TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

LAISVALAIKIO HOBIS


Dažnai su pamėgtu megztuku, vilnoniu švarku, paltu ar sijonu labai sunku atsisveikinti, nes patiko spalva, audinys ar medžiagos faktūra. Megztinio ardyti neapsimoka, jei jį jau nešiojote keletą metų. Tačiau visi šie drabužiai gali tikti rankdarbiams, kurie bus ne tiktai puikūs, bet ir labai naudingi.

Pabandykime laisvalaikiu pasisiūti rankomis lovatiesę. Pirmiausia nuspręskime, iš ko ją siūsime. Surinkime senus megztinius, šalikėlius, nertus storus drabužius. Mums dar reikės storos adymo adatos su plačia ausele ir tvirtų vilnonių ar pusvilnonių siūlų, plono sintepono, pamušalui - medvilninio audinio. Išardykime drabužio siūles, išplaukime, išdžiovinkime patiestus ant grindų. Jei labai susiglamžė, išlyginkime per drėgną audinį. Paruoštus mezginius sukarpykime stambiomis detalėmis pagal vieną lekalą (pavyzdys iš storo popieriaus). Detalės gali būti įvairių formų - stačiakampiai, kvadratai, trikampiai (šiuos sunkiau susiūti, nes jie labiau tamposi). Sugalvokime, kaip derinsim detales. Geriausia išsidėstyti detales ant grindų ar didelio stalo ir pažiūrėti, ar gražiai dera, ar išeina norimo dydžio darbelis. Sukarpytas skiautes apsiūkime rankomis paprastu kilpiniu dygsniu ir paprastu siuvimo siūlu. Paruoštas skiautes vieną su kita galime sujungti iš gerosios pusės dekoratyviniu dygsniu - siūlė bus matoma viršuje. Siuvame tvirtu, spalvotu pusstoriu siūlu.Tinka bet kokie dygsniai, kuriuos jūs mokate, - kilpinis, eglutė, kryžiukas. Skiautinio detales galime ir sunerti iš gerosios pusės vąšeliu.

Pradėdamos siūti, sudedame lygiai detales viena su kita ir būtinai susismeigiam segtukais ar sudygsniuojam dideliais dygsniais, kad detalių kraštai sutaptų ir siuvant nepasitemptų. Pirmiausia susiuvam visas detales į juostas skersai. Pasiūtas juostas lygiai sudedame, būtinai sudaigstom ar susmeigiam ir susiuvam išilgai.

Jei siuvam iš vilnonių audinių (paltų, švarkų, sijonų), detalės gali būti visos skirtingų dydžių, jas puošia dekoratyviniai dygsniai, kuriais jos sujungtos viena su kita.

Lovatiesės viršus pasiūtas. Imam reikiamo dydžio pamušalui skirtą audinį, ištiesiam ant jo sinteponą, tuomet užklojam ant viršaus pasiūtą skiautinį ir visus tris sluoksnius sudygsniuojame. Dygsniuojame tuo pačiu siūlu dideliais daigstymo dygsniais kaip norime - kvadratais, vingiuotomis linijomis, pagal detalių kraštus. Prisiuvam iš kraštų juostas arba užlenkiam skiautinio kraštus į apatinę lovatiesės pusę, apsiūdami juos kilpiniu dygsniu. Sėkmės puošiant savo namus.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]