (Kauno "Mes") ir Petras Jakubauskas ("Sveikata"), 100 m krūtine - Edita Urbonienė ("Sveikata"), 100 m nugara - Robertas Sakalauskas ("Mes"), 400 m laisvu stiliumi - Linas Balsys (Vilniaus "Šarūnas").

Vilnietis L.Balsys pirmą kartą tapo LASF plaukimo čempionu. Autoriaus nuotr. Kaip matome, tarp aukso medalininkų yra ir du tituluoti lengvaatlečiai - praėjusių metų rudenį Atėnuose vykusio aklųjų ir silpnaregių pasaulio maratono čempionato sidabro medalio laimėtojas L.Balsys bei vidutinių nuotolių bėgikas, dukart Europos čempionas ir pasaulio pirmenybių prizininkas A.Kalvelis. Abu jie yra šiemet Atėnuose rengiamų XII parolimpinių žaidynių kandidatai.

Tarp dalyvių buvo ir daugiau aklųjų bei silpnaregių aukščiausio rango tarptautinėse varžybose Lietuvą garsinančių sportininkų. Tai Atėnuose dalyvausiančios šalies golbolo rinktinės narys, Sidnėjaus (2000 m.) parolimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų sidabro medalininkas Marius Zibolis, XII parolimpinių žaidynių kandidatas, Atlantos (1996 m.) ir Sidnėjaus parolimpinių žaidynių prizininkas, praėjusių metų pasaulio maratono čempionato trečiasis laureatas Kęstutis Bartkėnas, Seulo (1988 m.) parolimpinių žaidynių lengvosios atletikos dukart čempionas, Barselonos (1992 m.) ir Atlantos parolimpinių žaidynių prizininkas, turintis vilčių rungtyniauti ir Atėnuose Vytautas Girnius, kiti žinomi sportininkai.

Vyriausias buvo 71 metų kaunietis Ričardas Dovydas. Šis "Sveikatos" klubo narys prieš 16 metų atstovavo šaliai buvusios SSRS vienintelėse Invasport žaidynėse.

Plaukimo čempionate rungtyniavo ir Lietuvos aklųjų sporto federacijos bei "Šaltinio" klubo prezidentas Raimundas Šimkus. Pastarasis 400 m laisvu stiliumi nuplaukė per 9 min. 54,24 sek. ir pasiekė asmeninį rekordą.

Čempionato dalyvių kontingentas rodo, kad tarp aklųjų ir silpnaregių plaukimas populiarus. Tai viena sporto šakų, efektingai grūdinanti įvairaus amžiaus žmones, masinanti kitų sporto šakų entuziastus. Be to, akliesiems per varžybas nereikia lyderių kaip lengvojoje atletikoje, slidinėjime, dviračių sporte.

Deja, aklieji ir silpnaregiai kol kas šalyje turi tik vieną baseiną Vilniuje. Jį aktyviausiai - tris kartus per savaitę - lanko per 50 "Šaltinio" klubo narių. Du kartus per savaitę treniruojasi "Šarūno" klubui priklausantys Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtiniai.

Kauniečiai, klaipėdiečiai ir šiauliečiai dėl plaukimo pratybų turi problemų, o Panevėžio "Šviesos" ir Utenos "Vižuonaičio" klubų nariai plaukimo pirmenybėse nedalyvauja.

Plaukimo pakilimas šalyje buvo praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Tada Lietuvos atstovai skynė laurus buvusios SSRS aklųjų ir silpnaregių pirmenybėse.

Po Nepriklausomybės atkūrimo du kartus dalyvauta Europos čempionatuose - 1997 m. Italijoje ir 1999 m. Čekijoje. Tai buvo tarsi žvalgyba siekiant įsitikinti, kokios mūsų pozicijos tarptautinėje arenoje. Rezultatai kuklūs, nes dauguma Lietuvos aklųjų sporto federacijos narių, nors ir talentingų, kol kas neturi galimybių tobulėti.

Tikėkimės, kad ateityje galimybės treniruotis pagerės ir vėl startuosime tarptautinėse varžybose.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]