RENGINIAI

Alma ČEKANAUSKIENĖ

NUO SUSITIKIMŲ IKI BENDRADARBIAVIMO


Tarytum paskutinis ir tikrai skambus šventės "Aklųjų dienos-2003" akordas Tauragėje jau šių metų sausio 18 dieną - kultūros namuose nuskambėjęs Lietuvos aklųjų choro "Vilnius" koncertas. Tai būtų lyg nenutrūkstamas renginių ciklo "Susitikimai" tęsinys pagal LR Kultūros ir sporto rėmimo fondui pateiktą kultūrinio užimtumo projektą, kurio autorius ir pagrindinis vykdytojas, - viešoji įstaiga Šiaulių ir Tauragės apskričių aklųjų ir silpnaregių taryba. Kadangi pernai "Aklųjų dienos" Tauragėje išjudino visuomenę, vyko įdomiai ir sklandžiai, paliko gerų įspūdžių, tad ir susidomėjimas garsaus ir profesionalaus kolektyvo atliekama vokaline muzika buvo didžiulis - salė buvo pilna žiūrovų. Tauragėje paskutinį kartą choras buvo lankęsis ir koncertavęs prieš du dešimtmečius. Daug vietos programoje skirta muzikai, sukurtai poeto Antano Jonyno žodžiais. Skambėjo ir keletas M.K.Čiurlionio chorinių dainų, atlikta sakralinės muzikos. Choro direktorius, Operos ir baleto teatro solistas Vladas Bagdonas, subtiliai atlikęs keletą solinių dainų, sulaukė audringų tauragiškių aplodismentų.

Po koncerto choristams (dainavo apie 40 dainininkų), solistui ir dirigentams dėkojo Tauragės apskrities viršininkas Arūnas Beišys, LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos pirmininkas Alfonsas Navickis, Tauragės kultūros namų direktorė Irena Sliusarskytė, daug gėlių įteikė ir patys žiūrovai.

Rusiškų šaškių varžybų prizininkaiDar vienas tęstinis kultūrinio projekto "Aklųjų dienos" renginys - sausio 24 dieną LASS Tauragės rajono tarybos patalpose vykusios atviros vyrų ir moterų rusiškų šaškių varžybos. Čia, kaip ir praėjusį kartą, rugsėjo mėnesį, vėl varžėsi Tauragės krašto šaškininkai su neregiais - svečiais iš Kelmės, Šiaulių ir net Marijampolės. Pasak Tauragės rajono organizacijos pirmininkės Stasės Janaitienės, Tauragėje šio įdomaus ir kūrybiško žaidimo entuziastų daug. Ar tik ne penki kandidatai į sporto meistrus gyvena Žemaitijos mieste prie Jūros upės.

Šį kartą, kviesdami į dvikovą, tauragiškiams "pirštinę" metė šiauliečiai. LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos vadovas Alfonsas Navickis - pats puikus šaškininkas. Jo iniciatyva ir įvyko individualios rusiškų šaškių varžybos - jau antrosios - Tauragėje. Jose dalyvavo 14 vyrų ir 4 moterys, kurios varžėsi atskirai. Po atkaklių kovų laurai atiteko Alfonsui Navickiui. Antrą vietą pelnė tauragiškis Antanas Štulas, trečioji atiteko Kaziui Kižauskui iš Šiaulių, ketvirtą laimėjo Romualdas Eičas iš Tauragės. Iš moterų pirmą vietą laimėjo marijampolietė Renata Andziulytė. Antrą ir trečią vietas pasidalijo kelmiškės Janina Samušienė ir Aldona Ivoškienė.

Gražios ir gerai organizuotos varžybos kovingai nuteikė tauragiškius. Šiauliečių mestą pirštinę jie pakėlė ir vasario mėnesį ruošiasi iš naujo stoti dvikovon - septyni tauragiškiai sportininkai (komandoje viena moteris) prieš tokios pačios sudėties Šiaulių komandą. Šių varžybų organizacinės naštos vėl ėmėsi Alfonsas Navickis ir vyriausiasis teisėjas iš Tauragės Viktoras Martinkus.

Nuo 2003 m. rugsėjo 27 d. iki 2004 m. sausio 24 d. LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos pastangomis Tauragėje organizuota net 10 įvairiausių renginių. Daugiausia jų įvyko spaly.

Neregių tautodailininkų parodoje "Įveikę tamsą" tauragiškiai gėrėjosi puikiais liaudies meno dirbiniais, suvokė aštraus literatūrinio žodžio jėgą (LASS literatų susitikime "Žingsnių aido pašaukti" bei moksleivių rašinių konkurse "Po amžinos nakties dangum") bei turėjo progos išgirsti LASS rajonų organizacijų meno mėgėjų kolektyvų koncerte "Būkime kartu" nuskambėjusias dainas ir liaudišką muziką. Galima sakyti, jog, vykdant šį projektą, pasistengta visuomenei parodyti, ko esame turtingi (mėgėjiškų LASS meno saviraiškos kolektyvų energijos ir entuziazmo) ir kuo garsėjame (profesionalaus choro "Vilnius" atliekama vokaline muzika).

Būtent koncertu "Muzikos šviesoje gyvenimą regiu" (tokiu pavadinimu buvo "Vilniaus" aklųjų choro pasirodymas Tauragėje) pasiektas ir viso renginių ciklo "Susitikimai" organizatorių tikslas: Tauragės visuomenė ne tik sužinojo apie neregių ir silpnaregių galimybes, bet ir patyrė daug malonių akimirkų.

Žodžiu, tik artimai bendradarbiaujant net kelioms bendrus renginius organizuojančioms įstaigoms (Viešosios bibliotekos kolektyvui, Tauragės savivaldybės Sporto centrui, kultūros namams, mokyklų bendruomenei, žiniasklaidos atstovams) bei neregių ir silpnaregių iniciatyvą palaikant rajono (ir apskrities) valdžios institucijoms, renginių ciklas "Susitikimai" Tauragėje buvo įspūdingas. Pastebėta, jog šie kultūriniai renginiai Tauragėje turėjo reikšmės ir visos Aklųjų ir silpnaregių sąjungos įvaizdžiui, o šių renginių sėkmė neabejotinai priklausė ir nuo gausios reklamos - išplatinta daugiau nei 130 skelbimų ir beveik 500 kvietimų. Apie visus renginius rajoniniuose laikraščiuose "Tauragės kurjeris" bei "Tauragiškių balsas" išspausdinta dar apie 10 įvairių rašinių.

Iš tiesų apie viską geriausiai liudija tai, jog ir ateities renginiuose Tauragės apskritis jau nebenori linksmintis be aklųjų ir silpnaregių: "Aklųjų dienų" organizatoriai LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių taryba ir profesionalaus meno choras "Vilnius" jau pakviesti į pirmąją Tauragės apskrities liaudies meno šventę, kuri vyks Šilalėje šiemet birželio 5 d. Tikrai nuoširdžiai bendraudami - muzikos, dainos, žodžio ir minties skambesy - tauragiškiai neabejotinai suprato tai, ką pasakė Tauragės miesto meras Petras Petrošius: "Iki šiol mes, sveikieji, buvome įpratę į neįgaliuosius žiūrėti su gailesčiu, tačiau jiems reikia tik supratimo ir paramos, savo iniciatyvumu ir energija jie daug kur sugeba pirmauti".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]