NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Vytautas GENDVILAS

GARSINĖS KNYGOS IR KOMPIUTERIS


Kaip kompiuteris praverčia garsinėms knygoms skaityti ir kokio jo reikia, buvo rašyta praeitame žurnalo numeryje. Šis straipsnis tiems, kurie turi kompiuterį ir mėgsta skaityti garsines knygas visur ir visada, kitaip tariant, jie knygas skaityti nori ne vien sėdėdami prie kompiuterio. Vienas iš būdų - įsigyti nešiojamą kompaktinių diskų grotuvą. Bet apie tai jau buvo rašyta. Dabar pakalbėsime apie grotuvus su flash atmintimi, kietaisiais diskais ir PenDrive grotuvus.

Patys mažiausi grotuvai su flash atmintimi

Pirmoji MP3 grotuvų grupė yra vadinami puslaidininkiai grotuvai. Juose yra flash atmintis. Ši atmintis naudojama informacijai saugoti. Flash atminties kortelės matmenys: 36x43x3 mm. Yra ir kitaip besivadinančių ir šiek tiek kitokios konstrukcijos bei išvaizdos kortelių, tačiau tarp jų lyderiauja flash atmintis. Jos talpa nuo 32 iki 512 MB. Šio tipo atmintis dažnai naudojama skaitmeniniuose fotoaparatuose nuotraukoms saugoti.

Neabejotinas šių grotuvų pranašumas tas, kad juose nėra mechaninių detalių. Grotuvai labai mažų matmenų ir atsparūs net smūgiams. Nedidelis šio tipo prietaisų svoris ir maži matmenys labai naudingi tiems, kas gyvena judrų gyvenimą.

Tačiau puslaidininkių MP3 grotuvų bėda ta, kad dauguma jų turi mažos talpos flash atmintį. Dažnai pridedamos kortelės talpa būna tik 64 arba 128 MB. Todėl tokioje atmintyje telpa nedaug MP3 formatu užrašytos informacijos. Pavyzdžiui, į 128 MB flash atmintį galėtume sutalpinti priklausomai nuo MP3 failų kokybės apie 5 valandas normaliu greičiu įskaityto ir apie 8 valandas pagretintai įskaityto teksto. Įsigijus 512 MB flash atmintį, galite būti ramūs, kad į ją sutilps bet kuri garsinė knyga. Tačiau bėda ta, kad flash atmintis pakankamai brangi. Ūkiškai kalbant, megabaitas - tai litas. Taigi 512 MB flash atminties kortelė kainuotų apie 500-600 Lt. Todėl ją pravartu įsigyti tada, kai kortelės reikia ne vien grotuvui, bet ir kitiems prietaisams, pvz. skaitmeniniam fotoaparatui.

MP3 grotuvai su kietaisiais diskais

Tiems, kurie nenori nešiotis kompaktinių diskų, reikėtų įsigyti nešiojamą MP3 grotuvą su kietuoju disku. Šiuo metu galima rasti grotuvų su 10 arba 20 GB talpos kietuoju disku. Tarkime, kad MP3 formatu įrašyta knyga užima apie 250 MB. Tai pirmuoju atveju į grotuvą sutalpintume 40, antruoju atveju - 80 garsinių knygų.

MP3 grotuvai su kietaisiais diskais gali atlikti ir dar vieną funkciją: jie gali tarnauti kaip nešiojamas kietasis diskas. MP3 failų neužimtą vietą galime išnaudoti dideliems duomenų kiekiams.

Tačiau MP3 grotuvas su kietuoju disku gan daug sveria. Net ir pats lengviausias iš tokių grotuvų du ir pusę karto sunkesnis už puslaidininkių MP3 grotuvą.

MP3 grotuvai su kietuoju disku atsparūs netgi kelių minučių trankymui, tačiau tai diską pažeistų mechaniškai. Prisiminus nemažą svorį, vargu ar tiks šis grotuvas sportininkui ar aktyviam žmogui. Grotuvas naudingas tam, kas vienoje vietoje mėgsta turėti daugybę mėgstamų garsinių knygų. Be to, tokia knygų kolekcija užims labai nedaug vietos.

Šiuo metu kai kurie MP3 grotuvai, išskyrus tuos, kur naudojami kompaktiniai diskai, gali būti panaudoti ir kaip diktofonai. Jie turi ir korpuse esantį mikrofoną. Taip pat galima prijungti ir išorinį mikrofoną. Toks grotuvas labai praverstų studentui. Būtų galima ir paskaitas įrašinėti, ir garsines knygas skaityti.

Taip pat kai kuriuose MP3 grotuvuose būna ir radijo imtuvas. Dažniausias FM bangų diapazonas - 87,5-108 MHz. Radijo imtuvas gali turėti nuo keliolikos iki keliasdešimt radijo stočių atmintį. Kai kurie puslaidininkiai MP3 grotuvai gali patikusią radijo laidą įrašyti į savo atmintį. Tokią įrašytą laidą galima išklausyti patogiu laiku, o ne tada, kai ji transliuojama.

