ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA

Juozas DAUNARAVIČIUS

MAKETAS NEREGIAMS


Tiflopedagogas J.Daunaravičius vaikams rodo naująjį maketąBuvome maloniai nustebinti išgirdę, kad Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijos užsakymu dizaineris Vylius Deveikis Antano Jonyno vidurinės mokyklos neregiams pagamino Fabijoniškių nedidelės dalies pastatų ir teritorijos maketą. Centrinė vieta skiriama LASUC ir jo prieigoms: toms vietoms, kuriose daugiausia laiko praleidžia mūsų mokyklos mokiniai. Tai kol kas vienintelė tokia priemonė LASUC. 1975 m. pastačius Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinę mokyklą, projekto architektai jo pastatų maketą buvo palikę neregiams, tačiau per ilgesnį laikotarpį maketas sunyko ir jis buvo išmestas kaip nebetikęs.

Maketai - tai trimačiai realių objektų (paminklų, pastatų, statinių) arba kitų aplinkos objektų (takų, kelių, sankryžų, aikštelių ir kitų žemės plotų) sumažinti modeliai. Jie padeda akliesiems suvokti aplinkos objektų išsidėstymą; pasitikslinti daiktų padėtį erdvėje; numatyti reikiamas vaikščiojimo kryptis, geriau pažinti erdvę ir saugiai joje vaikščioti.

Naujausio maketo mastelis 1:500, t.y. visi pastatai sumažinti 500 kartų. Jį sudaro metalinio stalo pagrindas, sutvirtintas su specialiu stalviršiu (1,37x0,77 m), ant kurio yra išdėlioti pastatai, pažymėta mikrorajono teritorija. Maketo detalės pagamintos iš įvairių plastmasių, todėl tikėtina, kad jis bus patvaresnis. Kovą šis maketas jau buvo eksponuojamas parodoje Pedagogų profesinės raidos centre, greta kitų Lietuvos, Švedijos specialistų naudojamų ugdymo bei mokymo priemonių, skirtų akliesiems, kurtiesiems, su judėjimo bei protine negalia, ir susilaukė puikių vertinimų.

LASUC nėra vienalytis statinys. Paprastai neregiams, kad geriau įsimintų jo pastatų struktūrą, pradedu sekti tartum pasaką: atseit vieną dieną statybininkai pastatė bendrabutį (tai didžiausias pastatas), o priešais jį - mokyklą. Darbininkai pastebėjo, kad akliems sunku bus patekti iš vieno pastato į kitą, tada jie nuo bendrabučio iki mokyklos išmūrijo perėją. Tai trys pagrindinės centro dalys. Iš perėjos galima patekti į aktų ir sporto sales; iš mokyklos - į dirbtuves ir į atskirą pastatą, kurio pirmame aukšte įsikūrusi biblioteka, antrame - valgykla. Šalia dirbtuvių vėlgi yra du atskiri statiniai: ūkinis (sandėliai, garažas, skalbykla) ir elektros transformatorinė. Daugeliui pradinių klasių mokinių, kurie niekados neturėjo regėjimo, sunku įsivaizduoti pačius pastatus, įsiminti jų išsidėstymą, suvokti atstumus, eiti konkrečiais maršrutais. Nors, be žodinių pasakojimų, neregiai su kiekvienu pastatu susipažįsta tiesiogiai, bando juos su kaladėlėmis kiek galima tiksliau sudėlioti ant magnetinės ar kibios lentų.

Tačiau visa tai neatstoja profesionalaus maketo, kur per keletą minučių pirštais galima susirasti reikiamą pastatą, suvokti jo formą, išsiaišinti, kiek aukštų, langų, durų, ir susirasti, kur yra gyvenamasis kambarys arba klasė. Visa tai palengvina aklųjų, dalies silpnaregių orientaciją ir savarankišką judėjimą ne tik LASUC viduje, bet ir išorėje. Šiame makete - ir visi maršrutai: ėjimas mažuoju ir didžiuoju ratais pagal metalinius turėklus, centriniu taku, aplink LASUC pastatus, į "Jonyno" ir "Pamiškės" autobusų stoteles. Jame yra ir Ateities bei Fabijoniškių gatvių sankryža, per kurią dažnai vaikšto moksleiviai, yra ir Ateities, Fabijoniškių, S.Stanevičiaus gatvių fragmentai. Pirmą kartą neregiai mokiniai gali susipažinti ir išstudijuoti Fabijoniškių mikrorajono senos ir naujos statybos statinius: monolitiniai ir blokiniai įvairių dydžių ir tipų gyvenamieji namai, "Ateities" vidurinė mokykla, "Norfos" parduotuvė, kavinė, banko filialas, prabangūs privatūs namai - dvyniai; požeminių automobilių garažų, Statybininkų ir "Ateities" vidurinės mokyklų stadionų planai.

Gyvenimas nestovi vietoje, labai sparčiai keičiasi Vilnius, tai tartum didelė statybų aikštelė. Statybos neaplenkė ir mūsų centro. Pietinėje dalyje (priešais dirbtuves) statybininkai pastatė ilgą 7 aukštų gyvenamąjį namą, šalia jo statomas kitas. Vietoje netoli esančios ir išgriautos "Aibės" parduotuvės pastatytas puikus stiklinis sporto kompleksas. Tačiau nėra padėties be išeities: korektyvas makete privalės daryti patys neregiai, kurie ištyrinėję LASUC prieigas jame turės parodyti, kurioje vietoje yra naujų pastatų teritorija, kaip jie išsidėstę žinomų orientyrų atžvilgiu ir t.t.

Jeigu kiekvienas neregys arba silpnaregis gerai išstudijuos centro pastatus, gebės eiti esamais maršrutais, tai vėliau turimas žinias, praktinius įgūdžius ir sukauptą patirtį galės pritaikyti norėdamas orientuotis ir savarankiškai vaikščioti kitoje gyvenamojoje vietovėje, mokymo įstaigoje ar būsimoje darbo vietoje.

Daugeliui tikriausiai teko girdėti, skaityti ar matyti reportažuose per televiziją, kad Kanuose (Prancūzija) vyko tarptautinė nekilnojamojo turto paroda, kurioje Vilnius ir Kaunas pristatė naująjį dvimiesčio projektą ir Lietuvos stende puikavosi įspūdingų gabaritų miestų maketai. Ar mūsų neregiai nors ypatingų švenčių proga turėtų galimybę susipažinti su Vilniaus ar Kauno miestu?! Nors šitaip jie galėtų savarankiškai paklaidžioti po visą miestą, palyginti turimus miesto vaizdinius, praplėsti savarankiško vaikščiojimo galimybes.

Nuoširdžiai dėkodami už visokeriopą pagalbą Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijai, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, maketo autoriui V. Deveikiui, tikimės, kad tai bus nepaskutinis darbas, skirtas mūsų akliesiems.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]