SOCIALINĖS ĮSTAIGOS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

GEROS PERMAINOS


Pirmoji Advento savaitė į būsimą Kauno aklųjų ir silpnaregių centrą atnešė dar vieną šviesią permainą. Užlipus pagrindiniais laiptais ir pravėrus naujas modernias duris, tave pasitinka erdvus jaukus vestibiulis. Kairėje pusėje - informacinė kabina. Tiesa, šiandien joje dar nėra būtinų baldų ir kompiuterio, tačiau manome, kad netrukus čia bus viskas, ko reikia, kad neregys ar silpnaregis gautų visą informaciją. Ją pateiks čia budintis, mokantis ne tik bendrauti, bet ir naudotis kompiuteriu žmogus.

Atnaujintas besikuriančio kauniečių centro fojePastelinių spalvų (pilkos ir geltonos) grindų plytelės specialiai pritaikytos žmonėms su regėjimo negalia, tarkim, artėjant prie laiptų į antrąjį aukštą, grindų plytelės yra gruoblėtos, tarsi išbadytos brailio taškais. Pačiame vestibiulio centre, pilkame fone, - šeši balti kvadratai - brailio rašto simbolis, geras apšvietimas, patogūs orientyrai, neleidžiantys pasiklysti erdvėje, šiuolaikiniai langai ir daug daug šviesos.

Gyvename keistame, kupiname netikėtumų ir paradoksų pasaulyje, ir kiekviena gera naujiena įžiebia viltį, kad ne viskas taip jau blogai.

Tokiomis nuotaikomis, skambant lietuviškam lumzdeliui ir kanklių muzikai, ir buvo sutikti daugiau nei penkiasdešimt neregių bei silpnaregių, panorusių pajusti, kaip pasikeitė ir ateityje keisis šiuolaikinio centro interjeras.

Apie būtinybę kurti jaukesnę ir europietiškesnę aplinką kalbėjo Kauno ir Marijampolės apskričių aklųjų ir silpnaregių tarybos pirmininkas Stasys Babonas, kuris padėkojo LASS centro tarybai už finansinę paramą įgyvendinant idėją.

Svečias iš Vilniaus LASS centro tarybos pirmininko pavaduotojas Sigitas Armonas pasidžiaugė kauniečių sėkme, pasveikino akluosius ir silpnaregius, žengusius nemažai lėšų kainavusį, bet novatorišką žingsnį. Jis yra ir bus naudingas keičiant ir aplinką, ir požiūrį į permainas.

Rekonstruotos patalpos pristatymo ceremonijoje dalyvavo judėjimo "Aplinka visiems" įgaliotasis asmuo Artūras Zumaras. Jo nuomone, panašios iniciatyvos yra judėjimas į priekį ir jas būtina visapusiškai palaikyti, paremti.

Ir pakėlus tradicinę šampano taurę, kuri buvo pateikta anaiptol netradiciškai (6 šampano buteliai buvo pastatyti ant šešių apvaliomis servetėlėmis papuoštų brailio taškų), susirinkusieji aptarinėjo, kas kiek galėjo kainuoti, kaip jausis pirmą kartą į šią erdvę pakliuvęs neregys, ar nenustebs, pajutęs prie laiptų gruoblėtą plytelių paviršių.

Smalsumo vedama pašnekinau vieną kitą. Tarsi visų minčių ir nuomonių apibendrinimas nuskambėjo veterano Algio Bartkėno žodžiai: "Tai, kas padaryta, ką aš matau kaip silpnaregis, yra visų mūsų labui. Geras darbas niekada nenueina veltui".