Tačiau didžiausia šių grotuvų bėda ta, kad jie kainuoja daug brangiau nei nešiojami kompaktinių diskų grotuvai.

PenDrive

Pendraivas (PenDrive) - tai žiebtuvėlį ar pakabuką prie raktų primenantis prietaisas. Tai flash tipo atmintis, su kompiuteriu bendraujanti per USB jungtį. Šie prietaisai sėkmingai keičia įprastines ir jau moraliai pasenti suspėjusias disketes. Jų talpa siekia iki 512 MB. Pendraivai naudojami informacijai perkelti iš kompiuterio į kompiuterį. Tačiau jų jau yra ir su MP3 grotuvais. Kai yra MP3 grotuvas, tai norisi ir radijo. Tačiau apie tokius pendraivus girdėti dar neteko. Tačiau kompiuterinė technika vystosi labai greitai. Ko vakar dar nebuvo - gali būti šiandien.

Keletas pastebėjimų

Visus šiuos minėtus prietaisus jungia vienas bruožas. Informacijai į juos "įkrauti" reikalingas kompiuteris, todėl pasirenkant straipsnyje aprašytą grotuvo rūšį, svarbu atkreipti dėmesį į tai, per kokią jungtį prietaisas bendrauja su kompiuteriu ir koks to bendravimo (duomenų perdavimo) greitis. Nuo to priklausys, kiek laiko sugaišime, norėdami iš kompiuterio persikelti informaciją į MP3 grotuvą. Pavyzdžiui, duomenis transliuodami 400 kb/s greičiu norėdami užpildyti 20 GB kietąjį diską sugaišime pakankamai nemažai laiko.

Svarbus dalykas yra ir tas, ar kompiuteris mūsų grotuvą mato kaip papildomą įrenginį, ar tam reikia instaliuoti specialią programą.

Beje, asmeninio kompiuterio nereiktų, jei Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir jos filialuose būtų specialiai paruoštas kompiuteris knygoms pasiimti būtent su šiame straipsnyje aprašyta technika.

Visiems minėtiems grotuvams labai svarbi yra energija. Dalis jų turi arba specialius priedus, arba akumuliatorius. Nors gamintojai ir teigia, jog energijos užteks keliolikai valandų, tačiau būtų pravartu sužinoti, ar pasirinktas grotuvas gali naudoti paprastus elementus, ar galima jį prijungti prie elektros tinklo, ar jame yra galimybė akumuliatorius įkrauti prijungus prietaisą prie elektros srovės.

Kalbant apie atkuriamo garso kokybę reikėtų pasakyti tai, jog iš MP3 grotuvo nereikėtų tikėtis audiofilui įprastos labai geros garso kokybės. Be to, MP3 formatas sukurtas ne kokybės ieškant, o siekiant, kad geriau būtų suspaustas garsą užfiksavęs failas. Kitaip tariant, norėta gan kokybišką garsą sutalpinti į kuo mažesnę atmintį.

Beje, dauguma MP3 grotuvų atkuria ir kitais formatais suspaustą muziką.

Specialistai teigia, kad jau baigėsi tie laikai, kai MP3 grotuvai "neperskaitydavo" daugkartinio įrašymo kompaktinių diskų. Problemų gali kilti nuskaitant 99 minučių talpos kompaktinius diskus.

Jau darosi aišku, kad nešiojami MP3 grotuvai su kompaktiniais diskais ir flash atmintimi iš rinkos išstums kasetinius ausinukus. Kadangi visi MP3 grotuvai puikiai skaito ir įprastinius audiokompaktinius diskus, tai ir šių vien tik audioįrašus atkuriančių nešiojamų grotuvų ateitis kaip ir aiški. MP3 pergalę rodo ir tai, kad nešiojamą grotuvą, gan gerai atkuriantį MP3 formatą, jau galime įsigyti už nedidelius pinigus.

Beje, garsines knygas galima skaityti ir su kitais, sakyčiau, kol kas dar egzotiškais šiai sričiai prietaisais. Pavyzdys galėtų būti mobilusis telefonas su MP3 grotuvu. Tačiau apie juos kalbėti būtų pravartu kiek vėliau, kai šie prietaisai taps gyvenimo kasdienybe.

Šiuo metu rinkoje situacija susiklostė taip, kad geriausios kokybės MP3 kompaktinių diskų grotuvai kainuoja beveik tiek pat, kiek ir MP3 grotuvai su kietaisiais diskais. Todėl reikia apsispręsti, ko jums iš tiesų reikia ir kiek tam galite skirti pinigų.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]