NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Vytautas GENDVILAS

GARSINĖS KNYGOS IR KOMPIUTERIS


Silpnoji MP3 formato vieta ta, kad jis labai susietas su kompiuteriais. Jų dėka MP3 atsirado ir išpopuliarėjo. Todėl ir dabar formatas beveik neatsiejamas nuo kompiuterio.

Lietuvos aklųjų bibliotekoje knygų garsinimas be kompiuterio šiandien neįsivaizduojamas. Kompiuteriai čia naudojami visame įgarsinimo procese. Diktoriaus balsas įrašomas į kompiuterį. Čia jis suskirstomas skirsniais, paverčiamas MP3 formato failais (garsinėse knygose jie vadinami skirsniais), pagreitinamas, tiražuojamas.

Skaitytojams į rankas patenka kompaktiniai diskai su jau galutinai sutvarkytais MP3 failais, todėl nesunku apsirikti manant, kad kompiuterio garsinėms knygoms lyg ir nereikia. Jei knygas skaitome kompaktinių diskų grotuvais, tai kompiuterio nereikia. Tačiau knygas galima skaityti ir kompiuteriu.

Kokio reikia kompiuterio

Kompiuteris tampa populiarus kaip ir kitokia buitinė technika - videomagnetofonai, muzikiniai centrai, televizoriai. Mažėjant kainoms, kompiuterių daugėja ir aklųjų bei silpnaregių namuose. Tačiau čia būtina pasakyti paprastą, bet labai svarbią tiesą: norint knygas skaityti kompiuteriu reikia išmokti juo naudotis. Be to, neregiai turėtų pasirūpinti kalbos sintezatoriumi, o silpnaregiams praverstų vaizdo didinimo programa. Be šių priemonių, išsiversti bus beveik neįmanoma arba nuolatos teks prašyti matančių žmonių pagalbos.

Jei manote, kad šias problemas išspręsite, galite galvoti apie kompiuterį. Naujas kompiuteris visada gerai, tačiau galima išsiversti ir su paprastesniu, pirktu naudotų kompiuterių parduotuvėje ar gautu dovanų iš žmonių, kurie nusipirko geresnį ir senasis jiems nereikalingas. Garsinėms knygoms skaityti nereikėtų ieškoti visiškos senienos, tačiau nebūtina vaikytis ir technikos naujovių. LASUC aklųjų ir silpnaregių kompiuterinės technikos taikymo skyriaus specialisto Gintaro Norkaus nuomone, kompiuteris turėtų būti ne prastesnis už "Pentium" su 166 mHz dažnio procesoriumi, turintis 32 Mb darbinę atmintį. Pasak G. Norkaus, senesni kompiuteriai reikalauja didesnio kompiuterinio raštingumo. Būtinas ir kompaktinių diskų nuskaitymo įrenginys. Talpus kietasis diskas praverstų knygoms "susidėti", bet jas skaitant iš kompaktinės plokštelės galime išsiversti ir su mažesniu disku.

Tiems, kas kompiuterio dar neturi, bet norėtų juo skaityti garsines knygas, nereikėtų turėti iliuzijų, kad kompiuteris viską padarys pats. Jis daro tik tai, kas liepiama. O liepti reikia mokėti. Todėl geriausia būtų pradėti nuo kompiuterinio raštingumo kursų. Perkant kompiuterį reikėtų pagalvoti ir apie tai, kas jį programiškai sutvarkys aklojo ar silpnaregio poreikiams.

Programinė įranga

Įsigijus kompiuterį reikia turėti ir kompaktiniams diskams groti skirtą programą. Tokių programų labai daug. Vienos - nemokamos. Už kitų įsigijimą reikia šiek tiek sumokėti. Perkant naują kompiuterį pasitaiko, kad prie garso plokštės gamintojas prideda ir programą.

Kokia programa geriausia garsinėms knygoms skaityti - atsakyti sunku. Norintiems knygas skaityti normaliu greičiu tiks labai daug programų. Tačiau, jei norite skaitymą pagreitinti, tai teks ilgiau paieškoti, kol rasite tai, kas jums tinka. Geriausi patarėjai čia gali būti draugai kompiuterininkai ir jūsų pačių patirtis. Paklausti patarimo, kolegos neregiams siūlė naudotis plačiai paplitusia programa "Winamp". Šią programą lengvai galima valdyti kompiuterio klaviatūra.

Kompiuterinių MP3 grotuvų kūrėjai su kiekviena programos versija vis tobulina MP3 formatu užrašyto failo kodavimą. Todėl reikėtų pasiieškoti kuo naujesnių programinės įrangos versijų. Populiaraus MP3 failų grotuvo "Winamp" kūrėjai MP3 formato dekodavimą keitė jau bene keturis kartus. Todėl su naujesnėmis "Winamp" versijomis atkuriamas MP3 formato įrašas turėtų būti vis kokybiškesnis. Kitaip kam reikalingi keitimai?

Be to, naudodamiesi skirtingomis programomis, bet pasirinkdami tuos pačius parametrus, girdėsime skirtingos kokybės įrašą. Kiekviena muzikos kodavimo į MP3 failus programa tą patį darbą daro šiek tiek kitaip. Kitaip tariant, skirtingos programos pasirenka šiek tiek skirtingus suspaudimui skirtus fragmentus. Vienus suspaudžia labiau, kitus - mažiau. Todėl skirtingomis programomis į tokio paties dydžio MP3 failą suspaustas tas pats kūrinys, grojamas skirtingomis programomis, skambės šiek tiek skirtingai.

Silpnaregiams norėčiau parekomenduoti firmos "Creative" programą "Play Center". Ši programa gera tuo, kad turi skaitymo greitinimo funkciją. Beje, gera yra tai, kad didinant skaitymo greitį diktoriaus balsas neplonėja, išlieka to paties tembro. Neregiams ši programa netinka, nes valdymui kartais reikia kompiuterinės pelės.

Šį kartą tiek. Kitame žurnalo numeryje pakalbėsime, kas praverstų tiems, kurie knygas skaito kompiuteriu, bet norėtų šiek tiek daugiau.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]