Kauniečiai gali džiaugtis ir kitomis ne mažiau svarbiomis permainomis. Gera naujiena besidomintiems naujomis informacinėmis technologijomis. Sulaukus realios finansinės paramos iš M.K. Čiurlionio "Lions" klubo atsirado galimybė naudotis internetu. Čia mums į pagalbą atėjo KTU informacinių technologijų plėtros institutas. Šio instituto darbuotojai pasirūpino ryšio tiekimu. Jie puikiai suvokė, kad žmonėms su regėjimo negalia atsiveria naujos galimybės gauti informaciją apie pasaulio įvykius, kultūrą, meną, tobulinti profesinius įgūdžius. Toks suvokimas nėra atsitiktinis, nes šiame institute jau trejus metus kaip lygus partneris dirba neregys Artūras Lenkšas, kuriam darbas su kompiuteriu yra gyvenimo būdas, kitos profesijos jis jau nesirinktų. Atsirado visos sąlygos tobulėti, o įgyta patirtis pasitarnaus Kauno aklųjų ir silpnaregių centre kuriamai kompiuterių klasei. Tai neįkainojama paslauga jauniems žmonėms, norintiems išmokti dirbti kompiuteriu, naudotis internetu, keistis informacija su savo profesijos atstovais.

Padėkos žodžių nusipelnė "Lions" klubas. Mūsų veikla šio klubo nariai domėjosi ir anksčiau, tačiau pati betarpiškiausia pažintis buvo tarptautinis neregių ir silpnaregių estradinės muzikos festivalis "Baltijos banga - 2003". Su norvegų delegacija apsilankę renginyje, klubo nariai įvertino mūsų triūsą ir pažadėjo konkrečią finansinę paramą. Labai dėkojame 2003-ųjų metų "Lions" klubo prezidentui Virginijui Rimkevičiui, kuris tuščiai nešvaistė pažadų: visą internete vidaus įrangai reikalingų medžiagų įsigijimą finansavo šis klubas.

Iš esmės keičiasi sąlygos žmonėms, užsiimantiems sportu. Pagal panaudos sutartį iš Kauno ir Marijampolės apskričių aklųjų ir silpnaregių tarybos yra gautos 130 kv.m. patalpos aktyvaus poilsio centrui. Jau įrengtas 38 kv.m. intelektualių žaidimų kambarys. Jame savo vietą ras šaškių, šachmatų, domino ar kortų mėgėjai. Tiek profesionaliems sportininkams, tiek norintiems turiningai praleisti laisvalaikį pasirinkti tikrai yra iš ko. Norime, kad čia burtųsi ir sporto veteranai, ir jauni žmonės, kad tęstųsi dešimtmečiais puoselėtos šaškių, šachmatų tradicijos, kad neregiai ir silpnaregiai čia jaustųsi kaip namuose, turėtų kuo užsiimti, lavintų intuiciją, intelektualius sugebėjimus. Yra suremontuotos dar trys patalpos, kurioms trūksta tik įrangos. Kabinetas, didelis jaukus kambarys norintiems aktyviai treniruotis ir patalpa, kurioje numatoma pastatyti biliardo stalą silpnaregiams.

Sporto klubo "Sveikata" pirmininkas V.Girnius sako, kad planų ir vizijų daug, bet kaip ir daugeliui - vis trūksta lėšų. Aktyviai ieškoma rėmėjų. Aktyviam fiziniam poilsiui numatoma įsigyti treniruoklius, dviračius, vadinamus bėgimo kilimėlius, neregiui atstojančius palydovą, - šios priemonės tikrai pagelbės lavinant koordinaciją, gerinant eiseną (prisipažinkime, kad žmonėms su regėjimo negalia tai didelė bėda, kelianti nemažai problemų). Vytautas jau dabar įsivaizduoja 57 kv.m. patalpoje geros kokybės muzikinį centrą, aerobikos užsiėmimus skambant muzikai. O po to - atsipalaidavimas patogioje dušo kabinoje.

Kad visa tai atsirastų kuo greičiau, būtinas ir Kauno miesto savivaldybės didesnis dėmesys neįgaliųjų sportui, jų fiziniam tobulėjimui.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]